22/11/2012to24/11/2012

Predstavljamo …  bogat glavni program konkurencije + 5 iranskih filmova u jednom kadru u konkurenciji festivala + popratni program Take It Slow + Loading… Ben Rivers + izložba Milča Mančevskog Pet kapi sna

Danas, 14. studenog u 11. sati u prostorima  kina Tuškanac održana je ONe LINE press konferencija One Take Film Festivala na kojoj su nova direktorica Festivala Sanja Šamanović i producentica Tena Gojić predstavile cjelokupni program One Take-a.

Zadnjih par mjeseci ekipa One Take Film Festival osim što organizira 6. festivalsko izdanje, organizirala je i nekoliko projekta/radionica. Ovim putem želim istaknuti vrlo uspješnu suradnju sa festivalom vizualnih i audio medija – Vizura Aperta u Momjan na kojem se organizirala radionica snimanja filmova u jednom kadru koju je vodio istaknuti umjetnik Boris Greiner. “ istaknula je producentica Tena Gojić.

Tena Gojić, Sanja Šamanović i Kristina Dorić
Tena Gojić, Sanja Šamanović i Kristina Dorić

Također“, nastavila je Tena Gojić, „u suradnji sa World Wide Fundation – WWF organizirali smo web video natječaj za najbolji Zeleni One Take Film. Riječ je o filmova snimljenih u jednom kadru na teme: „Šume, pluća planeta“ i „ Što ste spremni učiniti za spas planeta Zemlje?“. Na natječaj su se mogli prijaviti svi iz bilo kojeg dijela svijeta, te uplodati svoj video na YouTube koje će ocjenjivati publika (najveći broj likeova na You Tube-u) sve do početka Festivala,  a pobjednici će biti objavljeni na web stranicama One Take Film Festivala i WWF-a.

„Kao i svake godine, pripremili smo bogati popratni program, tako će se od 16. do 20. studenog u suradnji s Kinoklub Zagreb održati radionica  One Take Film Factory – radionica snimanja filmova u jednom kadru. Filmsku radionicu voditi će redatelj Damir Čućić, autor filma Pismo ćaći, ovogodišnjeg pobjednik Festivala igranog filma u Puli.“ najavila je Tena Gojić.   

Ranije je najavljeno“, nastavila je Gojić, „da će u zagrebačkoj Gliptoteci dan prije Festivala, 21. studenog, biti otvorena izložba fotografija „Pet kapi sna/ Five Drops of Dream“ svjetski poznatoga makedonskog filmskog umjetnika Milča Mančevskog, koju se može pogledati sve do 7. prosinca. 2012.

Sanja Šamanović, nova direktorica Festivala, pozdravila je sve prisutne i sa zadovoljstvom najavila 6. izdanje One Take Film Festivala i istaknula „…ovo je festival filmova snimljnih u jednom kadru kojeg je 2003. godine osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović te sam  nastojala,  u suradnji s umjetničkim direktorom Goranom Kovačem, da se cjelokupni program bazira  na glavnoj koncepciji Festivala. Od stotinjak pristiglih filmova na natječaj u službenu konkurenciju smo uvrstili 35 filmova iz 22 zeljme, od Kanade, Sjeverne i Južne Amerike pa sve do Afrike, Azije i Australije. Uglavnom prevladavaju igrani filmovi, no ima nekoliko dokumentanih i eksperimentalnih. Vjerujem da će se odabir svidjeti našoj vjernoj publici.

Od cjelokupnog programa ovim putem bi najavila FIRST TAKE – Festival otvaramo crnom komedijom Film za prijatelje proslavljenog rumunjskog redatelja Radua Judea, domaćoj publici poznatog po filmovima Najsretnija djevojka na svijetu i Svi u našoj obitelji, za koji je ove godine osvojio nagradu Srce Sarajeva te Zlatna kolica na nedavno završenom 10. Zagreb Film Festivalu“ najavila je Šamanović te pozvala sve prisutne da se od 21. do 24. studenog druže s One Take ekipom u kinu Tuškanac i Gliptoteci.

