Igre gladi: Balada Pjevica i Zmija
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes (2023.)
Redatelj: Francis Lawrence
Glume: Hunter Schafer, Jason Schwartzman, Viola Davis, Rachel Zegler, Peter Dinklage
Žanr: akcija, avantura, drama
Trajanje: 157 min.
Država: SAD
Distribucija: Duplicato

Sadržaj:
Prequel mega uspješne franžise Igre gladi snimljen prema svjetskom bestseleru spisateljice Suzanne Collins. Ovo su desete Igre gladi, smještene 64 godine prije prvog filma. Lucy Gray Baird predstavlja siromašni Okrug 12, a 18-godišnji Coriolanus Snow je njezin mentor. Izgledi su protiv njega, Lucy ne predviđaju pobjedu, ali nakon što prkosnom pjesmom tijekom ceremonije žetve uspije zaokupiti pažnju cijelog Panema, Snow pomisli da bi možda mogao okrenuti šanse u njihovu korist. Ujedinjujući svoju teatralnost i novootkrivenu političku mudrost, Snow i Lucy utrkuju se s vremenom kako bi preživjeli i otkrili tko je pjevica, a tko zmija.

Igre gladi: Balada Pjevica i Zmija – Movie Site
The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes – IMDb


T.I.M.
T.I.M. (2023.)
Redatelj: Spencer Brown
Glume: Georgina Campbell, Eamon Farren, Mark Rowley, Mark Rowley, Nathaniel Parker
Žanr: SF, triler
Trajanje: 101 min.
Država: Velika Britanija
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Preselivši se na selo kako bi zajedno proveli kvalitetno vrijeme, Abi i Paul dijele svoju najsuvremeniju pametnu kuću s tehnološki integriranim poslužiteljem. T.I.M., humanoidni AI, dar je Abinog šefa u Integrate Roboticsu dok ona počinje raditi kao voditeljica odjela za protetiku. Ne samo da T.I.M. kuha i čisti, priprema savršenu kupku, daje rajske masaže stopala i nudi besprijekorne komplimente ili besprijekorne riječi utjehe – sve vještine zbog kojih se Paulu diže kosa na glavi kad počinje sumnjati da T.I.M. je možda previše usredotočen na ispunjavanje svake Abine potrebe. Je li to paranoja s Paulove strane dok se bori pronaći posao i ponovno zadobiti Abino povjerenje nakon prošle nevjere? Ili T.I.M. stvarno postaje opsjednut Abi, koristeći svoju golemu inteligenciju da uzurpira Paulovo mjesto u domu? A ako je ovo drugo, koliko je daleko T.I.M. voljan ići?

T.I.M. – F.I.L.M.
T.I.M. – IMDb


Ta luda vjenčanja 3
Qu’est-ce qu’on a tous fait au bon Dieu? (2021.)
Redatelj: Philippe de Chauveron
Glume: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Elodie Fontan, Medi Sadoun
Žanr: komedija
Trajanje: 98 min.
Država: Francuska, Belgija
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Nastavak uspješne komedije o obitelji Verneuil, zapravo o roditeljima koji muku muče sa svoje četiri kćeri – od kojih se ni jedna nije udala “po mjeri”. Claude i Marie Verneuil uskoro će proslaviti 40. godišnjicu braka. Za tu su priliku njihove četiri kćeri – Isabelle, Odile, Ségolene i Laure – odlučile organizirati veliku zabavu iznenađenja u njihovoj porodičnoj kući u Chinonu. Claude i Marie još uvijek teško podnose brakove svojih kćeri s muškarcima različitog porijekla i vjere pa im i poziv svih njihovih roditelja na obiteljsku zabavu nije baš najbolje sjeo.

Ta luda vjenčanja 3 – Wikipedia
Qu’est-ce qu’on a tous fait au bon Dieu? – IMDb


Umri prije smrti
Umri prije smrti (2023.)
Redatelj: Ahmed Imamović
Glume: Ben Mendelsohn, Daisy Ridley, Gil Birmingham, Brooklynn Prince
Žanr: misterija
Trajanje: 94 min.
Država: Bosna i Hercegovina
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Zlatan B. ima 38 godina, naizgled je čvrst kao stijena i lijep kao Apolon. Zlatan odluke donosi kao mali bog ne primjećujući krizu u vlastitom braku. Okružen komforom u zanosu vjeruje da vlada situacijama. Uživa u zadovoljstvima i čvrsto vjeruje u svoje odluke sve do onog dana kada sazna da je teško bolestan i da mu je ostalo još malo života. Potpuno svjestan neminovnog brzog kraja Zlatan B. kreće na putovanje na kojem će pokušati da se suoči sa greškama počinjenim u prošlosti.

Umri prije smrti – F.I.L.M.
Umri prije smrti – IMDb


Čuvari formule
Čuvari formule (2023.)
Redatelj: Dragan Bjelogrlić
Glume: Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Anne Serra, Predrag ‘Miki’ Manojlovic, Dragan Bjelogrlić, Jurij Drevenšek
Žanr: drama, povijesni, triler
Trajanje: 120 min.
Država: Srbija, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija
Distribucija: Con Film

Sadržaj:
Uzbudljivi povijesni triler zasnovan na istinitoj priči. Premijerno je prikazan u Locarnu, gdje je osvojio čak dva priznanja, nagradu Variety Piazza Grande i Zeleni leopard. U jeku hladnoratovske krize skupina mladih jugoslavenskih znanstvenika izložena je smrtonosnoj dozi zračenja te u pratnji tajne policije odlaze na liječenje u parišku kliniku. Tamo ih liječi profesor Mathé, žestoki protivnik nuklearnog oružja koji, kao slamku spasa, predloži nikada izvedenu operaciju zamjene koštane srži. Je li Mathé uočio priliku za eksperimentiranje na živim ljudima ili im zaista želi pomoći? I što su točno znanstvenici radili kada su ozračeni?

Čuvari formule – F.I.L.M.
Čuvari formule – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]