CABARET NOIR  U EXPORTDRVU:  PREMIJERA PREDSTAVE „GAMAD“

Plesno – kazališna  predstava „Gamad“ u režiji i koreografiji Natalije Manojlović Varga prema motivima djela Janka Polića Kamova i Slavka Gruma nastala u  koprodukciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca i Plesnog teatra Ljubljana, svoju će riječku premijeru doživjeti u petak 10. svibnja 2024. u prostoru Exportdrva.

Predstava je žanrovski okarakterizirana kao “cabaret noir”, svojevrsni hibridni žanr u kojem su jezik pokreta i kazališta odnosno drame ravnopravni i združeni u morbidni svijet uglazbljenih predložaka dvaju književnika: jednog od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne Janka Polića Kamova i slovenskog egzistencijalista Slavka Gruma, kojima je zajednički oštar kritički stav prema socijalnoj hipokriziji, ali i zanimanje za tamne predjele ljudske svijesti.

Fotografiju ustupio HNK Ivan pl. Zajc

„Gamad“,  jedinstveni kazališno-plesni hibrid, priča je o umjetniku, njegovoj duši i njenim demonima, o inspiraciji, ludilu, ljubavi i njenoj smrti.

„Često se bavim pozicijom Stranca. Taj nije nužno istisnut iz neke geopolitičke kategorije, ponekad je tek vremenski, ili svjetonazorski izoliran. I opet, ta izolacija nije nužno socijalna, u stvari je većinom vrlo intimna“, piše redateljica i koreografkinja Natalija Manojlović Varga te dodaje: „Gamad“ je predstava inspirirana dvojicom Stranaca i njihovim nezgrapnim, prevelikim koracima po svijetu – literaturom Janka Polića Kamova i literaturom njegova suvremenika, slovenskog ekspresionista Slavka Gruma. To je izmišljena priča o nekoj drugoj dvojici Stranaca.“

Istodobno, predstava je puna drame, tajni, akcije i kriminala…

„Predstava „Gamad“ je svojevrsna zabavna (crna) komedija, zapravo burleska, koja sugestivno i duhovito izaziva smijeh, čak i kada se radi o ozbiljnim ili stvarnim situacijama“, ocijenila je pak kazališna kritika nakon premijere u Ljubljani.

U predstavi igraju  Edi Ćelić, koji je igrao i u slovenskoj verziji predstave, te Jelena Lopatić, Deni Sanković i Andreja Brozović Adžić-Kapitanović. Pripovjedača u off-u je Dario Varga.

Dramaturginja predstave je Sara Stanić, scenografkinja Ana Rahela Klopčič, kostimografiju potpisuje Ana Aleksandra Buković, svjetlo Janko Oven, a glazbenu sliku osmislio je Gordan Tudor. U izvedbu su uključeni fragmenti skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja Margarete Ferek Petrić, Mirele Ivičević, Petra Obradovića, Tene Ivane Borić, Davora Bobića i Gordana Tudora u izvedbi Papandopulo kvarteta s albuma Scene izdavačke kuće Cantus te koncertnih snimaka.

Natalija Manojlović Varga diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2018. godine završila je i studij režije na Akademiji dramske umjetnosti. Kao koreografkinja debitirala je autorskom predstavom Virus 098 na sceni HNK-a u rodnom Osijeku 1998. godine, odmah nakon završene srednje Škole za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu. Od tada je sudjelovala u više od dvadeset plesnih i dramskih predstava kao koreografkinja, redateljica i autorica tekstova.

Predstava „Gamad“ se u Exportdrvu izvodi i 13., 14. te 15. svibnja 2024. s početkom u 19.30 sati, a ulaznice se mogu kupiti putem webshopa (https://hnk-zajc.mojekarte.hr/hr/all.html) i na blagajni „Zajca“.

[izvor informacije HNK Ivan pl. Zajc]