OPĆENITO O FESTIVALU

One Take Film Festival jedinstveni je međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru kojeg je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Od 2004. godine festival postaje bijenalni, a na posljednja četiri izdanja festivala prikazano je stotinjak filmova u službenoj konkurenciji iz tridesetak zemalja svijeta što dokazuje da je takav jedinstveni koncept vrlo brzo pronašao svoje mjesto na svjetskoj festivalskoj sceni. Poslijednje, jubilarno peto izdanje, potvrdilo je status One Take Film Festivala kao respektabilnog malog festivala ne samo u ovom dijelu Europe, nego i u svijetu općenito. Festival se sastoji od glavnog i popratnog programa. Filmovi u glavnom programu konkurencije ne smiju sadržavati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere. Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili srodnih vizualnih umjetnosti. Filmovi u konkurenciji bore se, u duhu festivalske forme, za jednu jedinu nagradu – Grand Prix One Take Film Festivala. Jedno od obilježja One Take Film Festivala je bogati popratni program u kojem prikazuje filmove koji nisu ograničeni jednim kadrom, već su zanimljivi zbog drugačijeg, svježeg i inovativnog pristupa.

Dosada je unutra popratnog programa One Take filmoljupcima pružio mnoge filmske poslastice, od suvremene produkcije do druženja s relevantnim svjetskim filmskim imenima poput Christophera Dolylea, Calosa Reygadasa, Brillantea Mendoze, dobitnika Nagrade za režiju na filmskom festivalu u Cannesu 2009.

Team One Take na čelu s novom direktoricom Festivala Sanjom Šamanović i ove godine je pripremio bogati program u kojem ćete, vjerujemo, uživati s nama.

PROGRAM ONE TAKE FILM FESTVALA 2012

1. ) GLAVNI PROGRAM FESTIVALA

• SLUŽBENA KONKURENCIJA
• ONE TAKE IN SPACE
• ALMOST ONE
• LAST TAKE

2.) POPRATNI PROGRAM

• TAKE IT SLOW
• LOADING…. BEN RIVERS

3.) PREDSTAVLJAMO

• SINGLESHOT
• ONE SHOT MOVIE COMPETITION

4.) IZLOŽBA MILČA MANČEVSKOG ‘PET KAPI SNA’

5. ) GOSTI ONE TAKE FILM FESTIVALA

6.) ONE TAKE FILM FACTORY RADIONICA

7. ) KORISNE INFORMACIJA

1. ) GLAVNI PROGRAM FESTIVALA

Službena konkurencija 2012

Od sveukupno 77 filmova na ovogodišnjem programu festivala, 35 naslova našlo se je u službenoj konkurenciji iz čak 22 zemalje svijeta, od Kanade, Sjeverne i Južne Amerike pa sve do Afrike, Azije i Australije.

Formom prevladavaju igrani filmovi, nekoliko dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, a najviše filmova stiže nam Irana, čak njih pet – To je bio moj grad Tine Pakravan, Prije sat vremena Sine Azin, Osmerokutni Abbasa Davoudia, Noćas nije dobra noć za umiranje Alija Asgarija i Krugovi unazad Mehdija Fard Ghaderija.

Ove godine čak četiri dugometražna igrana filma snimljena u jednom kadru našla su se u službenom programu. Kanadska ratna drama 21. bataljun Michaela McGuiera, film koji trenutno drži status najdužeg filma snimljenog u jednom kadru u povijesti prema Guinnessu u svojih 95 minuta trajanja, potom gruzijska povijesna akcijska drama Zaboravljeni kralj Nikoloza Khomasuridza ujedno je i kandidat za Guinnessa 2012. za najduži film snimljen u jednom kadru u povijesti (110 minuta), potom meksički Preludij Eduarda Lucatera ljubavna je priča o začetku ljubavnog odnosa u stilu «Prije svitanja» te na koncu srpska crna komedija Smrt čovjeka na Balkanu Miroslava Momčilovića premijerno prikazana na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu s Emirom Hadžihafisbegovićem i Radoslavom Milenkovićem u glavnim ulogama. Riječ je o prvom regionalnom dugometražnom igranom filmu snimljenom u jednom kadru, a prikazat će se na samom zatvaranju festivala, izvan konkurencije.

Festival otvaramo crnom komedijom Film za prijatlje proslavljenog rumunjskog redatelja Radua Judea, domaćoj publici poznatog po filmovima Najsretnija djevojka na svijetu i Svi u našoj obitelji. Za potonji film ove godine osvojio je nagradu Srce Sarajeva te Zlatna kolica na nedavno završenom 10. Zagreb Film Festivalu. Film za prijatelje prati četrdesetogodišnjaka koji ostavlja video poruku svojim voljenima prije no što će počiniti samoubojstvo, no, stvari krenu neplaniranim putem, u isto vrijeme duhovitim i tužnim.

