Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Redatelj: Gil Kenan
Glumci: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Bill Murray, Dan Aykroyd

Tko bi rekao da je od kultnog “Ghostbustersa“ prošlo 40 godina? Na to nas je podsjetio najnoviji četvrti film “Ledena prijetnja“ koji upravo igra u kinima. Uz originalne Istjerivače duhova koje glume Bill Murray, Dan Aykroyd i Ernie Hudson (četvrti Harold Ramis je preminuo), ponovo se pojavljuju legendarni Ectomobil, vatrogasna postaja, Slimer… i naravno, ikonografski logotip zabrane za duhove.

Originalna ekipa skače u pomoć obitelji mladih Istjerivača duhova kako bi spasili New York od novog ledenog doba izazvanim drevnim demonom Garrakom. Film nema neke originalnosti, te se poput prijašnjih nastavaka vrti u krug reciklirajući teme iz prvog filma. To ne znači da nije dovoljno zabavan za provesti 2 sata u kinu sa slikom i zvukom koji su nemogući u kućnim uvjetima. Ponajviše što se nostalgija 1980-ih dosta uspješno provlači kroz cijeli film. Čak se koriste snimke i citati iz popularnog glazbenog spota Ray Parker Juniora i reklame za igračke, koji su prirodno smještene u strukturu “Ledene prijetnje“.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Nostalgičarima koji su danas roditelji vjerojatno će se svidjeti film, a oni koji djecu žele upoznati s laganijim horor žanrom ovo bi im mogao biti pogodan film. Dakako, da bi se izbjegle neprospavane noći, pogotovo kod plahije djece, treba im prvo objasniti da se radi o izmišljenom svijetu stvorenom maštom i kompjuterskim vizualnim efektima. Gledanje prijašnjih filmova također bi bilo poželjno.

“Ledena prijetnja“ nosi mračniju atmosferu od prijašnjih filmova i ima nekoliko zastrašujućih prizora, no ništa posebno što djeca u dobi 11+ naviknuta na gledanje filmova nisu sposobna pratiti. Kako se radi o duhovima, ima svakojakih vrsta koji se stalno pojavljuju – ljudski i čudovišni, komični i zastrašujući. Također, glavna junakinja nakratko sama odvoji dušu od tijela i tada ju duh zaposjedne, neki ljudi se potpuno smrznu i raspadnu u ledene komadiće, a insinuira se i piromanstvo koje je cijelu obitelj koštalo života.

Što se tiče vokabulara nepogodnog za djecu, uz ponešto pogrdnih riječi, tu je i spominjanje seksualne tamnice od strane oduševljene djevojke u sceni otkrivanja tajne sobe s paranormalnim artefaktima. Maloj djeci će to promaknuti, no adolescentima neće, pa roditelje očekuje možda nelagodan razgovor o temi.

Začudo, nema pušenja u filmu (čak se pohvaljuje Aykroydov lik koji je prestao pušiti!), ali zato u jednoj sceni Murrayev lik ponosno naglašava alkoholno piće, doduše kao komični element. Film površno provlači temu o obitelji i zajedništvu, no najviše izlazi na površinu otuđenost i neshvaćenost adolescenata.

Adolescenti preplavljuju film koji je ionako prenatrpan likovima, no to je razumljivo s obzirom na to da su ciljana publika.

Obožavatelj “Istjerivača duhova” koji žele “Ledenu prijetnju” pogledati više puta imaju sreće – kod nas se može pogledati u monumentalnom IMAX-u s najvećim platnom u Hrvatskoj, imerzivnom 4DX-u s atmosferskim efektima i ScreenX formatu s triptih platnima.

Tihoni Brčić