U 72 sata besplatno gledajte 15 kratkometražnih igranih filmova na www.havc.hr

Zagreb, 16. studenoga 2023. – Kratki igrani online vikend program je koji uključuje 15 kratkometražnih igranih domaćih filmova nastalih u proteklih 15 godina koje će publika moći gledati iz vlastitih domova. Riječ je o radovima različitih autorskih pristupa i tema koji će tijekom nadolazećeg vikenda, od 17. do 19. studenoga, biti dostupni na web stranicama Hrvatskog audiovizualnog centra www.havc.hr.

Fotografiju ustupio HAVC

Spomenuti program dio je projekta H15 – 15 godina u našem filmu kojim Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, a održava se neposredno po završetku 21. izdanja Zagreb Film Festivala. Uključuje 15 kratkih igranih naslova koji su obilježili proteklih 15 godina domaće produkcije.

Žuti mjesec Zvonimira Jurića iz 2009. godine nastao je u sklopu omnibusa Zagrebačke priče, a bio je prikazan na velikom broju festivala, uključujući Berlinale Shorts (Međunarodni filmski festival u Berlinu) te je dobitnik Srca Sarajeva za najbolji kratkometražni film. Priča je to o dvije susjede koje uz šalicu kave razotkrivaju naličja svojih života, a glavne uloge tumače Marija Škaričić i Lana Barić.

Teleport Zovko redatelja Predraga Ličine (2013.) prikazuje dogodovštine jedne hrvatske obitelji koja je u lipnju 2048. godine odlučila otići na Vis domaćom teleport-tvrtkom. U filmu glume Linda Begonja, Krešimir Mikić, Bojan Navojec i drugi.

Autoricu Sonju Tarokić predstavljamo nagrađivanim filmom Tlo pod nogama koji funkcionira kao svojevrsna najava redateljičina debitantskog filma Zbornica. Bliskost obitelji dolazi na kušnju nakon što otac pada u depresiju zbog financijskih poteza koje je dotad tajio. Glavne uloge tumače Stojan Matavulj i Roko Sikavica, a film je nagrađen kao najbolji film u programu Kockice Zagreb Film Festivala, dok je Sonja Tarokić osvojila Nagradu Jelena Rajković za najboljeg autora do 30 godina starosti na Danima hrvatskog filma.

Zvjerka je film autorice Daine O. Pusić (2015.), a govori o 75-godišnjoj Veri i njenoj stogodišnjoj majci Nadi koje žive u skromnom stanu u Zagrebu. Njihovu svađalačku, ali uhodanu svakodnevicu jednoga dana poremeti šišmiš koji se ugnijezdi ispod kreveta. Glavne uloge ostvarile su Marija Kohn i Doris Šarić-Kukuljica, a film je prikazan na brojnim svjetskim festivalima, dok je na ZFF-u nagrađen Zlatnim kolicima u programu Kockice.

Film Piknik autora Jureta Pavlovića (2015.) dobitnik je prestižne Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film. Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog. Uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić.

Film Po čovika Kristine Kumrić (2016.) nastao je u sklopu Nacionalnog projekta Jedna slika iz Domovinskog rata koji su 2013. godine pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja RH, prema kratkoj priči Maje Hrgović, temeljene na osobnim iskustvima: u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori dvije djevojčice očekuju svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao ratni zarobljenik u srpskom logoru. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom festivalu u Torontu, osvojio je brojna priznanja diljem svijeta, a glavne uloge igraju Janja Avdagić i Leonarda Živković.

Zvir redatelja Miroslava Sikavice (2016.) govori o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan, a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka. Glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban, a ovaj je film nagrađen, između ostalog, i posebnim priznanjem 48. izdanja paralelnog canneskog programa ’15 dana autora’ (Quinzaine des réalisateurs).

U plavetnilo je nagrađivani kratkometražni film redateljice Antonete Alamat Kusijanović (2017.), koji je svojevrsni tematsko-stilski prethodnik njenog uspješnog dugometražnog prvijenca Murina. Film je nagrađen posebnim priznanjem na Berlinaleu, a osvojio je i Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni igrani film. U središtu priče su Julija (13) i njezina majka koje, bježeći od obiteljskog nasilja, stižu na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Glavne uloge u filmu ostvarile su Gracija Filipović i Vanesa Vidaković Natrlin.

U 2017. realiziran je još jedan izuzetno uspješan kratki igrani film – riječ je o uratku Trešnje autorice Dubravke Turić, koji je također prikazan u canneskom programu ’15 dana autora’. Ova je filmska priča o odrastanju smještena u Dalmatinsku zagoru u kojoj naizgled bezbrižno ljeto njena malog junaka narušavaju napeti obiteljski odnosi.. Glavne uloge u filmu odigrali su Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader i Areta Ćurković.

Glumac Leon Lučev 2018. režirao je kratki film Malo se sjećam tog dana, za koji potpisuje i scenarij. Radnja se zbiva se na proslavi rođendana najmlađe Goranove kćeri Zoe. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran odlučuje za sebe zadržati tešku vijest koja bi svima pokvarila dan. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov.

Hrvatsko-belgijski kratkometražni igrani film The Stamp u režiji Lovre Mrđena (2019.) bio je izabran u finale studentskog Oscara u kategoriji stranog igranog filma. The Stamp donosi priču o migrantu suočenom s hladnokrvnom birokracijom nepoznate zemlje dok pokušava dokazati srodstvo sa svojom mlađom sestrom i spriječiti da ih razdvoje. U glavnim ulogama pojavljuju se Elie Joseph Njeim i Ena-Sanan Hdagha.

Sve što dolazi redatelja Mate Ugrina priča je o o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s namjerom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film 2021., a u filmu glume Tea Ljubešić, Nevena Šegota, Kristian Kovilić, Maruška Aras i Felix Cadot.

Kratkometražni igrani film Kazneni udarac Roka Bičeka (2021.) nastao je po motivima iz romana Črna mati zemla Kristiana Novaka, a govori o Matiji i Franji koji provode popodne na seoskom nogometnom igralištu. Uloge u filmu nose Gabrijel Dolenec, David Ivanović, Karlo Žganec, David Šafarić i drugi. Film je svjetsku premijeru imao na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu.

Film Nije zima za komarce (2022.) zajednički su režirali Klara Šovagović i Josip Lukić. Film je ovjenčan Srcem Sarajeva za najbolji studentski film, a na Zagreb Film Festivalu osvojio je Zlatna kolica u programu Kockice. Josip Lukić nastupa u glavnoj ulozi mladića Karla koji živi u maminom stanu u centru, radi od kuće i povremeno se druži s prijateljima tragajući za bliskošću i smislom. U filmu glume i Paško Vukasović, Sunčica Ana Veldić, Mia Petričević i Yuliya Molina.

Kratkometražni film Snjeguljica (2022.), redateljski prvijenac glumice i scenaristice Lane Barić, u svom je bogatom festivalskom životu prikazan na pedesetak festivala diljem svijeta. Priča je to o Željki koja mirno živi u svom izoliranom selu sve dok njenu svakodnevnu rutinu ne uzdrma neočekivani posjet koji će je vratiti u prošlost. U filmu glume Lana Barić, Nikša Butijer, Dražen Šivak, Marica Vidušić Vrdoljak, Neven Aljinović Tot i drugi.

Svi filmovi bit će dostupni od petka, 17. studenoga do nedjelje, 19. studenoga u ponoć na www.havc.hr

[izvor informacije HAVC]