Vjerojatno jedan od najneobičnijih filmova u posljednjih godina stiže iz Austrije, srednjemtražni igrani film Ludwiga Wüsta Tape End nastao je na temelju improvizacija glumaca s time da tijekom snimanja redatelj nije bio prisutan na setu. Samu tu činjenicu utjecajni filmski kritičar časopisa Film Comment Olaf Möller okarakterizirao je kao poprilično čudnu, no, film je s ushitom proglasio još čudnijim

Vizualno sjajno ispripovjedanim kratkim filmom 720 stupnjeva o odnosu čovjeka i prirode predstavlja se bangladeški autor Ishtiaque Zico, riječ je o prvom bangladeški filmu uvrštenom u konkurenciju festivala u Veneciji; španjolski Soba Fernanda Franca zastrašujuća je priča koja tematizira otuđenje u virtualnoj komunikaciji; mađarski Finale Balazsa Simonyija na duhovit način nam ukazuje kako neke stvari u životu nisu uvijek onakve kakvima nam se čine; nakon sjajnog kratkog filma Male stvari s posljednjeg izdanja festivala sa svojim novim zvrkastim filmom Svraka predstavlja se i australski redatelj Michael McLennan; makedonski dokumentarac Vrlo jednostavna priča Kirila Maksimoskog nevjerojatnom snagom uvlači nas u život jedne vrlo obične djevojke koja svoju tužnu i nevjerojatnu priču odluči podjeliti sa svima; iz Hrvatske nam stiže kratki igrani film Darija Juričana Imaš ti neku priču? te tri eksperimentalna filma Moj posljednji dah Mirande Herceg, Voice Ksenije Jurišić i Krik Sanje i Damira Radića.

Popis filmova iz konkurencije prema redoslijedu prikazivanja :

To je bio moj grad (2012.), Tina Pakravan, Iran, 8′
21. bataljun (2012.), Michael McGuire, Kanada, 95’
Ubojstvo u Juninu (2012.), Andrew Sala, Argentina, 10′
Moj posljednji izbor (2011.), Onur Genc, Norveška, 7′
Krugovi unazad (2012.), Mehdi Fard Ghaderi, Iran, 21′
Flert (2012.) Marija Rodić, Srbija, 10′
Bunclaw Overdirver (2011.), Ricky Faust, SAD, 8′
Manifold (2012,), Giannis Haritidis, Grčka, 8′
Domaća zadaća (2012.), Shira Liberty, Izrael, 2′
11. rujna – moje kodno ime bilo je Manuel, Gorki-Glaser Müller, Švedska, 4′
Krik (2012.), Damir Radić, Sanja Ribičić Radić, Hrvatska, 3′
Zaboravljeni kralj (2012.), Nikoloz Khomasuridze, Gruzija, 110′
720 stupnjeva, Ishtiaque Zico, Bangladeš, 5′
Svraka, Michael McLennan, Australija, 7′
Finale (2012.), Balazs Simonyi, Mađarska, 8′
Noćas nije dobra noć za umiranje (2012.), Ali Asgari, Iran, 4′
Nepovredivost doma temelji se na čovjeku što se pojavljuje mašući sjekirom na vratima svoje kuće (2012.), Alex Piperno, Argentina, 7’
Žestina između predgrađa i flore (2010.), Marcio B. Venturi, Brazil, 13’
Imaš ti neku priču? (2011.), Dario Juričan, Hrvatska, 21′
Jedan čovjek, sto lica (2011.), Ivana Rethas, Srbija, 2′
Angrofobija, glupane! (2011.), Josh Burk, SAD, 5′
Strpljenje i upornost (2012.), Martin Himbek, Estonija, 3′
Soba (2011.), Fernando Franco, Španjolska, 18′
Tape End (2011.), Ludwig Wüst, Austrija, 60′
Osmerokutni (2011.), Abbas Davoudi, Iran, 4′
Sve uključeno (2012.), Beate Hecher, Markus Keim, Austrija, 8′
Voljeti znači pustiti? (2012.), Sausan Saulat, SAD, 5′
Voice (2010.), Ksenija Jurišić, Hrvatska, 1′
Digitalno međumedijsko plivanje (2009.), Hyung-suk Lee, Južna Koreja, 5′
Moj posljednji dah (2012.), Miranda Herceg, Hrvatska, 3′
Nicté (2012.), Andrea Dardón, Argentina, 13′
Vrlo jednostavna priča (2009.), Kiril Maksimoski, Makedonija, 13′
Film za prijatelje (2011.), Radu Jude, Rumunjska, 61′
Prije sat vremena (2011.), Sina Azin, Iran, 30′
Preludij (2010.), Eduardo Lucatero, Meksiko, 72′

