Festival Ljubljana najavljuje ljeto kulturnih užitaka i sjajnih doživljaja. 72. Ljubljana Festival, koji će se održati od 20. lipnja do 3. rujna 2024., obećava vrhunske simfonijske i komorne koncerte, opere i balete u izvedbi uglednih institucija, novu produkciju slavnog mjuzikla te nastupe najvećih slovenskih i stranih klasičnih i popularnih umjetnika. Djelima XXVII. Međunarodne likovne kolonije proširit će se zbirka suvremene likovne umjetnosti Festivala Ljubljana, najmlađi dizajneri svoju će kreativnost pokazati na Maloj likovnoj koloniji, a nadobudni mladi glazbenici svoje znanje moći će usavršiti kod vodećih profesora na Majstorskim tečajevima Festivala Ljubljana 2024.

Fotografiju ustupio Ljubljana Festival

OTVORENJE 72. LJUBLJANA FESTIVALA

Ovogodišnju sezonu otvorit će tradicionalni gala koncert Ljetna noć, koji će biti posvećen popijevkama Ditke Haberl, Alenke Pinterič i Marjetke Nece Falk. Na Kongresnom trgu u izvedbi odabranih solista uz pratnju Simfonijskog orkestra, Big Banda i Omladinskog pjevačkog zbora RTV Slovenija pod ravnanjem Patrika Grebla čut ćemo svima poznate melodije kao što su: Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me je rad, Dan ljubezni, Sto majhnih nežnosti, Povabi srečo, Štajerska lady, Mini maxi, Krašovc, S kitaro in dolgimi lasmi, Prva ljubezen, Kako sva si različna, Dobro jutro, dober dan, Banane, Vsi ljudje hitijo, Dravski most i druge. (20. 6., 20.45, Kongresni trg)

NAJLJEPŠE SKLADBE ZA TRUBAČKE I PUHAČKE KOMORNE SASTAVE

U okviru devetog Ljubljana Festivala na Ljubljanici, na pet koncerata predstavit će se trubački i puhački komorni sastavi koje čine najbolji studenti Akademije za glazbu Sveučilišta u Ljubljani. Tijekom vožnje brodićem i razgledavanja zanimljivih mostova i slikovitih obala stare gradske jezgre, nastupi mladih glazbenika dočarat će idiličnu ljetnu atmosferu. (26. – 28. 6., različite točke ukrcaja)

PUCCINIJEV LJUBAVNI TROKUT SA SVJETSKIM OPERNIM ZVIJEZDAMA

Petu operu Giacoma Puccinija, Tosca, postavit će redatelj Pier Francesco Maestrini. Simfonijskom orkestru SNG Maribor dirigirat će Gianluca Martinenghi, a u naslovnoj ulozi nastupit će sopranistica Rebeka Lokar koja je na 71. Ljubljana Festivalu tijekom druge večeri izvedbe Madame Butterfly u ulozi glavne junakinje zamijenila Monicu Zanettin i oduševila auditorij. Toscina ljubavnika, Maria Cavaradossija, predstavit će nam američki tenor Jonathan Tetelman, koji je poznat po tamnom vokalu i na gostovanje će stići izravno iz opere Metropolitan u New Yorku. Ulogu ljubomornog i nepoštenog Barona Scarpije interpretirat će srpski bariton Željko Lučić, koji je poznat po vodećim ulogama u brojnim operama Giuseppea Verdija. (26. 6., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

GRK ZORBA U NOVOM RUHU

Međunarodni hit, koji oduševljava publiku svih generacija, zasniva se na privlačnom idiomu „grčke” glazbe Mikisa Theodorakisa, koji je u velikoj mjeri zaslužan za popularizaciju plesa sirtakija s karakterističnim dugim i sporim pokretima koji podsjećaju na povlačenje i „lančani ples”. Novi izgled baleta u koreografiji renomiranog Lorce Massinea donosi nam nova generacija mariborskog baletnog ansambla. Osim oduševljenja pitoresknom Kretom, ovaj balet svojom duhovnom poveznicom s Kazantzakisom, kontemplativnom glazbom Theodorakisa i Massineovom virtuoznom ekspresivnošću potiče i na novo razmišljanje o smislu života i životu općenito. (27. 6., 21.00, Ljetno kazalište Križanke)

KONCERT HOLLYWOODSKE I JUGOSLAVENSKE GLUMAČKE LEGENDE

U Ljetno kazalište Križanki vraća se Rade Šerbedžija, koji se, osim glumom, bavi i režijom, pjesništvom i glazbom. Sa svojom grupom Zapadni kolodvor predstavit će širok izbor djela iz svojeg glazbenog opusa koji stvara još od 1974. godine. Za njegove „pjesme o ljubavi, prijateljstvu i osjećajima” može se reći da su hitovi, evergrini, starogradske pjesme i šansone, koje obogaćuje umetcima proze i poezije. Na pozornici će mu se pridružiti vrhunski glazbenici – pijanist Vasil Hadžimanov, gitarist Miroslav Tadić i violinistica i pjevačica Yvette Holzwarth. Kao gost će nastupiti i pjevač Damir Urban, nekadašnji član grupe Laufer. (28. 6., 21.00, Ljetno kazalište Križanke)

ARTURO O’FARRILL I AFRO LATIN JAZZ ORCHESTRA PRVI PUT U SLOVENIJI

Pijanist Arturo O’Farrill vođa je najvažnijeg latin-jazz big banda osnovanog 2002. godine, Afro Latin Jazz Orchestra, s kojim je osvojio sedam Grammyja, ovaj posljednji prošle godine za album Fandango at the Wall in New York u kategoriji najboljeg latin-jazz albuma. U jednostavnoj ulozi jazz pijanista možemo ga čuti na posljednjem albumu s malim postavom Legacies (Blue note, 2023). Ovaj put će Arturov big band u formatu od 18 članova prvi put nastupiti u Sloveniji i jedini put u Europi. (30. 6., 21.00, Ljetno kazalište Križanke)

