The Beekeeper (2024.)
Redatelj: David Ayer
Glume: Jason Statham, Josh Hutcherson, Minnie Driver, Jeremy Irons, Emmy Raver-Lampman, Phylicia Rashad, Taylor James
Trajanje: 105 min
Distribucija: Blitz

Još jedan junak kojeg se plaše i najveći negativci, a vezan je uz životinje, u ovom slučaju kukce, više nego ljude. Dok se John Wick (Keanu Reeves) osvećuje ubojicama psa kao počiniteljima zločina koji ga osobno pogađa, Jason Statham je koncentriran na obavljanje zaštitničke društvene uloge, a košnica je metafora društva. On procjenjuje reproduktivnu funkciju kraljice, pa uz dobre namjere usporedba s pčelinjakom, hijerarhijom i podjelom funkcija implicira determinističke društvene premise. Ali zločesti potomak potreban je kako bi mama mogla biti čiste savjesti, s obzirom da se nalazi na najvišem, iako ne kraljevskom, demokratskom položaju.

Fotografiju ustupio CinestarTVchannels

Film počinje idiličnim prikazom odnosa dvoje ljudi na usamljenom imanju. Samozatajni pčelar, zapravo vrhunski osposobljeni sudionik tajnog projekta, koji uzgaja pčele i proizvodi med kao ekološki certificiranu ambroziju i susjede, učiteljice u mirovini, aktivne humanitarke. Uz koristi, suvremena  tehnologija donosi i nove rizike, pa internetski zlikovci prevare naivnu učiteljicu koja ostane bez sredstava. Umjesto da o tome obavijesti svoju kćer, FBI agenticu (Emmy Raver-Lampman) koja se bavi takvom vrstom zločina, Pčelareva susjeda učini sebi nažao, a on odluči kazniti krivce. Lanac prevara vodi do najviših društvenih krugova, a pristup osvetnika i žrtvine kćeri dolazi u koliziju.

Jason Statham izvodi nevjerojatne akcije i podvige, među kojima ima i onih koje još nisu viđene u vlastitom žanru, a suprotstavlja mu se još uvijek naočiti ostarjeli Jeremy Irons, kao bivši visokopozicionirani CIA-ovac. Njegova motivacija za zaštitu ‘enfant terrible’-a (naznačena, neuzvraćena emocionalna veza s njegovom majkom) jednako je uvjerljiva kao mogućnost da najvišepozicionirana majka pojma nema što radi njezin sin koji zarađuje milijarde i kako je financirana njena kampanja. Mogućnost da se milijarde mogu zaraditi pošteno i transparentno (bez centa sumnje) ukorijenjena je u uvjerenja i onih koji tu mogućnost ostvaruju i onih koji omogućuju to ostvarenje.

Svi prevareni, frustrirani i željni akcije bit će zadovoljni ulogom Pčelara u operaciji kažnjavanja zlikovaca, iako opseg gubitaka zasjenjuje pobjedu. Uz uništene zgrade, opremu i napose žrtve na dobroj strani, najteži dojam ostavlja rušenje pčelinjaka i pad stalaža sa staklenkama meda (koje se moglo izbjeći, a nije, zbog vizualnog i motivacijskog specijalnog efekta). Može li se zlikovcima stati na kraj, a da se ne izgube nenadoknadive vrijednosti? Vidjet ćemo u sljedećem nastavku ‘Pčelara’ ili njemu sličnog akcijskog ‘Pravednika’. A neke smo ‘već vidjeli’, primjerice: ‘John Wick’ i ‘Posljednja bitka’.

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Ada Jukić
ZG, 16. siječnja 2024.