One Take in Space

Novi festivalski program One Take in Space kojeg predstavljamo u prostoru Male dvorane kina Tuškanac čini selekcija filmova izdvojenih, ili bolje udruženih, a donosi sedam eksperimentalnih filmova koji zbog svojih specifičnosti iskaču iz preostalog dijela festivalskog programa. U odnosu na ostale filmove, ovi su gotovo poput neke rijetke, endemske vrste koja opstaje u mediju filma, mutira i mijenja se na marginama onoga što danas već rijetko ima pravo nazivati se umjetnošću, a puno češće običnom zabavom.
Filmovi predstavljeni u ovom izboru raznorodni su, i gotovo da amblematski prikazuju na koje se sve načine promišlja i stvara eksperimentalni film danas.
Predstavit će se četiri autora, iz SAD-a stiže Takahiro Suzuki, iz Austrije Susanne Flock, britanac Ben Russel i kanađanin David Frankovich.

Program One Take in Space prikazuje se cijeli dan, od prvih podnevnih projekcija do ponoći, sva tri dana trajanja festivala.

David Frankovich
EMPIRE (2010.), 1′

Takahiro Suzuki
9124 (2011.), 7′
OBZOR (2012.), 7′
O KONJU O KOJEM NE ZNAMO NIŠTA (2012.), 4′

SusannaFlock
STRONGER (2012.), 1′
POKUŠAJ DA SE SASTAVI REČENICA (2012.), 2′

Ben Russell
RIJEČNI OBREDI (2011.), 12′

Almost One

Prema pravilima Festivala filmovi u glavnom programu konkurencije ne smiju sadržavati nikakve montažne spone, već moraju biti snimljeni u jednom kadru, od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere.

Na festivalsku adresu „zaluta“ i poneki film koji ne odgovara u potpunosti pravilima zadanog okvira jednog kadra pa standardno i ove godine imamo program Almost One – program filmova za koje smatram da ih je vrijedno prikazati unatoč tome što nisu snimljeni u jednom kadru.

Boje (2011.), Armando Constantino, Bugarska, 4’
Posljednja sekvenca (2011.), Arturo Tuiz Serrano, Španjolska, 13’
Ramena (2011.), Björn Flóki, SAD, 6’
Na studentskom balu (2011.), Andrew Kavanagh, Australija, 10’
Zagreb – Ivanić Grad – Zagreb (2011.), Natko Stipaničev, Hrvatska, 5’
Prisluškivanje telefona (2009.), He Won Lee, Francuska, 10’
Privatni prostor (2012.), Pesi Komar, Izrael 23’

Last Take

Na zatvaranju festivala, nakon svečane dodjele Grand Prix One Take Film Festivala svoju zagrebačku premijeru imat će prvi regionalni dugometražni igrani film snimljen u jednom kadru Smrt čovjeka na Balkanu Miloša Momčilovića, crnohumorna drama premijerno prikazana na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu s Emirom Hadžihafisbegovićem i Radoslavom Milenkovićem u glavnim ulogama. Film prikazujemo izvan konkurencije.

2.) POPRATNI PROGRAM

TAKE IT SLOW

Umijeće poetike ‘Slow Cinema’
Predstavljamo četiri filma novog poetičkog usmjerenja ‘Slow Cinema’ raspršenog među suvremenim svjetskim autorima (Serra, Reygadas, Alonso, Costa, Van Sant, Tarr, Tsai Ming-liang, Rosales, Dumont, Weerasethakul, Martel, Ceylan, Puiu, Rivers, Diaz, Keleman, itd.), a koje karakterizira spori, kontemplativni ritam, sklonost kadar-sekvenci, minimalitzam u izlaganju, podigravanje zbivanja u korist atmosfere. Kao što kaže kritičar Jonathan Romney, koji je i skovao termin ‘slow cinema’: „Ti filmovi naglašavaju gledateljski proces kao iskustvo u realnom vremenu u kojem si, u idealnom slučaju, svjestan svake sekunde utrošene u gledanje.“

U programu prikazujemo fimove istaknutih autora Bena Riversa, Brune Dumonta, Nurija Bilgea Ceylana i Vlade Škafara.

