Savršeni dani
Perfect Days (2023.)
Redatelj: Wim Wenders
Glume: Kōji Yakusho, Tokio Emoto, Arisa Nakano, Aoi Yamada, Yumi Asō, Sayuri Ishikawa, Tomokazu
Žanr: drama
Trajanje: 124 min.
Država: Japan, Njemačka
Distribucija: MCF

Sadržaj:
Nominacija za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma! Dobitnik dvije nagrade na festivalu u Cannesu – najbolji glumac i nagrada ekumenskog žirija! Novo remek-djelo velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa! Radnja filma “Savršeni dani” prati Hirayamu koji naizgled uživa u svom jednostavnom životu čistača javnih zahoda u Tokiju. Pored njegove savršeno strukturirane radne svakodnevice on uživa u slušanju glazbe i čitanju knjiga. Također voli drveće koje redovito fotografira. Međutim, nekoliko neočekivanih susreta polagano će započeti razotkrivati njegovu prošlost. Wendersov najnoviji film duboko je dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje…

Savršeni dani
Perfect Days – IMDb


Nerazdvojni
The Inseparables (2023.)
Redatelj: Jérémie Degruson
Glasovi: Danny Fehsenfeld, Donte Paris, Dakota West, Monica Young, Olivier Paris, Art Brown, Jordan Baird
Žanr: animirani, obiteljski
Trajanje: 90 min.
Država: Belgija, Francuska, Španjolska
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Kada se u starom kazalištu u parku ugase svjetla, lutke ožive. Među njima je Don, koji je umoran od toga da svaki dan glumi budalu. Sanja o tome da napokon postane heroj. Od scenarista velikog hita „Priča o igračkama” dolazi zabavna avantura dva nerazdvojna prijatelja, napuštenog plišanog medvjedića i lutka beskrajne mašte. Kada se u starom kazalištu u parku ugase svjetla, lutke ožive. Među njima je Don, koji je umoran od toga da svaki dan glumi budalu. Sanja o tome da napokon postane pravi heroj i hrabro odlučuje otići iz kazališta i krene u otkrivanje velikog svijeta i vlastitog života! Na tom putovanju susreće Doggie Dog-a, napuštenu plišanu igračku koja želi postati rap zvijezda. To je početak velike avanture i prijateljstva koje će njihove snove pretvoriti u stvarnost i dokazati da čak i oni najmanji mogu odigrati herojske uloge!

Nerazdvojni – nWave
The Inseparables – IMDb


SPY x FAMILY CODE: White
Gekijôban Spy x Family Code: White / SPY x FAMILY CODE: White (2023.)
Redatelj: Kazuhiro Furuhashi & Takashi Katagiri
Glasovi: Takuya Eguchi, Atsumi Tanezaki, Saori Hayami
Žanr: animacija, akcijski
Trajanje: 110 min.
Država: Japan
Distribucija: Piece of Magic
Dostupne tehnologije i verzije filma: 2D, Titlovi na engleskom jeziku

Sadržaj:
On je špijun. Ona je ubojica. Zajedno, Loid i Yor svoj dvostruki život čuvaju za sebe dok se pretvaraju da su savršena obitelj. Međutim, njihova usvojena kći Anya, telepatkinja, zna obje njihove uzbudljive tajne, a da oni to ne znaju. Dok pod krinkom vodi svoju obitelj na vikend zimski bijeg, Loidov pokušaj da napreduje u svojoj trenutnoj misiji Operacija Strix pokaže se teškim kada se Anya greškom umiješa i pokrene događaje koji prijete svjetskom miru!