BALETNI SPEKTAKL IZ KAZAHASTANA

U produkciji The State Opera and Ballet Theatre Astana Opera (Državnog opernog i baletnog kazališta Astana Opera) u Gallusovoj dvorani Cankarovog doma tijekom dvije večeri moći ćete pogledati jedan od najslavnijih baleta 20. stoljeća, Spartak, u koreografiji majstora Jurija Grigoroviča. Astana je već prošle godine oduševila publiku 71. Ljubljana Festivala izvedbom različitih baletnih odlomaka, a od svojeg nastanka 2013. godine surađuje sa zvijezdama kao što su Plácido Domingo, Zubin Mehta, Valerij Gergijev i Ana Netrebko. Glazbu baleta interpretirat će Orkestar Slovenske filharmonije pod ravnanjem Abzala Muhtidinova. (1. i 2. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

SVI RAHMANINOVLJEVI KONCERTI U DVIJE VEČERI

U okviru 72. Ljubljana Festivala najavljen je jedinstven glazbeni doživljaj u dvije večeri, i to
3. i 4. srpnja čut ćemo sva četiri koncerta za glasovir Sergeja Rahmanjinova. Djela će izvesti slavni pijanista Mihail Pletnjev. Pratit će ga Concerto Budapest Symphony Orchestra (Budimpeštanski koncertni simfonijski orkestar), koji spada u najstarije mađarske orkestre. Na prvoj večeri orkestar će voditi njegov umjetnički voditelj i šef dirigent András Keller, a na drugoj austrijski maestro Aleksej Kornienko. Na programu će biti i dva djela Béle Bartóka: suita Čudesni mandarin i Mađarske skice.

(3. i 4. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

U POČAST MILANU KUNDERI

Predstava S samimi samotami obdana samota (Samoćama obavijena samoća) redateljice i koreografkinje Maše Kagao Knez u koprodukciji Teatra Anton Podbevšek i Kazališta Glej osmišljena je kao djelo u počast literarnog opusa spisatelja Milana Kundere, iz kojeg crpi inspiraciju. Teme koje se pojavljuju u njegovim djelima donose pitanja ljudske egzistencije i podvojenosti. Tekstovi, koje su odabrali Borut Veselko i Maša Kagao Knez, u obliku su notnog zapisa za partituru putem koje izvođači plesom, tekstom i pjevanjem iscrtavaju motive i ispisuju varijacije na temu. (5. 7., 20.00, Kazalište Glej) 

XXVII. MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

Od 7. do 12. srpnja u Križankama će se odvijati Međunarodna likovna kolonija pod vodstvom selektora i slikara Tome Vrana. U čarobnom ambijentu Plečnikove arhitekture ove će godine stvarati Sofie Švejdová (Češka), Zhao Peizhi (Kina), Zlatko Krstevski (Sjeverna Makedonija), Ahmet Ozel (Turska), Marko Tušek (Slovenija), Luka Širok (Slovenija), Andreja Srna (Slovenija) i Simon Mlakar (Slovenija). (7. – 12. 7., Križanke)

MALA LIKOVNA KOLONIJA

Od 8. do 12. srpnja održat će se i likovne radionice za djecu, u kojima će, uz prethodnu najavu, besplatno moći sudjelovati djeca od 7 do 14 godina koja žele stvarati. Radionice ćejo voditi stručne mentorice Ema Kobal i Klara Kracina. (8. – 12. 7., Križanke)

MAESTRO NANSE GUM VRAĆA SE U SLOVENIJU

Seongnam Philharmonic Orchestra (Filharmonijski orkestar iz Seongnama) osnovan je 2003. godine, a njegov umjetnički ravnatelj i šef dirigent je iskusni Nanse Gum, koji je kao prvi Koreanac osvojio nagradu Herberta von Karajana za mlade dirigente. Orkestar će izvesti Jednostavnu simfoniju Benjamina Brittena, a slijedit će djelo Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za violinu i orkestar br. 3, „Strazburški”. U ulozi solistice nastupit će violinistica Maria Solozobova. Nakon stanke bit će izvedena skladba Urban Arirang skladatelja Junga Jae-Mina s tradicionalnim korejskim glazbalom haegum koji će svirati Min Jio. Večer će se zaključiti Mozartovom Simfonijom br. 40 u g-molu. (8. 7., 17.00, Dvorana za slavlja, Narodna galerija)

TRUBADUR GIUSEPPEA VERDIJA U IZVEDBI TEATRA DEL MAGGIO MUSCIALE FIORENTINO

Operu će predstaviti Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Kazalište Svibanjskog glazbenog festivala u Firenci) u suradnji s redateljicom Stefaniom Grazioli, koja je obnovila produkciju izvornog redatelja Cesareja Lievija. Orkestar će voditi poznati maestro Zubin Mehta, koji je prilikom posljednjeg posjeta Ljubljani, 2019. godine, za vrhunski doprinos glazbenoj reproduktivnoj umjetnosti primio zlatni red za zasluge Republike Slovenije. U glavnim ulogama nastupit će Leon Kim, koji je osvojio više nagrada, primjerice prvo mjesto na natjecanjima Cappuccilli, Patanè, Respighi, Carolina López Moreno, koja je nastupala u koncertnim dvoranama kao što su Carnegie Hall i Berliner Philharmonie (Berlinska filharmonija), Angelos Samartzis, koji je otpjevao brojne glavne uloge u operama kao što su Moć sudbine, Faust i Rajnsko zlato, te Olesja Petrova, koja je sudjelovala s priznatim dirigentima, među ostalim s Giordanom Bellincampijem, Emmanuelom Villaumom i Valerijem Gergijevom. (8. i 10. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

GALA KONCERT U ZNAKU DJELA LUDWIGA VAN BEETHOVENA

Na koncertu ćemo čuti najbolja djela herojskog razdoblja Ludwiga van Beethovena: Uvertira Egmont, Koncert za violinu i orkestar u D-duru te Simfonija br. 7. Ravnat će Zubin Mehta, koji će na Ljubljana Festivalu nastupiti peti put. Maestro će voditi Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkestar Svibanjskog glazbenog festivala iz Firence), koji je osnovan 1933. godine i brzo je postao stjecištem novih i nekonvencionalnih ideja za klasični i suvremeni repertoar. U ulozi solistice nastupit će violinistica Lana Trotovšek, koju kritičari hvale zbog čistog i profinjenog tona sa smislom za fraziranje i savršenom intonacijom (Washington Post). (9. 7., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

