ŽELJEZNICA I FILM: Uvod u Rubriku [piše Robert Jukić]
Na peronu, rujan 2016. • BROJ 56 • ISSN 1132 – 7739

MOBITEL, horor (Cell; 2026.)
redatelj Tod Williams
Mobitel – IMDb

Mobitel je u svakodnevnoj upotrebi, bezazleni aparat koji nam ne može nauditi. Bar smo u to uvjereni… Ali svijet je pun opasnosti, među kojima su i one od predmeta koji se ne čine opasnim. Na takve opasnosti iz neposrednog okruženja upozorava nas i Stephen King, prvenstveno poznat i planetarno uspješan kao autor literarnog horora, ali i drugih žanrova, prema čijim djelima se snimaju podjednako uspješni filmovi. Jedan od njegovih romana, ‘Mobitel’ (objavljenom na hrvatskom u izdanju Algoritma), opisuje jedan od niza mogućih scenarija smaka svijeta. Roman je na veliko platno uspješno prenio Tod Williams. U glavnim ulogama su John Cusack i Samuel L. Jackson koji već su zajedno glumili u filmu prema predlošku Stephena Kinga, u hororu ‘Soba 1408’ (2007.) redatelja Mikaela Håfströma, u kojem jedna hotelska soba poprima zastrašujuća svojstva.

Fotografiju ustupio TMDB

U ‘Mobitelu’ nepoznati virus putem mobilnih mreža pretvara ljude u svojevrsne zombije. Samo oni koji stjecajem okolnosti nisu koristili mobitele, ostaju pošteđeni. Svijet je neprepoznatljiv, samo malobrojni okruženi hordama krvoločnih zombija pokušavaju preživjeti. Međutim, nova civilizacija neće dopustiti opstanak slučajnih ostataka nekad vladajućeg čovječanstva. Strip autor Clay Riddell (John Cusack) nalazi se na aerodromu kada se dogodi prvi udar čudnovatog virusa putem mobitela, i to nakon što mu je na mobitelu ‘iscurila’ baterija. Ljudi koji su razgovarali putem mobitela odjedanput postaju agresivno krvoločni, a Clay bježi jedva spašavajući živu glavu. U podzemnoj željeznici gdje nema mobilnih signala, upozna strojovođu Toma McCourta (Samuel L. Jackson) s kojim i još nekolicinom nezaraženih krene na neizvjestan put kako bi našao svojeg sina i bivšu suprugu, za koje ostali suputnici ne vjeruju da su živi… Oni koji očekuju sretan kraj ove mobitelske krize mogu biti iznenađeni, jer Stephen King nije pisac koji podilazi očekivanjima, a film ne odstupa od svojeg predloška. U Kingovim literarnim apokalipsama u pravilu se ističe lik koji na svoje sljedbenike djeluje kolektivno podsvjesno, a u ovom slučaju Clay Riddell kao strip autor svojim je crtežima vizualizirao lik koji upravlja apokalipsom. Završnica je u zastrašujućem stilu.

Spomenimo najpoznatije filmove napravljene prema djelima Stephena Kinga. Njegov prvi roman ‘Carrie’ o djevojci koja ima zastrašujuće parapsihološke sposobnosti, prema kojem je postao svjetski poznat autor, uspješno je 1976. godine ekranizirao Brian De Palma. Film po istoimenom romanu ‘Vidovitost’, o čudovišnom hotelu u skijaškom zimovalištu koji se okomljuje na domara (glumi ga Jack Nicholson), režirao je 1980. godine Stanley Kubrick. Rob Reiner režirao je ‘Misery’ (1990.), priču o ženi, obožavateljici poznatog pisca, koja tog pisca doslovno drži u zarobljeništvu i okrutno ga muči. Potresna ‘Zelena milja’ (1999.) u režiji Franka Darabonta događa se u prostorima zatvorenika osuđenih na smrt, a glavni lik je crnac nepravedno optužen za ubojstvo, koji to mirno i stoički prihvaća.

‘The Stand’ (1994.) je televizijski serijal o epidemiji koja masakrira čovječanstvo, a na njezinom čelu je mračni lik The Dark Man, na kojeg neodoljivo podsjeća mračni lik u ‘Mobitelu’ koji manipulira opasnim signalima. Spomenimo da je u pripremi nova verzija u televizijskoj produkciji. Još jedan televizijski serijal po Kingovu predlošku nedavno je imao veliki uspjeh. ‘11/22/63’ (2016.) priča je čovjeku koji se vraća u prošlost kako bi spriječio atentat na Kennedyja. Naziv serijala predstavlja datum atentata, 22. studeni 1963. godine. Prema Kingovim predlošcima (romani, priče, originalni scenariji) do sada je snimljeno impozantnih 219 filmova, kratkih, dugih i televizijskih serijala.

Robert Jukić
Kopenhagen, 22.04.2024.

FILM: MOBITEL, horor [osvrt Robert Jukić]