SPY x FAMILY CODE: White
Gekijôban Spy x Family Code: White / SPY x FAMILY CODE: White – IMDb


Što da se radi?
Što da se radi? (2023.)
Redatelj: Goran Dević
Glasovi: Zeljko Starcevic, Damir Jambrovic, Dubravko Drasic
Žanr: akcijski, komedija, drama
Trajanje: 79 min.
Država: Hrvatska
Distribucija:

Sadržaj:
Željko je šef sindikata Tvornice vagona Gredelj. Njegov zamjenik Mladen počinio je samoubojstvo nakon velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar sindikata. Željko je rastrzan između krivnje koju osjeća zbog Mladenove smrti i očekivanja radnika da povedu štrajk koji bi trebao osujetiti vladine planove po nalogu EU da tvrtku pošalje u stečaj. Priča kojom se bavi ovaj film paradigmatična je priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja. Radnici koji su se odazvali prvim redovima nacionalnih kontrarevolucija, a koji su se u većini slučajeva borili za te narode u ratu, s povratkom mira postali su gubitnici tranzicije. Aktivni u razgradnji starog, protagonisti ovog filma nisu uspjeli izgraditi novo društvo. Ovo je film o borcima i radnicima, sanjarima i revolucionarima, sindikalnim vođama i stečajnim upraviteljima, film o nezaštićenom pravu na rad.

Festivali i nagrade:
SARAJEVO FILM FESTIVAL 2023 / SLOBODNA ZONA BEOGRAD 2023 – posebno priznanje / VERZIO FILM FESTIVAL BUDAPEST 2023 / HUMAN RIGHT FILM FESTIVAL ZAGREB 2023 / PULA FILM FESTIVAL 2023. Filmovi u nastanku, prva nagrada / COTTBUS FILM FESTIVAL 2023 / INTERNATIONAL LABOUR FILM FESTIVAL 2024 – ANKARA / ONE WORLD ROMANIA 2024 / ONE WORLD INT’L HUMAN RIGHTS DOCUMENTARY FILM FESTIVAL PRAGUE 2024

Recenzije:
“Od prvih kadrova radničkog sastanka uspostavlja se dinamika prebacivanja s grupnih prizora na pojedinačne geste, pri čemu je pozornost manje usmjerena na sadržaj izgovorenog, a više na način.”
Iva Rosandić, Dokumentarni.net
”Što da se radi? osebujna je nostalgična lamentacija svijetu kojeg odlazi i… više ga neće nikada biti. Problem je to kojega se danas i ne smatra nikakvim problemom.”
Marijan Krivak, Zona filma

Što da se radi? – 15 umjetnost
Što da se radi? – IMDb


Odlazak plaćenog ubojice
Knox Goes Away (2023.)
Redatelj: Michael Keaton
Glume: Michael Keaton, Ray McKinnon, Cassie Moronez
Žanr: triler
Trajanje: 114 min.
Država: SAD
Distribucija:

Sadržaj:
Michael Keaton režira i igra ulogu Noxa, plaćenog ubojice koji gubi pamćenje, dok mu legendarni oskarovac Al Pacino glumi prijatelja i pomagača u ovoj napetoj utrci s vremenom. Kada plaćeni ubojica počne patiti od brzo napredujućeg oblika demencije, pruža mu se prilika za iskupljenje spašavanjem života odraslog sina od kojeg je godinama bio udaljen. Kako bi ga spasio, mora biti brži od policije koja mu se približava, ali i brži od otkucaja sata njegovog vlastitog, brzo propadajućeg uma.

Odlazak plaćenog ubojice – Wikipedia
Knox Goes Away – IMDb


Izazivači
Challengers (2024.)
Redatelj: Luca Guadagnino
Glume: Zendaya, Mike Faist, Josh O’Connor
Žanr: drama, romansa, sportski
Trajanje: 131 min.
Država: SAD, Italija
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Redatelj Luca Guadagnino, poznat po besprijekornom smislu za estetiku, na velika se platna vraća sa seksi dramom „Izazivači“ i briljatnom Zendayom u glavnoj ulozi! Tashi, nekoć budućnost tenisa, trenirala je svog supruga Arta za uspjeh na Grand Slam turnirima. Kako bi ga izvukla iz niza poraza, tjera ga da igra na turniru niže razine tzv. Challenger, gdje će se suočiti s Patrickom, poraženim rivalom s kojim oboje imaju kompliciranu povijest.

Izazivači – Movie Site
Challengers – IMDb

[izvor informacija CineStar, Cineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]