Otac / Dad (2010.), Vlado Škafar, Slovenija, 71′
Bilo jednom u Anadoliji / Once Upon a Time in Anadolia (2011.), Nuri Bilge Ceylan, Turska, 157′
Izvan Sotone / Outside Satan (2011.) Bruno Dumont, Francuska, 109′
Dvije godine na moru / Two Years at the Sea (2011.), Ben Rivers, Velika Britanija, 88′

LOADING…. BEN RIVERS

Klasičan program One Take Film Festivala u kojem predstavljamo novog, inovativnog autora u svijetu filma. Do sada su u programu bili prdstavljeni Nuri Bilge Ceylan, Hirokazu Kooreda, Christopher Doyle, Carlos Reygadas, Brillante Mendoza, a ove godine predstavljamo britanskog filmaša Bena Riversa.

Ben Rivers je filmaš i slikar rođen 1972. godine, a živi i djeluje u Londonu. Tijekom dosadašnje umjetničke karijere osvojio je brojne nagrade, a njegova su djela prikazivana na nizu festivala i izlagana u brojnim galerijama. Bavi se mnigim temama, odistraživanja divljine i nepoznatih područja, do suptilnih intimnih portreta osebujnih ljudi oko nas. Filmom se kontinuirano bavi tijekom posljednjih 10-ak godina, snima kratkometražne filmove i dokumentarce, a naslov Two Years at Sea, na ovogodišnjem festivalu u Veneciji prikazan na Međunarodnom tjednu kritike i ovjenčan nagradom FIPRESCI, je njegov prvi dugometražni i 19. autorski projekt.

Na festivalu prikazujemo:

Dvije godine na moru / Two Years at Sea, (2012.), 88’
Slow Action / Slow Action, (2010.), 45’

Program kratkih filmova:

Hajka nadire / The Coming Race (2006.), 5’
Ovo je moja zemlja / This Is My Land (2006.), 14’
A World Rattled of Habit / A World Rattled of Habit (2008.), 10’
Podrijetlo vrsta / Origin of the Species (2008.), 16’
Ah, sloboda! / Ah, Liberty! (2008.), 20’

O filmovima:

Dvije godine na moru / Two Years at Sea
Biografski dokumentarac kojeg kao potpuni autor potpisuje Ben Rivers priča je o sredovječnom čovjeku imenom Jake koji živi usred šume. On šumom hoda bez obzira na vremenske prilike, pa mu se često dogodi da zadrijema na nekom polju obavijenom maglom. Jake vozi dotrajali džip kojim prikuplja drvo za ogrjev, a napravio je i splav da bi određeno vrijeme provodio i na vodi. Jake je vrlo skroman čovjek, a intenzivno radi na ostvarenju davnog sna o dvogodišnjem životu na moru. Posrijedi je izvedbeno minimalistička elegična storija koja je istodobno dokumentarac i impresionistički portret, štoviše filmska poema.

Slow Action / Slow Action
Formalno realiziran kao postapokaliptični eksperimentalni SF, Riversov film je svojevrsni križanac dokumentarca, etnografske studije i igranog filma. Autor se bavi biogeografijom otoka Island of Eleven, razvojem vrsta i ekosistema na izoliranom i morem okruženom području čiji stanovnici vjeruju da su oni hologrami. Mještani pripovijedaju svoje priče i održavaju stare rituale, dok se razina mora oko njih podiže do nevjerojatnih visina. Otok tako funkcionira i kao anticipacijska utopija mogućeg svijeta budućnosti.

Ovo je moja zemlja / This Is My Land
Dokumkentarac Bena Riversa portret je samotnjaka Jakea Williamsa, čovjeka koji živi duboko u šumama Aberdeenshirea u Škotskoj. Jake je uvijek zaokupljen mnoštvom stvari, vrlo rijetko bilo što baca, a mandolinu uistinu sjajno svira. No on vrijeme i obveze doživljava drugačije od većine ljudi na početku 21. stoljeća, pa još uvijek ima vremena za pravljenje hranilišta za ptice. On je čovjek zadovoljan onim što ima i što sam može uzgojiti, i od drugih ljudi ne treba gotovo ništa. Kod njega stari predmeti ne pobuđuju nostalgiju za davnim vremenima, već su mu itekako važni u svakodnevnom životu, a tako će ostati i u budućnosti.

