Dodjela godišnje nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske za 2023. godinu u organizaciji Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Udruge profesionalnih plesnih umjetnika – PULS održana je u subotu, 27. siječnja 2024.

Fotografiju ustupio VoxFeminae.net

Nagrade su dodijeljene u pet različitih kategorija. Stručni žiri koji je odlučivao o izboru najboljih plesnih ostvarenja činili su Ivana Slunjski, kazališna i plesna kritičarka, istraživačica i teoretičarka plesa; Ivana Vojnić Vratarić, plesna i likovna umjetnica te Nina Križan, producentica scenskih i izvedbenih umjetnosti.

Nagrađeni su sljedeći :
 
1. ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI: PLESNA PREDSTAVA – MARTINA TOMIĆ I MARTA KREŠIĆ – UO GENIJATOR

2. OHRABRENJE ZA IZVOĐAČICU U KATEGORIJI DO 28 GODINA: ANA NOVKOVIĆ
 
3. ZA NAJBOLJU KOREOGRAFIJU: LJUDOVANJE – ANA KREITMEYER
 
4. ZA NAJBOLJU IZVEDB: OBJEKT PLESA – SONJA PREGRAD
 
5. POSEBNA NAGRADA STRUKOVNIH UDRUGA SUVREMENOG PLESA REPUBLIKE HRVATSKE ZA IZUZETAN UMJETNIČKI DOPRINOS: ILIJANA LONČAR ZA PROMICANJE SUVREMENOG PLESA U HRVATSKOJ

Ceremoniju dodjele vodila je Ida Prester kojoj je također uručena zahvala Strukovnih udruga. Statue koje su primili nagrađeni djelo su arhitektice Ivane Niskote.

Dodjela Godišnje Nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske ističe angažman, inovaciju i izuzetnu kvalitetu plesne scene u zemlji. Ova značajna manifestacija nastala je s ciljem priznavanja izvanrednih dostignuća plesnih umjetnika te promicanja suvremenog plesa kao važnog segmenta kulturne baštine Hrvatske. Tijekom godina, dodjela nagrada postala je ne samo prilika za priznanje najboljih plesnih ostvarenja, već i platforma za promociju novih talenata, poticanje dijaloga unutar plesne zajednice te stvaranje veza između umjetnika, publike i institucija. Ova nagrada pruža priznanje i afirmaciju iznimnog truda, stručnosti i predanosti plesnim umjetnicima. U industriji suvremenog plesa gdje se često suočavaju s izazovima i konkurencijom, dobivanje ove nagrade predstavlja potvrdu kvalitete njihovog rada i umjetničkog doprinosa. Dodjela Godišnje Nagrade strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske ne samo da slavi dosadašnje uspjehe plesnih umjetnika, već i djeluje kao pokretač za budući razvoj i rast suvremenog plesa.

Projekt je sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Posebno zahvaljujemo Plesnom centru Tala na podršci i ustupanju prostora za ovo značajno događanje.

[izvor informacije KK]