Uz ceremoniju otvaranja novouređene velike dvorane Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula koja je zadnji put rekonstruirana i obnovljena 1989. godine, prije 35 godina, u subotu, 4. svibnja 2024. pulska je publika imala prilike uroniti u čarobni svijet glazbe i strasti nezaboravnih melodija opere Nozze Istriane skladatelja Antonia Smareglie čiju 170. obljetnicu rođenja i 95. godišnjicu smrti obilježavamo u 2024. godini. Ovu rijetko izvođenu operu, u spektakularnoj koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, INK izvodi 130 godina od nastanka i praizvedbe u Trstu 1895., a u Puli je izvedena 1908. godine u istom ovom kazalištu kojem je kamen temeljac postavljen prije 145 godina, točnije 1879. godine.

Fotografiju ustupio INK Pula

Svečanost otvaranja uveličali su i Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Grada Pula Filip Zoričić.

U povodu svečanosti otvaranja Dvorane Ciscutti u INK, ravnateljica Gordana Jeromela Kaić istaknula je kako je ponosna na činjenicu da se kazališni program tijekom ove kazališne sezone nesmetano odvijao na takozvanoj maloj sceni, za cijelo vrijeme trajanja radova na obnovi velike dvorane. Zahvalila se Luki Matticchiju, projektantu i izvođačima radova iz tvrtke Adrion iz Pule koji su predano sa svim djelatnicima INK radili na ovome projektu. Ravnateljica kazališta istaknula je i da vrijednost cijele investicije iznosi nešto manje od milijun eura, a sredstvima iz proračuna Grada Puli pokriveno je oko 90 posto troškova, dok je Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo 100 tisuća eura. Na kraju je pozvala i sve sugrađane da tijekom sljedećih mjeseci, pored spektakularne opere, posjete i ostale programe namijenjene raznim uzrastima i umjetničkim preferencijama, a sve kako bi posjetili obnovljenu Dvoranu Ciscutti.

Publiku je svojim pozdravom iznenadila i Adua Smareglia koja je istaknula kako je njen djed, Antonio Smareglia, dolazio upravo u ovo kazalište kad je skladao “Nozze Istriane”, omiljenu operu Istrijana kojom se opjevava povijest, običaji i tradicija ovoga kraja. Od srca se zahvalila što se, nakon toliko godina, upravo ovo djelo postavilo u prigodi svečanog otvaranja prekrasne dvorane.

– Riječ je o operskom spektaklu, s orkestrom i zborom u punom izdanju, kao i ansamblom sa sedmero solista u punom umjetničkom kapacitetu. Fantastičan je osjećaj da je mjesto radnje ove opere gradić Vodnjan koji je 15-ak minuta udaljenom od ove pozornice. To se ne događa često jer se, primjerice, radnja “Aide” odvija u Egiptu, ili “Carmen” u Sevilli. Ovo je homage istarskoj kulturi i malim istarskim urbanim jezgrama. Scenografski smo izgradili minijaturne, vjerne kopije najreprezentativnijih, najljepših zgrada Vodnjana, kazao je Marin Blažević, redatelj opere i intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka u povodu premijerne izvedbe.

– Djelo je kompleksno i vrlo teško za izvođače, a s druge strane dostupno i blisko slušateljima koji mogu već u prvom susretu s njime shvatiti i razumjeti bitne poruke djela. Nadam, se da će ova izvedba biti početak jedne renesanse njegove glazbe, rekao je dirigent Simon Krečič, inače direktor Opere u Mariboru.

Scenografiju i oblikovanje svjetla potpisuje Alan Vukelić, kostimografiju Sandra Dekanić, glazbeni je savjetnik Zoran Juranić, a asistentica dramaturga Sofija Cingula.

Smareglina glazba, obogaćena lokalnom bojom Istre, pulsku će publiku odvesti na emocionalno putovanje kroz ljubavne i obiteljske intrige smještene u čarobni kraj Vodnjana još u ponedjeljak 6. svibnja u 19:30 sati. Cijeli ansambl potom odlazi u Rijeku gdje je premijerna izvedba zakazana za subotu, 11. svibnja, a reprizirat će se u subotu, 15. lipnja 2024. Osim izvedbi u oba kazališta, opera će za sve zainteresirane biti dostupna i u izdanju njemačke diskografske kuće CPO.

[izvor informacije INK Pula]