ŽELJEZNICA I FILM: Uvod u Rubriku [piše Robert Jukić]
Na peronu, studeni 2016. • BROJ 58 • ISSN 1132 – 7739

GENIJ (Genius; 2016.)
Redatelj Michael Grandage
Genius – IMDb

Pitanje je kako bi danas izgledala povijest književnosti da nije 1929. godine došlo do susreta pisca Thomasa Wolfea i urednika male njujorške izdavačke kuće Scribners Maxa Perkinsa. Wolfeov pretjerano dugačak roman koji je nudio raznim izdavačima bio je svugdje odbijen. A kada se činilo da više nema koga tko bi ga prihvatio, urednički posao preuzeo je čovjek zaslužan za slavu najpoznatijih američkih pisaca kao što su Francis Scott Fitzgerald (Veliki Gatsby) i Ernest Hemingway (Starac i more, Zbogom oružje, Kome zvono zvoni,…). Uvjet za objavu romana bilo je njegovo skraćivanje, čime bi postao jasniji čitateljima, jer ovako je to, bez obzira na to što na to se radilo o odličnim odlomcima, bila samo gomila poglavlja koje je bilo teško povezati. I tako je započela suradnja Thomasa Wolfea i Maxa Perkinsa.

Fotografiju ustupio TMDB

Film ‘Genij’ fokusiran je većinom na razdoblje Wolfove i Perkinsove suradnje na Wolfovom prvom i drugom romanom. Nije to bio lak posao, zbog različitih karaktera suradnika. Max Perkins (Colin Firth), je konvencionalni čovjek koji ozbiljno i savjesno shvaća svoj posao, a Thomas Wolfe (ekspresivni Jude Law) pisac je koji se ne obazire na društvene konvencije, čovjek sklon drastičnim promjenama raspoloženja. Rezultat suradnje je roman ‘Pogledaj svoj dom, anđele’ koji će postati tadašnji literarni bestseller, a autor će doživjeti društveno priznanje.

Thomas Wolfe živi s desetak godina starijom ženom (Nicole Kidman), koja mu, osim financijske, daje i moralnu podršku. Napustila je supruga i dijete kako bi mu se posvetila, a njihova u oskudici romantična veza trpi posljedice Wolfove slave. Drugi roman koji je u rukopisu Thomas Wolfe donio Perkinsu bio je toliko obiman, da je također zahtijevao znatna kraćenja. Samo dio uvodnog poglavlja u kojem autor piše o liku koji na željezničkoj stanici čeka vlak ima osamdeset stranica, na što je Max Perkins duhovito primijetio kako bi svatko tko bi toliko čekao, sigurno odustao od čekanja vlaka. Osobno su Wolfe i Perkins, tijekom suradnje, često putovali vlakom u predgrađe New Yorka, gdje je živjela Perkinsonova obitelj, supruga (Laura Linney) i njihovih pet kćeri.

Nakon što je objavio svoj drugi roman ‘O vremenu i rijeci’, suradnja pisca i urednika došla je u krizu. Wolfe je smatrao kako može sam bez završiti svoje djelo, ne shvaćajući da je upravo urednik bio taj koji mu je ukazivao na ono što je potrebno da djelo dobije konačnu formu.

Biografska drama ‘Genij’ dobro prikazuje kako je težak put u stvaranju umjetničkog djela. Spomenimo kako u filmu Francisa Scotta Fitzgeralda (1896. – 1940.) glumi Guy Pearce, a Ernesta Hemingwayja (1899. – 1961.) Dominic West.

Thomas Wolfe (1900. – 1938.) rođen je u Ashecilleu, gradiću Sjeverne Karoline. Njegovi netipični književni sastavci potakli su učitelje da se založe za njega. Upisao se u otmjenu školu, namijenjenu sinovima bogatih, a dobio i stipendiju. Na sveučilištu piše drame. Poslije završenog studija zaposlio se kao nastavnik književnosti i pisao drame bez pravog uspjeha. Roman ‘Pogledaj dom svoj, anđele’ prvi je od četiri obimna romana koji čine veliki autobiografski roman. Slijedi ‘O vremenu i rijeci’’ (Of Time and the River, 1935.), ‘Paučina i kamen’ (‘The Web and the Rock, 1939.), i posthumno, ‘Ne možeš više kući’ (You can’t go home again, 1940.). Simboličan naslov romana ‘Pogledaj svoj dom, anđele’ Wolfe je uzeo od Johna Miltona (1608. – 1674.) iz poeme ‘Lycidas’. Spomenimo da je roman ‘Pogledaj svoj dom, anđele’ u hrvatskom prijevodu objavljen u izdanju Zagrebačke naklade.

Robert Jukić
Kopenhagen, 28.04.2024.