Ferrari (2023.)
Redatelj: Michael Mann
Glume: Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley, Sarah Gadon, Patrick Dempsey
Trajanje: 124 min.

Scena u kojoj vozač Ferrarija u punoj brzini odleti u zrak, a automobil pokosi ljude uz cestu ostat će u pamćenju gledatelja kao osobno proživljeni udar. Grmljavina motora pred utrku uzbudit će i one koje inače užasava buka motora. A vožnja prikazana iz perspektive vozača izazivat će im vrtoglavicu kao da sami ‘ulaze u zavoje’.

Uz dinamične, zaglušujuće kadrove koji pokazuju koliko je tehničke energije bilo desetljećima prije današnjih maksimuma, nekoliko je lirskih koji se ne mogu zaboraviti. Lice Penelope Cruz pred grobnicom svojeg sina. I gotovo apstraktni oblici pejzaža kojim se kreću automobili u trci Italijom (Mille Miglia), bez spomeničkih razglednica koje se eksploatiraju u turističke svrhe. Donekle se arhaičnom čini dionica u kojoj se, pod oproštajnim duetom iz ‘Travijate’, protagonisti sjećaju ključnih trenutaka svojih života. Michael Mann kao Verdi u slavnim opernim kvartetima (kvintetima) simultanizira izraze svojih likova u jedinstvenu kompoziciju. Ali cjelovitost i potpunost konteksta ne obilježavaju film u cjelini.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Od prethodnog filma perfekcionista Michaela Manna ‘Blackhat’ (2015.) prošlo je osam godina, a pripreme ‘Ferrarija’ za filmsku utrku počele su davno prije. Čini se da su nastojanja da film bude ‘savršen’ dovele do toga da je najbolji u dionicama. Priča o čovjeku i automobilu, to jest automobilističkom sportu, pretpostavlja određeno znanje publike i o jednom i drugom, a događaji se, nakon crno bijelog uvoda u kojem se Enzo Ferrari predstavlja kao vozač, koncentriraju na 1957. godinu u kojoj se (prelaskom na boju) predstavlja kao eminentni proizvođač sportskih automobila, pod poslovnim i privatnim pritiskom.

Okolnosti u privatnom životu automobilističke ikone zauzele su u filmu više prostora pokušavajući opisati čovjeka za kojeg na kraju ipak ne možemo reći kakav je. Njegova beskompromisnost je uvjet opstanka na području kojim se bavi, ali opravdanja i za obične ljudske slabosti, čine se redundantnima. Mora li uspješni poslovni čovjek imati brojne izvanbračne veze i paralelnu obitelj? A ako ih ima, mora li za to imati opravdanje, nesretan brak ili očekivanja onih koji mu se dive? A ako kao primarnu percipiramo njegovu poslovnu misiju, onda se bavljenje obiteljskim i ljubavnim problemima čini kao gubljenje vremena i energije potrebnih za poslovne projekte.

Odnosi među konkurentima u automobilističkom sportu i businessu samo su (ali efektno) naznačeni, pa nakon Lamborghinija i Ferrarija možemo očekivati i film o automobilskoj industriji i iz Maseratijeve perspektive. Što se tiče drugih velikih poslovnih talijanskih imena prikazanih na filmu, prva asocijacija koju izaziva Adam Driver s engleskim s talijanskim akcentom u naslovnici je ‘Gucci’ (2021.) Ridleya Scotta. Ako je moguće glumcu ostvariti dvije jedinstvene uloge i to mu može čak predstavljati jedinstven umjetnički izazov, pitanje je koliko je gledatelj motiviran za distinkciju. Bez obzira na to da li je ovaj izbor bio veći rizik za glumca ili redatelja, ovaj izbor povezuje ova dva filma.

Uzgred, ne baš pohvalno, prikazani su u ‘Ferrariju’ mediji. Za razliku od današnjih 🙂 , pažnju im privlače sporedni privlačni i popularni sadržaji, a informacije koje prenose u javnost, plasiraju im utjecajni ljudi. U rizičnoj poslovnoj strategiji Enzo koristi novinara za plasiranje korisne dezinformacije. A u jednom od neočekivanih obrata Penelope Cruz (Ferrarijeva supruga) upućuje muža da medije može čak potkupiti?!

Uz adute redateljskog postupka, castinga i ukupne filmske infrastrukture, zvijezde filma ostaju spektakularni automobilski modeli, u tehničkoj i umjetničkoj sinergiji, moderni kao s današnje automodne piste, da gotovo ne vjerujemo da su nastali prije toliko vremena. Priča o čovjeku koji stoji iza tog spektakla možda i treba ostati u sjeni.

Michael Mann, cijenjeni američki redatelj, iznimnog opusa. ‘Manhunter’ (1986.), ‘Posljednji Mohikanac’ (1992.), ‘Vrućina’ (1995.), ‘Probuđena savijest’ (1999.), ‘Ali’ (2001.), ‘Collateral’ (2004.), ‘Poroci Miamija’ (2006.), ‘Gangsteri’ (2009.) i ‘Blackhat’ (2015.).

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Ada Jukić
Zagreb, 30. prosinca 2023.