Planet majmuna: Novo kraljevstvo
Kingdom of the Planet of the Apes (2024.)
Redatelj: Wes Ball
Glume: Owen Teague, William H. Macy, Kevin Durand, Freya Allan, Peter Macon
Žanr: akcija, avantura, SF
Trajanje: 145 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
U epskoj franšizi koja se odvija nakon Cezarove vladavine, majmuni su dominantna vrsta koja živi skladno, dok je ljudska vrsta svedena na život u sjeni. Iznimno uspješna filmska franšiza izvorno je temeljena na romanu Pierrea Boullea, a originalni je film “Planet majmuna” objavljen davne 1968. godine. Novu popularnost je stekla s posljednja tri filma koji su se pokazali kao odlične ratne avanture. Redatelj Wes Ball udahnuo je novi život globalnoj, epskoj franšizi koja se odvija nakon Cezarove vladavine nekoliko generacija u budućnosti, u kojoj su majmuni dominantna vrsta koja živi skladno, dok je ljudska vrsta svedena na život u sjeni. Dok novi tiranski vođa majmuna gradi svoje carstvo, jedan mladi majmun odlučuje se na mučno putovanje koje će ga natjerati da preispita sve što je znao o prošlosti i donese odluke koje će definirati budućnost njegove vrste, i ljudske također.

Planet majmuna: Novo kraljevstvo – 20th Century Studios
Kingdom of the Planet of the Apes – IMDb


Puls grada
Asphalt City (2023.)
Redatelj: Jean-Stéphane Sauvaire
Glume: Katherine Waterston, Tye Sheridan, Sean Penn
Žanr: drama, triler
Trajanje: 125 min.
Država: SAD
Distribucija: Duplicato

Sadržaj:
Početnik u hitnoj medicinskoj službi prolazi kroz noći nabijene adrenalinom u ambulantama u Brownsvilleu, Brooklynu, dok dane provodi učenjem za medicinske ispite. Napeti triler u režiji Jean-Stéphanea Sauvairea, sa Seanom Pennom u Tyeom Sheridanom u glavnim ulogama. Film se temelji na romanu Shannon Burke iz 2008. pod naslovom ‘Black Flies’. Početnik u hitnoj medicinskoj službi, Ollie Cross (Tye Sheridan), prolazi kroz noći nabijene adrenalinom u ambulantama u Brownsvilleu, Brooklynu, dok dane provodi učenjem za medicinske ispite u Chinatownu. Radom uz iskusnog tehničara hitne pomoći Genea Rutkovskog (Sean Penn), Cross iz prve ruke doživi sve čari i nedaće njihovog posla dok se njegov odnos s Rutkovskim nalazi na testu, posebno kada se nađe u etičkim dilemama koje bi mogle značiti život ili smrt. Pod njegovim mentorstvom Cross odrađuje pozive koji često i njihove živote dovode u opasnost, iako samo žele spasiti tuđe živote. U filmu također glume Mike Tyson, Katherine Waterson, Kali Reis i Michael Pitt.

Puls grada – Wikipedia
Asphalt City – IMDb


Veće od traume
Veće od traume (2022.)
Redatelj: Vedrana Pribačić
Sudjeluju:
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 90 min.
Država: Hrvatska
Distribucija: HAVC

Sadržaj:
Četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubojstva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica terapijskog programa dok dijele svoje priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubojstva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Uz jednu Srpkinju u grupi, pitanje nacionalnosti još je jedno breme koje će Katica, Ana i Marija morati zbaciti kako bi se okrenule budućnosti i ponovno prigrlile radost življenja.

Veće od traume – HAVC
Veće od traume- IMDb


Počinjemo od kraja
The End We Start From (2023.)
Redatelj: Mahalia Belo
Glume: Jodie Comer, Joel Fry, Yves Rassou
Žanr: drama, triler
Trajanje: 102 min.
Država: Velika Britanija
Distribucija:

Sadržaj:
Čak i u najmračnijim vremenima, ljudi imaju sposobnost povezivanja. Scenarij ovog hvaljenog i emotivnog trilera je adaptirala Alice Birch prema istoimenom romanu Megan Hunter, u glavnim su ulogama Jodie Comer i za Oscara nominirani Benedict Cumberbatch! Kad zbog ekološke krize London biva u potpunosti potopljen, mlada obitelj se nađe rastrgana u kaosu. Dok žena i njezino novorođenče pokušavaju pronaći put kući, osjećaj majčinstva stavlja se u oštri fokus u ovom intimnom i poetskom prikazu obiteljskog opstanka.

Počinjemo od kraja – Wikipedia
The End We Start From – IMDb


Tarot: Karta smrti
Tarot (2024.)
Redatelj: Spenser Cohen & Anna Halberg
Glume: Jacob Batalon, Adain Bradley, Alana Boden, Avantika , Olwen Fouéré, Wolfgang Novogratz, Humberly González, Larsen Thompson, Harriet Slater
Žanr: horor
Trajanje: 92 min.
Država: Japan, Njemačka
Distribucija: Con Film

Sadržaj:
Kada grupa prijatelja prekrši pravila čitanja tarota – nikad ne koristi tuđi špil – nesvjesno oslobode veliko zlo zarobljeno unutar ukletih karata. Kada grupa prijatelja prekrši pravila čitanja tarota – nikad ne koristi tuđi špil – nesvjesno oslobode veliko zlo zarobljeno unutar ukletih karata. Jedno po jedno suočavaju se licem u lice sa sudbinom, utrkujući se protiv smrti i bježeći od budućnosti koja im je prorečena tarot čitanjem…

Tarot: Karta smrti
Tarot – IMDb

[izvor informacija CineStar, Cineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]