Ah, sloboda! / Ah, Liberty!
Eksperimentalni doks Bena Riversa dojmljivom crno-bijelom fotografijom oslikava svakodnevicu jedne neobične obitelji koja živi na farmi u divljini. Roditelji i djeca žive i rade kroz godišnja doba, oko njih slobodno trčkaraju životinje, a njihova se svakodnevica odvija u suglasju s prirodom. Autor bez konkretne naracije i tek slaganjem fragmenata naglašava važnost slobode i nesputanosti. Film je s uspjehom prikazivan diljem svijeta, a na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2008. godine osvojio je Tiger Award.

A World Rattled of Habit / A World Rattled of Habit
Dokumentarni film Bena Riversa opisuje redateljev jednodnevni izlet u Suffolk, gdje je odlučio posjetiti svog prijatelja Bena i njegovog oca Olega.

Hajka nadire / The Coming Race
Sniman kamerom iz ruke, eksperimentalni dokumentarac Bena Riversa prikazuje mnoštvo ljudi koje se penju krševitim planinskim područjem. Kao da je riječ o nekoj hajci, no cilj i razlog njihova penjanja ostaju nepoznati. Naslov filma The Coming Race, koji je s uspjehom prikazivan diljem svijeta, posuđen je od viktorijanskog romana engleskog književnika E.G.E. Bulwera-Lyttona, s pričom o hajci ljudi iz podnožja planine.

Podrijetlo vrsta / Origin of the Species
Eksperimentalni doks Bena Riversa storija je o čovjeku S. koji, poput većine protagonista redateljevih filmova, živi sam i izoliran u šumi. Kako je navedeno u zaglavlju, to je svojevrsno istraživačko upoznavanje prirode preko izuzetnog gospodina S., koji živi u divljini. Kako kaže sam S., „neke stvari nisu važne…neke mutacije nisu bitne…, i nisu bile nužne za opstanak…, ali jednom će možda doći vrijeme kad će se pokazati ključnima…“.

3.) PREDSTAVLJAMO

Single Shot

Single Shot je projekt nastao u studenom 2006. godine u suradnji Art Council England i fonda New Cinema pri prošle godine ukinutom UK Film Council. Riječ je o projektu koji je poticao produkciju filmskih i video-naslova već afirmiranih autora podjednako kao i darovitih i još nepoznatih mladih umjetnika, da bi njihova djela nakon finalizacije bila prikazivana i predstavljana u kinima i umjetničkim galerijama. Stilski i tematski raznorodna ostvarenja razlikuju se i po autorskim pristupima, a ono što ih povezuje je težnja za stvaranjem snažnih i kompleksnih djela snimljenih u samo jednom kadru. Bez obzira bili duhoviti ili ozbiljni, dirljivi ili uznemirujući, ili pak sve od navedenog, svi filmovi koje predstavljamo u ovom programu snažno privlače gledateljsku pozornost. Festival donosi sedam filmova istaknutih britanskih video umjetnika.

Program Single Shot prikazujemo u prostoru kina Tuškanac na monitorima kroz sva tri dana trajanja festivala.

Filmovi u programu:
Automotive Action Painting George Barber
Automaton Sean Dower
Tamno staklo (Dark Glass) Clio Barnard
Prah (Dust) Paul Rooney
Lovac na ptice (Birdcatcher) Mike Marshall
Tragovi čaja (Tea Leaves)
Staklena puška (Glass Gun) Julie Hill

O filmovima:

Naslov Automotive Action Painting Georgea Barbera tako prikazuje čovjeka koji se jednog ranog jutra automobilom zaustavlja pored ceste, te na kolnik prolijeva sadržaje više kanti s bojom. Dok se dan budi a promet postaje sve gušći, automobili koji prolaze raznose i prskaju boju te tako stvaraju svojevrsna apstraktne likovne kreacije.

Koristeći „motion-control“ kameru koja se najčešće rabi u realizaciji specijalnih efekata, film Automaton Seana Dowera gledateljima nudi trodimenzionalni pogled na izvođenje jednog bubnjarskog glazbenog broja. Dok kamera obigrava oko energičnog bubnjara (Steve Noble) i njegovih instrumenata, glazba i njezino filmsko bilježenje stapaju se u jedan rezonantan performans.