KONCERT POVODOM 40. GODIŠNJICE RADA FAGOTISTA ZORANA MITEVA

Zoran Mitev do sada je praizveo više od 40 solističkih i komornih djela slovenskih i stranih skladatelja. Pridružit će mu se violončelist Igor Škerjanec, koji je za svoj rad primio Betettovu i Župančičevu nagradu, te članovi Društva Polifonia iz Skoplja. Izvest će glazbu Gordona Jacoba, neoklasicista Tomislava Zografskog, stilskog eklektika Larsa-Erika Larssona, plodnog umjetnika Marka Mihevca, Dragana Šuplevskog, koji se često oslanjao na makedonsku narodnu glazbu, te intenzivno sadržajno ispovjednog Črta Sojara Voglara. Tako će jubilej Zorana Miteva biti obilježen kvalitetnim i iznimno bogatim komornim repertoarom. (11. 7., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice)) 

THE BODYGUARD

Mjuzikl The Bodyguard temelji se na istoimenom trileru iz 1992. godine, u kojem su nastupili Whitney Houston i Kevin Costner. Mjuzikl i film sadrže glazbu slavne pjevačice, među ostalim i hitove kao što su I Will Always Love You, I Have Nothing i I Wanna Dance With Somebody. Redatelj i koreograf mjuzikla je ugledni britanski umjetnik Mykal Rand, koji je u Ljubljani već postavio nekoliko uspješnih produkcija kao što su Kosa (2011), rock opera Jesus Christ Superstar (2012), Briljantin (2013), Evita (2014), Chicago (2021) i Priča sa zapadne strane (2022). (15. – 19. 7., 21.00, Ljetno kazalište Križanke)

VEČER BAROKNE KOMORNE GLAZBE

Dirigent, pedagog i ambasador kulturnog života Poljske, Andrzej Kosendiak, 2012. godine osnovao je Wrocław Baroque Ensemble (Barokni ansambl iz Vroclava), koji povijesno zasnovanim interpretacijama oživljava manje poznat repertoar iz Srednje Europe. Kosendiak je sa svojim ansamblom već nastupio na Festivalu 2020. godine, a ovaj put stiže s prezentacijom skladbi njemačkog skladatelja Kaspara Förstera, rođenog u Gdanjsku, učenika Giacoma Carissimija, koji je bio aktivan u Poljskoj, Italiji i Danskoj. Večer će se zaključiti izvedbom Carissimijevog oratorija Jefta. Kao solistica će nastupiti španjolska sopranistica Alicia Amo. (20. 7., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

KONCERT BRAZILSKE MINISTRICE ZA KULTURU

Margareth Menezes je umjetnica u kontinuiranom razvoju i kretanju. U svojim pjesmama ostaje vjerna svojim korijenima te spaja elemente afričke, brazilske i popularne glazbe u privlačnu mješavinu pod nazivom brazilski afropop. Taj je stil glazbenica prezentirala u 30 država na četiri kontinenta. Aktivna je i u politici, budući da je prošle godine postala ministrica za kulturu tijekom predsjedničkog mandata Luiza Inácia Lule da Silve. Svoju verziju afropopa dovest će na pozornicu ljetnog festivala, gdje će joj se pridružiti Raoní Lima Maciel (gitara), Caio Felipe Ferreira Nascimento (klavijature), Nelmário Marques Cerqueira (bas), Caio Oliveira Dos Santos (udaraljke) i Joilson Dias Dos Santos (bubnjevi). (21. 7., 21.00, Ljetno kazalište Križanke)

MLADI TALIJANSKI VIRTUOZI

Talijanski pijanist i dirigent Epifanio Comis je ravnatelj i profesor na Konzervatoriju za glazbu Vincenza Bellinija u Cataniji. Godine 2020. osnovao je Orchestra Sinfonica del Conservatorio Vincenzo Bellini di Catania (Simfonijski orkestar Konzervatorija Vincenzo Bellini iz Catanije), u kojem također sudjeluju nastavnici i studenti Glazbene udruge Etna. U Ljubljani će se predstaviti sa zanimljivim programom koji će započeti skladbom Saveria Mercadantea. Prvi dio završit će djelom glazbenika Alfreda Caselle koji je djelovao tijekom rata. Slijedit će majstorski orkestrirane skladbe impresionista Maurica Ravela te jazzom inspirirana i rapsodično oblikovana simfonijska pjesma Georga Gershwina. (22. 7., 21.00, Ljetno kazalište Križanke)

DVA KONCERTA OVOGODIŠNJIH KANDIDATA ZA NAGRADU GRAMMY

Pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta na dva koncerta predstavit će se ADDA Simfònica Alicante (Simfonijski orkestar Auditorija Alicante ADDA). Tijekom prve večeri izvest će skladbe Chicka Coree. Španjolski orkestar i dirigent ove godine su sa svojim kompakt-diskom glazbe jazz pijanista i skladatelja nominirani za nagrade Grammy i Latin Grammy. Na pozornici će im se pridružiti Trio Emilio Solla, pjevač flamenka i saksofonist Antonio Lizana, trubač David Pastor te iskusni kubansko-američki saksofonist i klarinetist Paquito D‘Rivera. Paquito D‘Rivera jedini je izvođač koji je dobio nagradu Grammy u kategoriji klasične i latino glazbe.

