KONTEJNER predstavlja četvrto izdanje eksperimentalnog zvučnog događanja Gibanja koje će se održati u novom proljetnom terminu, od 20. do 25. svibnja 2024. u KONTEJNER-u (Odranska 1/1) i u klubu Močvara. Ovogodišnje izdanje Gibanja predstavit će 14 uzbudljivih nastupa glazbenika_ica i istraživača_ica zvuka te jednu filmsku projekciju, a kustosica programa je muzikologinja Davorka Begović.

Četvrta Gibanja počinju u ponedjeljak 20. svibnja 2024. u 19h u KONTEJNER-u strukturiranom improvizacijom najmlađeg sudionika ovogodišnjeg festivala, devetogodišnjeg Rija Sinkauza na ksilofonu i bubnjevima, u duetu s glazbenikom i ocem Nenadom Sinkauzom na gitari i elektronici. Prvi festivalski dan nastavlja se zanimljivim prostorno-zvučnim istraživanjem u kojem Stijn Demeulenaere (terenske snimke, objekti i živa elektronika), gitarist Primož Sukič i udaraljkaš Ruben Orio istražuju zvučni identitet KONTEJNER-a i njegova okruženja, koristeći sam prostor, unutarnji i vanjski, kao dio instrumentarija. Večer će zaključiti dvije švicarske saksofonistice, eventuell., koje svojim elektroakustičkim kompozicijama i audiovizualnim radovima predstavljaju istraživanje mnogostrane prirode tišine, te razlika između auditivne i vizualne percepcije.

Fotografiju ustupio Kontejner

Utorak, 21. svibnja, drugi dan Gibanja, ujedno posvećen višekanalnoj glazbi, u KONTEJNER donosi dvije recentne narudžbe pariškog Ina GRM – Groupe de Recherches Musicales: djelo za bubnjeve i višekanalnu snimku bubnjeva Alexandrea Babela te ambijentalno djelo za violončelo i višekanalnu vrpcu Judith Hamann. Višekanalnu elektroničku kompoziciju izvest će i predstavnica austrijske eksperimentalne scene Ursula Winterauer aka Gischt, nakon čega slijedi DJ set omiljenih pjesama Miodraga Gladovića, na rubu ambijentalnog zvuka i plesne ritmike, apmiksano u ambisonic formatu.

Treći dan Gibanja, srijeda, 22. svibnja, donosi glazbu drugačijih instrumenata: koncert Jasne Veličković na Veliconu, instrumentu koji je sama osmislila i izgradila, odnosno elektroničkom sustavu koji se sastoji od magneta i metalnih predmeta koje pokreću zavojnice, te koncert dueta Blasco / Voutchkova, ili točnije, trija Blasco / Voutchkova i Annette. Radi se o jedinstvenom spoju instrumenata u kojem Biliana Voutchkova koristi glas i violinu, specifična načina izvođenja, a Marche Blasco svira na Annette, 3D pisaču koji je sama izgradila. Večer zatvara mlada eksperimentalna glazbenica u usponu, Abigail Toll, s ambijentalnim, elektroakustičnim drone nastupom.

Program četvrtog dana Gibanja, četvrtak 23. svibnja, održava se u klubu Močvara, a počinje poetičnim dokumentarnim filmom, portretom francuske pionirke zvuka, elektroničarke Éliane Radigue. Slijedi audiovizualni performans Kassela Jaegera i Eléonore Huisse te koncert predstavnika hrvatske suvremene scene, The Anti-Teleological Rock Combo čije prvo diskografsko izdanje izlazi u svibnju ove godine, za jedinu specijaliziranu eksperimentalnu etiketu u Hrvatskoj, Kopaton Records.

Nakon četiri glavna festivalska dana te dana pauze, ovogodišnja Gibanja završavaju 25. svibnja u KONTEJNER-u zvučnom instalacijom Kathy Hinde koja istražuje zvučne složenosti i kombinacije staklenih posuda s promjenjivim razinama vode. Osim otvorenja zvučne instalacije, Hinde će na njoj izvesti i dva performansa uživo između kojih će rad predstaviti i u razgovoru s kustosicom i publikom.

Ulaznice za 4. Gibanja mogu se kupiti u pretprodaji putem sustava Entrio. Za festivalsku ulaznicu u pretprodaji treba izdvojiti 25 EUR, dok će za vrijeme trajanja Gibanja iznositi 30 EUR; dnevna ulaznica u pretprodaji iznosi 7 EUR, a na dan koncerata će iznositi 10 EUR. Ulaznice za pojedinačne koncerte iznose 4 EUR.

RASPORED 4. GIBANJA:

Ponedjeljak, 20.5.2024.
19h Rio & Nenad Sinkauz aka Sva Ta Blata (HR), KONTEJNER (20′)
19:30h Stijn Demeulenaere (BE) & The Third Guy (ES/BE, SI): Svi žive ovdje, KONTEJNER (50′)
21h eventuell. (CH): eventuell.tišina, KONTEJNER (45′)

Utorak, 21.5.2024.
19h Alexandre Babel (CH): Pomak između, KONTEJNER (25′)
20h Judith Hamann (AU/DE): Utabani putevi, KONTEJNER (25′)
21h Ursula Winterauer aka Gischt (AT): Plūsma, KONTEJNER (25′)
22h DJ Jomi (HR), KONTEJNER (60′)

Srijeda, 22.5.2024.
19h Jasna Veličković (SRB/NL): Mjenjač, KONTEJNER (30′)
20h Blasco (US/DE) / Voutchkova (BG/DE) s Annette: Lunate, KONTEJNER (35′)
21h Abigail Toll (UK/DE): Idol, KONTEJNER (40′)

Četvrtak, 23.5.2024.
20h Éliane Radigue Odjeci, film Eléonore Huisse & Françoisa J. Bonneta, Klub Močvara (32′)
21h Kassel Jaeger (FR/CH) & Eléonore Huisse (FR): Pomaknuto snovima – Ponovno sanjano, Klub Močvara (40’)
22h The Anti-Teleological Rock Combo (HR), Klub Močvara (50’)

Subota, 25.5.2024.
18h Kathy Hinde (UK): Točka prelijevanja, KONTEJNER (25’) – izvedba
19h Razgovor s umjetnicom: Kathy Hinde (UK), KONTEJNER (30’)
20h Kathy Hinde (UK): Točka prelijevanja, KONTEJNER (25’) – izvedba

Medijski partneri Gibanja: Glazba.hr i Yammat FM.

[izvor informacije Kontejner]