Autobiografski film Tamno staklo (Dark Glass) autorica Clio Barnard naziva psihološkom mikro-dramom u kojoj se kroz igru dvoje djece među rubljem koje na livadi pred kućom razastire njihova majka, sjetnim glasom u offu prisjeća svog bezbrižnog i zaigranog djetinjstva.

Ženski glas u offu vodi nas i filmom Prah (Dust) Paula Rooneya, koji prikazuje nekoliko paluba velikog teretnog broda koji siječe morske valove, dok slušamo priču o brodovima koji s ilegalnim imigrantima pokušavaju stići do europskih luka spasa. U filmu Lovac na ptice (Birdcatcher) Mikea Marshalla kamera se kreće kroz šumu u predgrađu Mumbaija, te istražuje složeno prirodno okruženje samog snimatelja.

Kamera Matthewa Grintera u filmu Tragovi čaja (Tea Leaves) kruži oko stola u prepunom kafeu, te tako otkrivamo tko su gosti. Kad jedan od njih slučajno prolije čaj, domino efektom će pokrenuti niz sličnih nezgoda.

Napokon, u filmu Staklena puška (Glass Gun) autorice Julie Hill ubojiti predmet iz naslova eksplodira u stotine manjih i većih krhotina kroz koje se na neobične načine počinje prelijevati svjetlo.

One Shot Movie Competition

U programu One Shot Movie Competition predstavljamo deset zanimljivih i intrigantnih kratkih filmova redom mladih autora.
Prvi među jednakima je Oscar Nobi, redatelj humorne drame Liars realizirane u produkciji Manon Ardisson, nekad pisac kratkih priča, a danas scenarist i redatelj koji trenutno živi i radi u Londonu. U svom sedmominutnom filmu Nobi prikazuje raspad roštiljade u jedno subotnje popodne na nekom od londonskih krovova, nakon što zvonjavom mobitela iznenada probuđeni Bailey svom sugovorniku grubo odbrusi, ne znajući da je žrtva psine prijatelja s kojim se upravo posvađao.

U 9-minutnoj romantičnoj drami Faux Depart suscenarista i redatelja Shekhara Bassija, realiziranoj u produkciji suscenaristice Shalinder Bassi, želju za ostvarenjem bolje budućnosti za mladog Fahima i njegovog prijatelja Haashida pokvarit će Haashidovi osobni problemi.

Realizirana kombinacijom crno-bijele i fotografije u boji, drama s elementima fantastike We Are Such Stuff Joshue Kona vodi nas u stan sredovječnog čovjeka koji se jedne noći uznemiren trgne iz sna siguran da je u stanu još netko. Nakon što se pregledom čitave kuće uvjeri da griješi, čovjek ponovo tone u san, no mi znamo da ga prvotni osjećaj nije varao.

Satirična komedija The Fight glumca, scenarista i redatelja Alexa Goddarda prikazom mladića isprva opsjednutog boksom koji prijeti nevidljivom protivniku na duhovit se način poigrava mačističkim, seksističkim i inim stereotipima povezanima s boksom.

Neobičan dokumentarac Korimarka Juana Alberta Guerre Alvareza upoznaje nas s domorodačkim narodom Aimara iz Bolivije i Perua, čiji pripadnici stoljećima njeguju posebno vjerovanje o čovjekovoj smrti i ponovnom rođenju.

Zasad posljednji kratkiš Michelea „Mikea“ De Caroa, Talijana koji živi i radi u New Yorku, nosi naslov Springfield, a govori o ostarjelom pjevaču koji je u 60-ima bio zvijezda, a koji sad shvaća da se šeće „bulevarom sumraka“.

Ratna drama El Armadillo scenarista i redatelja Darrena Bransforda pripovijeda o mladom španjolskom pobunjeniku Milou kojeg Victor i Simone zavezanog vode kroz šumu, uvjeravajući ga u važnost podnošenja žrtve. Victor zna kakva ga sudbina očekuje.

Kratkiš Purpose Britanca Adama Comrieja upoznaje nas s tinejdžerom koji u automobilu u garaži shopping-centra čeka povratak majke iz trgovine, nimalo svjestan dramatične situacije u kojoj se ona u tim trenucima nalazi.