Na koncertu sljedeće večeri orkestar će izvesti suitu Četiri godišnja doba Buenos Airesa Astora Piazzolle. Ponovno će ga voditi maestro Josep Vicent, koji također redovito sudjeluje sa španjolskom kazališnom grupom La Fura dels Baus s kojom je prošle godine predstavio spektakl Pastorala za planet. U ulozi solista nastupit će Fabio Furia, jedan od vodećih bandoneonista i jedan od ovogodišnjih profesora na Majstorskim tečajevima Festivala Ljubljana. Kao uvod u večer bit će izvedena plesna skladba meksičkog skladatelja Artura Márqueza, a nakon stanke slijedit će suita Trorogi šešir Manuela de Falle, inspirirana Andaluzijom, i Boléro Maurica Ravela. (23. i 24. 7., 21.00, Ljetno kazalište Križanke)

ULIČNI NASTUP U GRADSKOJ JEZGRI

OLVO-Band (Royal Youth Band Holy Mary’s College Ostend) osnovan je 1909. godine. Od 2017. godine vodi ga Virginie Vantyghem, a ima sedamdesetak članova od 12 do 18 godina. Već su nastupili u državama kao što su Austrija, Švicarska, Italija, Francuska, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Hrvatska, Mađarska i Švedska. Ove će godine u okviru Ljubljana Festivala nastupiti na više lokacija u gradskoj jezgri: uz Ljubljanicu (Petkovškovo nabrežje i Zmajski most), kao i na omiljenim ljubljanskim trgovima (Pogačarov, Prešernov, Dvorni, Stari i Mestni trg). (25. 7., različite lokacije)

MAJSTORSKI TEČAJEVI FESTIVALA LJUBLJANA 2024

Mladi glazbenici svoje će znanje moći usavršavati kod vodećih glazbenih pedagoga koji će u Ljubljani održati tečajeve na poziv umjetničkog ravnatelja majstorskih tečajeva, Branimira Slokara. Ove godine studente će podučavati:

 • Latica Honda-Rosenberg, violina
 • Lana Trotovšek, violina
 • Hartmut Rohde, viola
 • Jens-Peter Maintz, violončelo
 • Rick Stotijn, kontrabas
 • Emanuel Abbühl, oboa
 • Felix Renggli, flauta
 • Ole Kristian Dahl, fagot
 • Reinhold Friedrich, truba
 • Radovan Vlatković, rog
 • Epifanio Comis, glasovir
 • Fabio Furia, bandoneon

(25. 7. – 11. 8., Glazbena škola Vič-Rudnik)

KONCERTI STUDENATA MAJSTORSKIH TEČAJEVA

Od 29. 7. do 10. 8. studenti će stečeno znanje pokazati na četiri besplatna koncerta:

 • ponedjeljak 29. 7.
  • bandoneon, violina– 16.00
  • glasovir, flauta– 18.00
 • subota, 3. 8.
  • violine – 18.00
 • nedjelja, 4. 8.
  • violončelo, kontrabas– 18.00
  • fagot– 20.00
 • subota, 10. 8.
  • viola, oboa– 18.00
  • truba, rog– 20.00

(29. 7. – 10. 8., Križevniška crkva (crkva Marije Pomoćnice))

NAJLJEPŠE ČEŠKE NARODNE PJESME

Recital u crkvi Marije Pomoćnice bit će posvećen pjesmama čeških skladatelja Leoša Janáčeka i Buhoslava Martinůa, nadahnutim češkim narodnim motivima. Interpretirat će ih sopranistica Martina Janková, koja je poznata po interpretacijama uloga u operama Wolfganga Amadeusa Mozarta i baroknih skladatelja. Na glasoviru će je pratiti Christoph Berner čiji su široki stilski spektar i glazbenu svestranost kritičari često hvalili. (26. 7., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice)) 

SPOJ TRADICIJE I SUVREMENOSTI

Pipa je kineski žičani instrument čiji repertoar s jedne strane obuhvaća tradicionalnu glazbu, a s druge djela suvremenih skladatelja. U potonje spada pitoreskni Koncert za gudački orkestar i pipu skladatelja Tana Duna. Pipa će biti u središtu programa koji će obuhvaćati i glazbu Ennia Morriconea iz serije Marco Polo i Talijansku simfoniju Felixa Mendelssohna Bartholdyja. Nastupit će Ningbo Symphony Orchestra (Simfonijski orkestar iz Ningboa), koji se uspješnim koncertima u Kini i u Europi dokazao kao jedan od vodećih kineskih orkestara. Vodit će ga šef dirigent Ji Yu, a solistica će biti Yuanchun Yu, profesorica pipe na Centralnom konzervatoriju za glazbu u Pekingu. (29. 7., 20.00, Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija)

UTORAK U CRKVI MARIJE POMOĆNICE

Na koncertu ćemo čuti Sonatu za violinu br. 3 Edvarda Griega, Fantaziju za flautu i glasovir Carla Frühlinga, Sonatu za dvije violine Sergeja Prokofjeva, suvremene skladbe (é)cri(t) Heinza Holligera i Trio za flautu, violinu i glasovir filmskog skladatelja Nina Rote. Spomenuta djela izvest će glazbenici koji već godinama gostuju na majstorskim tečajevima Festivala Ljubljana: violinistice Latica Honda-Rosenberg i Lana Trotovšek, flautist Felix Renggli i pijanisti Thomas Haberlah i Evgenij Sinaiski. (30. 7., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

VIVA VIVALDI!

