U ponedjeljak, 20. 11. 2023. godine u 20 sati u zagrebačkoj Kinoteci održat će se svečano obilježavanje stote godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih zagrebačkih fotoreportera Pavla Cajzeka. Tom prigodom bit će predstavljena donacija vrijedne ostavštine ovog velikog fotografa, koju je Muzeju za umjetnost i obrt darovala obitelj autora. Ostavština obuhvaća negative, pozitive, dokumentaciju, izreske iz novina s objavljenim prilozima autora, nagrade i osobne predmete.

Fotografiju ustupio MUO

Na događanju će biti prikazan dokumentarni prilog „Pavao Cajzek – fotoreporter“, snimljen za ovu prigodu, koji donosi portret ovog zagrebačkog fotoreportera kroz arhivski materijal s Hrvatske radiotelevizije te intervjue s njegovim učenicima i kolegama. U sklopu programa bit će održan razgovor u kojem će o Pavlu Cajzeku i njegovoj vrijednoj ostavštini govoriti fotoreporteri Josip Bistrović, Dragutin Havranek i Siniša Hančić te Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt.

Događanje je organizirano u partnerstvu Muzeja za umjetnost i obrt, Večernjeg lista u kojem je Pavao Cajzek kao novinar i fotoreporter djelovao većinu svojeg radnog vijeka i foto i video agencije Pixsell, a uz potporu Hrvatske radiotelevizije.

[izvor informacije Muzej za umjetnost i obrt]