Zbivanja u filmu Conscription također Britanca Jacka Bottomleya odvijaju se 1939. godine, kad jedan mladić sam u stanu priprema samoubojstvo i provjerava čvrstinu omče koju je izradio. Istodobno u radijskom programu odjekuje žestoka ratna propaganda.

Posljednji, ali svakako ne i najmanje važan, je temom srodan film Life After još jednog Britanca Owena Marshalla, koji gledateljima otkriva intimnu dramu gospođe Turnbull, majke mladića koji je nedavno počinio suicid.

4.) IZLOŽBA MILČA MANČEVSKOG ‘PET KAPI SNA’
HAZU GLIPTOTEKA / 21. 11. – 7. 12. 2012.

Izložbu Pet kapi sna/ Five Drops of Dream čini izbor od nekoliko tisuća fotografija koje je Mančevski snimao u periodu od 1999. do 2010. godine, u vidu zapisa o mnoštvu svakodnevnih događaja, uličnih scena, uličnih grafita, skulptura, snimanja, intimnih bilješki, sa putovanja i „lutanja“ po Indiji, Aziji i Afric, Južnoj i Sjevernoj Americi i Europi, od Malija do New Yorka, od Tokija do napuštenog makedonskog Mariova.

O tome kako je došao na ideju o stvaranju izložbe Mančevski ističe:
Sasvim spontano. Svakodnevnim fotografiranjem, a izbor i koncept potencijalne izložbe ostavio sam za kasnije. Na poziv Muzeja suvremene umjetnosti u Skopju počeo sam birati i kombinirati fotografije, kad je kustos muzeja Zoran Petrovski odvojio jednu seriju kontakt fotografija onako kako su štampane, po 36 na jednoj strani. Serija se sastojala od 4 do 5 fotografija koje sam snimio za vrijeme traženja lokacije za seriju The Wire u Baltimoreu i one su, slučajno ili ne, predstavljale jednu narativnu i vizualnu cjelinu. Predstavljale su jednu novu cjelinu, novu kvalitetu – ne samo zbir od 4-5 fotografija, već jedno novo djelo, mozaik horizontalno postavljenih fotografija. Koristeći ovaj model kao okvir, krenuo sam kombinirati fotografije nastale u različitim periodima i na različitim mjestima u nizove od po pet fotografija, kreirajući na taj način nove, kompaktne cjeline s novim vizualnim i narativnim karakteristikama različitim od onih koje svaka fotografija sadrži ponaosob.*

Detaljnije o redatelju Milču Mančevskom i njegovom radu potražite na službenoj stranici – www.manchevski.com

*tekst označen sa zvjezdicom označava dijelove intervjua s Milčom Mančevskim povodom njegovog gostovanja na One Take Film Festivalu, razgovor vodila Alisa Erceg, koordinatorica izložbe.

5.) ONE TAKE FILM FACTORY RADIONICA

One Take Film Festival i Kinoklub Zagreb organiziraju One Take Film Factory – radionicu snimanja filmova u jednom kadru. Filmsku radionicu vodit će redatelj Damir Čućić, autor filma Pismo ćaći, dobitnik četiri Zlatne Arene na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli.

Vrijeme: od 16. do 20. studenog
Mjesto: Kinokluba Zagreb, Trg žrtava fašizma 14

Broj polaznika radionice ograničen je na 10 osoba, a prednost imaju polaznici koji su završili neki od osnovnih tečajeva u nekom od kinoklubova. Sama radionica za polaznike je besplatna.

“Na One Take Film Factory radionici pokušati ćemo napraviti nekoliko filmskih vježbi čija radnja je vezana uz tramvaj. Tramvaj će nam služiti kao pokretni studio za naše vježbe. U vježbama vanjština i unutrašnjost tramvaja predstavljaju vremensku kapsulu koja namjenski kliže omeđenim prostorom grada u cilju prijevoza putnika kroz vrijeme i prostor. Vježbe će se snimati mobilnim uređajima. „ voditelj radionice Damir Čučić

FESTIVALSKI PRESS CENTAR
Blagajna kina Tuškanac
Tuškanac 1, 10000 ZAGREB

Adresa ureda festivala:
ONE TAKE FILM FESTIVAL
Trg žrtava fašizma 14
10000 Zagreb
CROATIA

info@onetakefilmfestival.com
www.onetakefilmfestival.com

[izvor informacije One Take Film Festival]