Antonio Vivaldi napisao je više od petsto koncerata za različite solističke instrumente i postave. Značajno je pridonio violinskoj tehnici i orkestraciji, a istodobno se smatra pionirom orkestralne programske glazbe. Nekoliko njegovih najprepoznatljivijih koncerata čut ćemo u interpretaciji austrijskog violinista Benjamina Ziervogela i slovenskog flautista Borisa Bizjaka, dvaju poznatih glazbenika koji nastupaju u komornim sastavima kao i u solističkim ulogama u Sloveniji i inozemstvu. Pratit će ih članovi komornog sastava Ensemble Dissonance, koji ove godine slavi desetu obljetnicu rada. (31. 7., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

NEOTKRIVENI BISERI ROMANTIKE

Ovaj put će se flautistu Claudiju Arimaniyu u izvedbi pridružiti jedan od najpoznatijih pijanista baskijske Španjolske, Pedro José Rodríguez (zajedno su nastupili na 69. Festivalu) i flautist Eduard Sánchez, međunarodno priznati solist i profesor u Barceloni. Trio će se predstaviti s rjeđe izvođenim skladbama za flautu iz razdoblja romantike, kojem pripadaju skladatelji Theobald Böhm, Friedrich Kuhlau, Franz Doppler, Gioacchino Rossini (u Böhmovoj obradi) i Karl Doppler, kao i s trima obradama iz bajkovite opere Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta. (1. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

DUETTISSIMO

Duo za violinu i violončelo, op. 7 Zoltána Kodálya i Sonata za violinu i violončelo Maurica Ravela zasigurno su najomiljenije skladbe za duet violine i violončela. Čut ćemo ih u interpretaciji sastava Duettissimo, koji čine violinistica Dalia Dėdinskaitė, dobitnica mnogih nagrada (među ostalim Međunarodnog violinističkog natjecanja u Dresdenu), i violončelist Gleb Pyšniak, koji nastupa u koncertnim dvoranama kao što su bečki Musikverein, amsterdamski Concertgebouw i velika dvorana Moskovskog konzervatorija. Osim toga, zasvirat će i „glazbenu molitvu” Pēterisa Vasksa, kao i kompoziciju posvećenu njima, Dijalozi znamenitog Anatolijusa Šenderovasa. (2. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

OD NJEMAČKE DO ARGENTINE

Izvrsni glazbenici i pedagozi, violončelist Jens-Peter Maintz, violist Hartmut Rohde, kontrabasist Rick Stotijn i fagotist Ole Kristian Dahl predstavit će zanimljiv program koji uključuje skladbe Ludwiga van Beethovena, sonatu Gustava Schrecka i skladbe Roberta Schumanna. Zaključak večeri obogatit će tango Astora Piazzolle koji je u svoju glazbu utkao elemente jazza i klasične glazbe. Izvođače će pratiti pijanisti Rie Šimada, Ken Nakasako, Zsuzsa Bálint i Naoko Sonoda. (5. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

PIJANISTIČKE MAJSTORIJE FRÉDÉRICA CHOPINA I FRANZA LISZTA

Mađarski pijanist Tamás Érdi poznat je po svojem romantičnom repertoaru u kojem ključno mjesto zauzimaju Frédéric Chopin i Franz Liszt, čiji opis će predstaviti u crkvi Marije Pomoćnice. Chopin je stare oblike, kao što su preludij, fantazija, mazurka i nokturno, na jedinstven način preoblikovao, a u slučaju balade izumio potpuno nov glazbeni žanr. Tek nakon Chopinove smrti, Liszt je zaista zabljesnuo kao skladatelj. Njegova originalnost nije se temeljila na invenciji melodije, harmonije, kontrapunkta i ritma, već na izvornom tretmanu teksture i boje zvuka te razvijanju jedinstvene, do tada neizvedive klavirske virtuoznosti. (6. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

ENSEMBLE.SI

U intimnom ambijentu crkve Marije Pomoćnice čut ćemo članove sastava Ensemble.si: klarinetista Matica Kudera i hornista Andreja Žusta, dvojicu od trojice Slovenaca u slavnim Berlinskim filharmoničarima, flautista Marka Zupana, koji ima bogatu međunarodnu karijeru, fagotista Luku Miteva, koji radi u Konzerthausu Berlin, i pijanisticu Martine Filjak, pobjednicu Međunarodnog klavirskog natjecanja u Clevelandu 2009. godine. U njihovoj interpretaciji čut ćemo Trio za klavir, flautu i fagot u G-duru Ludwiga van Beethovena, Beethovenom inspirirani Kvartet za glasovir i puhače u Es-duru Franza Berwalda i Kvintet za glasovir i puhače u B-duru Nikolaja Rimskog-Korsakova. (7. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

ZAVRŠNI KONCERT PROFESORA MAJSTORSKIH TEČAJEVA FESTIVALA LJUBLJANA 2024

Na posljednjem koncertu ovogodišnjih profesora majstorskih tečajeva predstavit će se oboist Emanuel Abbühl, trubač Reinhold Friedrich i hornist Radovan Vlatković uz glasovirsku pratnju Eriko Takezave, Kimiko Imani i Danijela Detonija. Večer će otvoriti koncert Johanna Wilhelma Hertla, a slijedit će stavak za solo trubu iz orkestarskog djela Oliviera Messiaena i izbor skladbi Manuela de Falle inspiriranih narodnim motivima. Nakon stanke bit će izvedene još skladbe Gustava Mahlera i Carla Reineckea. (8. 8., 18.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

KONCERTNA IZVEDBA MAJSTORSKOG DJELA GIACOMA PUCCINIJA

Puccinijeva četvrta opera La bohème jedno je od najizvođenijih opernih djela u svijetu. Radnja je postavljena u Parizu oko 1830. godine i prikazuje život boema, a u središtu je tragična priča. Nju će u koncertnoj izvedbi predstaviti dirigent George Pehlivanian, koji se nakon deset godina vraća na pozornicu ljetnog festivala. Godine 2020. osnovao je Pehlivanian Opera Academy (Opernu akademiju Pehlivanian), koja predstavlja izuzetnu priliku za pjevače i dirigente da usavrše svoje vještine tijekom pripreme operne produkcije. Pehlivanian će tijekom izvedbe dirigentsko mjesto prepuštati mladim dirigentima, a također će se mijenjati i pjevači. (8. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

LJUBLJANA – BEČ

Kvartet saksofona 4Saxess Ensemble, koji čine Andrej Omejc, Oskar Laznik, Tadej Šepec i Dejan Prešiček, redovito nastupa u Europi i SAD-u te na važnim glazbenim festivalima. Ideja koncepta Ljubljana – Beč jest pokazati vezu između gradova u smislu programa i gostiju. Postavu će se pridružiti slovenska mezzosopranistica Monika Bohinec, koja pjeva u Bečkoj državnoj operi, austrijski violinist Benjamin Ziervogel te koruško-slovenski bariton Gabriel Lipuš. Na programu će biti Varijacije na Haydnovu temu Johannesa Brahmsa, pjesme „slovenskog Schuberta” Josipa Ipaveca, Slovenski narodni plesovi Alojza Srebotnjaka, Štajerski plesovi Josepha Lannera i slovenskoj publici dobro poznata Serenada Benjamina Ipaveca. (9. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

HARMONIJA GUDAČA

U prvom dijelu programa moći ćemo čuti Gudački sekstet br. 1 Johannesa Brahmsa, koji spada u niz iznimnih komornih djela sredine 19. stoljeća, a u drugom „Suvenir iz Firence” Petra Iljiča Čajkovskog, koji spaja klasičnu formu s melodijama inspiriranim narodnim motivima. Skladbe će interpretirati svestrani glazbenik Gary Levinson, kojega kritičari cijene zbog intenzivne muzikalnosti i spretne violinske tehnike, violinistica Anna Dorothea Mutterer, violist Michael Klotz, mladi violist Adam Savage, violončelistica Inbal Segev i violončelistica Ani Aznavoorian. (12. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

UDVOJE

Nuška Drašček već godinama oduševljava publiku svojim glasom, scenskim nastupom i izvanrednim repertoarom koji obuhvaća sve od opere do jazza, bluesa, popa, gospela, mjuzikla i šansona. Ovaj put udružila je snage sa svestranim glazbenikom, akordeonistom Markom Hatlakom, koji je na koncertnim pozornicama prisutan već više od 20 godina. U pažljivo osmišljenom programu u akustičnoj verziji predstavit će nam svoj eklektični izbor najljepših melodija. U uvodnom dijelu programa naglasak će biti na baroknoj, klasicističkoj i romantičnoj glazbi, a zatim ćemo čuti šansone, tango, popjevke te narodne i autorske skladbe. (13. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

ROKOKO VARIJACIJE

Violončelist Bernardo Brizani izgradio je uspješnu karijeru kao solist i komorni glazbenik, a s Festivalom Ljubljana redovito surađuje od 2019. godine. Ovaj put će nastupiti s dirigentom Stevenom Loyjem koji djeluje u Sloveniji. Vodit će Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije koji je od 1993. godine izveo više od 400 koncerata kod kuće i u inozemstvu. Predstavit će bogat repertoar koji uključuje dinamično djelo Carla Philippa Emanuela Bacha, slavne klasicističke, Mozartom inspirirane varijacije Petra Iljiča Čajkovskog i jednu od njegovih minijatura, skladbu mladog Juraja Marka Žerovnika, rođenog u Rijeci, i jednoga od stupova komorne glazbe, „Smrt i djevojka” Franza Schuberta. (14. 8., 20.00, Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

HOMMAGE À FRANČIŠEK SMERDU: ŠEZDESET GODINA KASNIJE

Ovogodišnja retrospektivna izložba bit će posvećena kiparu Frančišeku Smerduu, autoru brončanih ležećih aktova koji su postavljeni uz pozornicu Ljetnog kazališta Križanke (jednake skulpture krase i stubište u Festivalnoj dvorani). Bit će predstavljena njegova djela po izboru kustosice dr. Nelide Nemec. (19. 8. – 6. 9., Križevniška cerkev (crkva Marije Pomoćnice))

ZAPPA DAY IN LJUBLJANA

Kontroverzni američki skladatelj, rock glazbenik, gitarist, pjevač, vođa grupe The Mothers of Invention i borac protiv cenzure, te glasan kritičar glazbene industrije, Frank Zappa, bio je autor stilski vrlo raznolike glazbe. Njegov opus će interpretativno duboko predstaviti renomirani sastav Ensemble Dissonance i maestro Jonathan Stockhammer, s kojim su već nastupili i prošle godine (Mahler u Ljubljani). U ulozi gitarista pridružit će im se Vlatko Stefanovski koji je poznat po jedinstvenoj tehnici i tonu. Kao gost će nastupiti i pjevač Blaž Šef. (19. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

SVETLANA ZAHAROVA I KOSTIMI MODNE KUĆE CHANEL

Međunarodno poznata primabalerina Svetlana Zaharova oduševljava svjetsku publiku i kritičare izuzetnom tehnikom te živom dramatičnom interpretacijom klasičnih i suvremenih uloga. Zaharova će nakon pet godina na festivalu nastupiti drugi put, a ovaj put stiže s dvostrukom predstavom Modanse. Pridružit će joj se niz izvrsnih plesača iz baletnog ansambla Akademskog državnog Boljšoj teatra iz Rusije, među njima i zvijezda suvremenog plesa Ildar Gajnutdinov. Predstava će započeti baletom Kao dah, koji je posebno za Zaharovu osmislio koreograf Mauro Bigonzetti. Nakon stanke slijedi blještava izvedba u počast modnoj dizajnerici Gabrielle Chanel, koja sadrži više od 80 kostima modnog studija Chanel. (20. 8., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

FILMSKA GLAZBA U INTERPRETACIJI SLOVENSKOG OMLADINSKOG ORKESTRA

Na filmsku glazbu je najprije snažno utjecao Richard Wagner tehnikom lajtmotiva, čiji je cilj bio najava junaka, predmeta i situacija, a zatim se razvila u potpuno samosvojnu tradiciju koja izaziva ganutost slušatelja u cijelom svijetu. U Križankama ćemo moći čuti raznolik izbor klasičnih i popularnih ulomaka koje smo mogli slušati u nekim od najomiljenijih animiranih i igranih filmova i franšiza. Djela će interpretirati Živa Ploj Peršuh, stilski svestrana dirigentica, koja će voditi Slovenski omladinski orkestar. Kao solist će nastupiti Lauri Porra, finski basist i skladatelj, unuk slavnog Jeana Sibeliusa. (21. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

VEČER GLAZBE JOHNA WILLIAMSA

John Williams je kreirao neke od najpopularnijih i najprepoznatljivijih motiva filmske glazbe u povijesti i sudjelovao u stvaranju klasika kao što su Indiana Jones, Jurski park, Schindlerova lista, JFK i Spašavanje vojnika Ryana. Za svoj rad primio je mnoge nagrade, među njima 26 Grammyja, 5 Oskara, 3 Emmyja i 4 Zlatna globusa. S 54 nominacije za Oskara najčešće je nominirani skladatelj i općenito drugi najčešće nominirani pojedinac, odmah iza Walta Disneyja. Njegovu glazbu predstavit će Orkestar Sofijske filharmonije i Nacionalni zbor Sofijske filharmonije pod ravnanjem velikog obožavatelja filmske sage Ratovi zvijezda, Najdena Todorova. (22. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

NAJVEĆI HITOVI OTA PESTNERA

Oto Pestner u svojoj je karijeri izdao više od 45 solističkih albuma, sa skupinom New Swing Quartet još 45 albuma i s Alpskim kvintetom više od 30 (neki su prodani u milijunskim nakladama), te sudjelovao na još više od 50 nosača zvuka. U kazalištu Križanke će se s Big Bandom RTV Slovenija pod ravnanjem Lojza Krajnčana prošetati svojom bogatom i raznolikom karijerom te se dotaknuti autorskih pjesama koje su obilježile njegovu prošlost, kao i obrada koje su na njega ostavile najsnažniji dojam. (23. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

KONCERT POVODOM PREMIJERE NOVOG ALBUMA SASTAVA BOSSA DE NOVO

Sastav Bossa de Novo, koji je aktivan od 2003. godine, danas čine Primož Vitez, Aljoša Kosor, Mitja Vrhovnik Smrekar, Sergej Randjelovič Runjoe i Marko Gregorič. Na ljetnom festivalu nastupaju već drugu godinu, a ovaj put su pripremili koncert povodom premijere novog albuma. I ove godine se njihovom pozivu odazvao brazilski glazbenik César Camargo Mariano koji će ih pratiti na glasoviru. Za svoje stvaralaštvo primio je mnoge nagrade, a posebno se ističe njegov Latin Grammy za životno djelo, koji je dobio 2007. godine. (26. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

POSVEĆENI KORACIMA

Na samom kraju ljetnog odmora u sklopu projekta Posvećeni koracima održat će se radionice plesa i pokreta te završna predstava za djecu koja su uključena u rehabilitaciju na URI Soča. U projektu Festival Ljubljana surađuje s osiguravajućom kućom Sava i Sveučilišnim rehabilitacijskim institutom Soča, a 2023. godine suradnja je dodatno proširena te su pozvana i djeca koja pohađaju program suvremenog plesa na Konzervatoriju za glazbu i balet Ljubljana. Na ovogodišnjim radionicama za poticanje nadobudnih mladih plesača drugu godinu zaredom brinut će se plesna pedagoginja Jana Kovač Valdés. (27. 8., 18.00, Ljetno kazalište Križanke)

KONCERT OPERNIH ARIJA S JUANOM DIEGOM FLÓREZOM

Ukrajinska dirigentica Oksana Liniv i peruanski tenor Juan Diego Flórez nakon dvije godine ponovno sudjeluju na ljetnom festivalu sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija. Flórez je od svojega debija 1996. godine nastupao u opernim kućama u Milanu, Berlinu, Salzburgu, New Yorku, Beču i Zürichu, snimio brojne kompakt-diskove i primio veliki broj nagrada. Oksana Liniv je 2021. godine postala prva žena koja je dirigirala na Bayreuther Festspiele (Bayreuthskom festivalu), a od 2022. godine je glazbena ravnateljica Gradskog kazališta u Bologni. U Gallusovoj dvorani Cankarovog doma izvest će arije skladatelja talijanskog bel canta, Giuseppea Verdija i francuskih suvremenika: Charlesa Gounoda, Julesa Masseneta i Jacquesa Offenbacha. (27. 8., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

DVA KONCERTA S LONDON SYMPHONY ORCHESTRA I SIR ANTONIJEM PAPPANOM

Na prvom koncertu će se s djelima Edwarda Elgara i Gustava Mahlera predstaviti poznati dirigent sir Antonio Pappano, koji će u sezoni 2024/25. postati šef dirigent Londonskog simfonijskog orkestra. U prošlom stoljeću Londonski simfonijski orkestar izgradio je renome vrhunske institucije, a međunarodnoj publici obraća se na turnejama, umjetničkim rezidencijama, digitalnim partnerstvima i opsežnim programom prijenosa uživo. Na prvom koncertu kao solistica će nastupiti violinistica Vilde Frang koja je oduševila kritičare svojim snimkama najvažnijih skladatelja. Drugu večer otvorit će Uvertira Rimski karneval Hectora Berlioza, zatim će biti izveden Koncert za glasovir i orkestar br. 1 Frédérica Chopina, a u drugom dijelu čut ćemo rijetko izvođen Planet Gustava Holsta. Orkestru će se pridružiti i Kaunas State Choir (Državni zbor iz Kaunasa), koji postiže međunarodni uspjeh izvedbama klasične i suvremene glazbe. U ulozi solista naći će se Bruce Liu, pobjednik posljednjeg međunarodnog natjecanja Frédéric Chopin u Varšavi 2021. godine, na kojem je pijanist Aleksander Gadžijev zauzeo drugo mjesto. (28. i 29. 8., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

20 GODINA UROŠA PERIĆA

Ova je godina jedinstvena za iznimnog glazbenika Uroša Perića jer slavi 20 godina samostalne glazbene karijere. Ovom prilikom će u Ljetnom kazalištu Križanke pripremiti posebnu glazbenu poslasticu sa svjetski poznatim gostima i svojim vjernim Big Bandom RTV Slovenija pod ravnanjem Lojza Krajnčana. Svojom karizmatičnošću i vrhunskom izvedbom Perić je uvjerio najveća svjetska glazbena imena kao što su Quincy Jones, Sheila Raye Charles, Jacob Collier, Ernie Watts, a poznavatelji glazbe njegove glasovirske nastupe uspoređuju čak s nastupima velikog Gena Harrisa. (30. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

VJEČNI VLADO KRESLIN

Ovog 31. kolovoza na Ljubljana Festivalu će već trideset treći put nastupiti slovenski pjevač i autor Vlado Kreslin sa svojim sastavima Mali bogovi i Beltinška banda, a posebna gošća bit će Masayah. Slavni kantautor je 2020. godine za svoja iznimna ostvarenja i opširan opus primio Ježkovu nagradu. „Vlado Kreslin je glazbenik i autor, performer i trubadur slobode, multietničnosti, ljudske zajednice, solidarnosti i radosti života. Svoju karijeru ne održava nostalgičnim ponavljanjem starih skladbi, već uvijek iznova iznenađuje novim kreacijama, čak i razigranijim nego one od prije više desetljeća, optimističnijim i poticajnijim u kriznim vremenima promijenjenog svijeta”. – tako je njegovo djelo ocijenio žiri za dodjelu Ježkovih nagrada. (31. 8., 20.30, Ljetno kazalište Križanke)

VELIČANSTVENOST ORKESTRALNOG ZVUKA

Ovogodišnji ljetni festival obilježit će i povratak Riccarda Chaillyja, koji je nastupio na 61. Ljubljana Festivalu s Gewandhaus orkestrom iz Leipziga. Danas djeluje kao glazbeni ravnatelj poznate operne kuće Teatro alla Scala iz Milana i glavni dirigent Filarmonica della Scala (Filharmonijskog orkestra milanske Scale). Ove godine će sa svojim orkestrom interpretirati Simfoniju br. 5 u e-molu, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog. Slijedit će suita za orkestar Daphnis i Chloé Maurica Ravela koji se smatra majstorom orkestracije. (2. 9., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)

ZAVRŠETAK 72. LJUBLJANA FESTIVALA U VELIKOM STILU

 1. Ljubljana Festival zaključit će Orkestar Slovenske filharmonije koji će voditi maestro Charles Dutoit, 103. dobitnik zlatne medalje Kraljevskog filharmonijskog društva. Nakon uvodne suite Pelléas i Mélisande, majstorskog djela protoimpresionista Gabriela Fauréa, na pozornici će mu se pridružiti legendarna Martha Argerich, s kojom je već 2021. godine nastupio na 69. festivalu. Pijanistica je poznata po interpretacijama virtuozne klavirske literature 19. i 20. stoljeća.
  U njezinoj izvedbi čut ćemo „žuboreći” Koncert za glasovir i orkestar u G-duru Maurica Ravela, koji je protkan utjecajima jazza i baskijske tradicijske glazbe. Za kraj ćemo čuti izvedbu Simfonije br. 9 u e-molu Antonina Dvořáka.

(3. 9., 20.00, Gallusova dvorana, Cankarov dom)


Ulaznice su već dostupne na adresi ljubljanafestival.si, na blagajni kazališta Križanke, na benzinskim postajama i na ostalim Eventimovim prodajnim mjestima.

Osigurajte svoju ulaznicu i pridružite se kulturnim doživljajima koji će vam zasigurno uljepšati ljetne večeri.


ljubljanafestival.si
www.facebook.com/ljubljanafestival
www.instagram.com/ljubljanafestival
www.youtube.com/user/TheFestivalLjubljana
www.linkedin.com/company/festival-ljubljana
www.tiktok.com/@ljubljanafestival


Osnivač Festivala Ljubljana je Grad Ljubljana koji ga i financijski omogućuje. Član je Europske udruge festivala EFA od 1977. godine.

Glavni pokrovitelj: Zavarovalnica Sava d. d.

Sponzori 72. Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Triglav d. d., JP Voka Snaga d. o. o., Energetika Ljubljana d. o. o., NLB d. d., Petrol d. d., Krka d. d., Riko d. o. o., Trimo d. o. o., Nova KBM d. d., Spar Slovenija d. o. o., Slovenske železnice d. o. o., Lekarna Ljubljana, Autocommerce, Hotel Mons d. o. o., Javna razsvetljava d. d.,

Pokrovitelji pojedinačnih priredbi Ljubljana Festivala: Zavarovalnica Sava d. d., Delo d. o. o. Zavarovalnica Triglav d. d., NLB d. d., Petrol d. d., Krka d. d., Riko d. o. o., Trimo d. o. o., Spar Slovenija d. o. o., Terme Dobrna d. d., Telekom Slovenije, Telemach Slovenija, Grawe zavarovalnica d. d., BKS Bank AG, Mercator d. o. o., Technobell d. o. o., Kolektor d. o. o., Luka Koper d. d., Plinovodi d. o. o., Libra Premia d. o. o., Interenergo d. o. o., Banka Intesa Sanpaolo d. d., BTC d. d.

Glavni medijski pokrovitelj: Delo d. o. o.

Medijski pokrovitelji Ljubljana Festivala: Europlakat d. o. o., Dnevnik d. d., Fraport Slovenija, d. o. o., Media24 d. o. o., Časnik Finance, d. o. o., Radio 1, Radio Center, Radio Enter, Rock Radio, Mediabus d. o. o., NET TV d. o. o.

Partneri Festivala Ljubljana: RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, Slovenski mladinski orkester, SNG Maribor, Austria Trend Hotels, City Hotel, Grand Hotel Union, Grand Plaza Hotel Ljubljana, Intercontinental, Hotel Mons d. o. o., Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana, Hotel Slon Ljubljana, Anton Podbevšek Teater, Silič uglaševanje klavirjev, d. o. o., Glasbena šola Ljubljana Vič-Rudnik

Prijatelji Festivala Ljubljana: Intral, NP Consulting d.o.o., Naturalica Foods – Teta Frida

Službeni prijevoznici: LPP d. o. o., Avtohiša Malgaj d. o. o., Avto Aktiv d. o. o., Go Green – Ekoturizem d. o. o., SŽ-Potniški promet d. o. o.

Službena vina: Vina Koper d. o. o.

[izvor informacije Ljubljana Festival ]