Gostovanje SNG Drama Ljubljana na jubilejnem 20. Festivalu evropskih gledališč – UTEFest v Cluju z uprizoritvijo Otroci I 10. 11. 2023. ob 17. in 20.00.

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana gostuje na festivalu 10. novembra z dramo Otroci Lucy Kirkwood v režiji Nine Šorak. Igralci Silva Čušin, Saša Pavček in Janez Škof bodo odigrali Otroke na odru dvorane Studio ob 17.00 in 21.00. Zadnji letošnji ponovitvi v Mali Drami bosta 22. in 23. novembra ob 20.00.

Fotografiju ustupio SNG Drama Ljubljana – Foto Peter Uhan

UTEFest – Festival evropskih gledališč, ki ga organizira Združenje evropskih gledališč (Union des Théâtres de l’Europe – UTE), letos praznuje svojo jubilejno 20. edicijo. Ljubljanska Drama, od maja 2023 prva slovenska članica uglednega združenja UTE, na festivalu sodeluje prvič. Madžarsko državno gledališče v Cluju (Romunija), ki je v mestu Cluj-Napoca ta ugledni mednarodni gostujoči festival prvič soorganiziralo že leta 2008 in drugič leta 2019, bo med 4. in 19. novembrom gostilo 11 uprizoritev v produkciji gledališč iz Grčije (Narodno gledališče Severne Grčije), Češke (Praško mestno gledališče), Slovenije (SNG Drama Ljubljana), Portugalske (Narodno gledališče São João), Bolgarije (Gledališki laboratorij Sfumato), Italije (Teatro di Roma), Luksemburga (Narodno gledališče Luksemburg), Madržarske (Szolnok Szigligeti), Poljske (Stary Teatr – Narodno gledališča Helene Modrzejewske v Krakovu) in Romunije (Madžarsko državno gledališče v Cluju).

Letošnji jubilejni festival nosi naslov HTC230/STUDIO15/UTEFest20, s čimer želijo organizatorji opozoriti na še dva pomembna jubileja: lanskoletno 230. obletnico stalnega gledališča v madžarskem jeziku v Cluj-Napoci in 15. obletnico odprtja dvorane Studio.

Združenje evropskih gledališč (UTE) sta leta 1990 ustanovila svetovno znani italijanski režiser Giorgio Strehler, direktor gledališča Piccolo Teatro v Milanu, in Jack Lang, francoski politik, nekdanji minister za kulturo in izobraževanje. Madžarsko državno gledališče iz Cluja je postalo član zveze leta 2008. Gábor Tompa, direktor in umetniški vodja gledališča, je bil na generalni skupščini UTE, ki je potekala maja 2018 v Budimpešti, izvoljen za predsednika organizacije, ki jo vodi še danes. Zveza evropskih gledališč podpira številne mednarodne projekte, ki omogočajo srečanja med različnimi kulturami in priložnosti za medkulturni dialog. Med njimi sta bila projekt Digitalni domorodci, ki je srednješolce vključil v nastajanje predstave Cvetna sloga (režija Ferenc Sinkó) in lanskoletni projekt Katastrofa, v okviru katerega je bila v madžarskem, romunskem, slovenskem in angleškem jeziku skupaj s štirimi drugimi ustanovami koprodukcijsko uprizorjena predstava Prometej ’22 (režija Gábor Tompa), pri kateri je sodelovalo 12 gledališč iz 10 različnih evropskih držav.

16-dnevno praznovanje 20. UTEFesta

Program jubilejnega festivala HTC230/STUDIO15/UTEFest20, ki je objavljen na spletni strani gostitelja: huntheater.ro, sestavljajo uprizoritve mednarodno uveljavljenih umetnikov, kot so Alexandra Kazazou, Eleana Georgouli, Michal Dočekal, Botond Nagy, Máté Szabó, Gábor Tompa, László Bocsárdi, Nina Šorak, Attila Vidnyánszky ml, Ewa Kaim, Erika Z. Galli, Martina Ruggeri, István Szabó K., Margarita Mladenova, Nuno Cardoso, Frank Hoffmann in András Urbán. Poleg predstav bodo na festivalu potekali tudi strokovni pogovori, javna srečanja in predstavitve knjig. Vse predstave imajo madžarske, romunske in angleške nadnapise.

Prvi teden 20. UTEFesta v znamenju gledaliških potovanj od Luksemburga do Poljske ­­­

Jubilejna edicija festivala z uradnim naslovom HTC230/STUDIO15/UTEFest20 se je začela v soboto, 4. novembra, z uprizoritvijo Aleksandre Kazazou in Eleane Georgouli Algoritem – nadrealističnim potepanjem po spominu v produkciji Narodnega gledališča Severne Grčije. »Nežna in hkrati humorna glasbena pripoved o spominu in pozabljanju – komunikacijskih plovilih v ospredju velikih zgodovinskih prehodov, ki so v 20. stoletju pretresli zahodni svet. A. in E. v improviziranem labirintu spomina začrtata svoje zgodbe in zgodbe drugih. S pomočjo verige poetičnih epizod pripovedujeta in se spominjata vojne na Balkanu, svojih babic partizank in bizarnih erotičnih srečanj iz preteklosti v koktajlu spominov, ki presega območje nekdanje Jugoslavije in seže vse do Libanona, medtem ko se bolniška soba spremeni v avtobusno postajo v kubanskem Trinidadu,« se glasi opis predstave.

V nedeljo, 5. novembra, si je festivalsko občinstvo ogledalo gostovanje Praškega mestnega gledališča z dramo češkega pisatelja Karla Čapka Bela kuga v režiji Michala Dočekala, ki je v Cluju režiral že več predstav. »Pandemija bolezni iz Kitajske se razširi po vsem svetu. Zdravila ni. Bolezen pride tudi v državo z nacionalističnim voditeljem, ki hoče začeti vojno z njihovo manjšo sosedo. Vas to na kaj spominja? Ne, to ni povzetek zadnjih let, temveč izhodišče znamenite drame Karla Čapka iz leta 1937. (…) Skozi zgodbo povprečne družine vidimo tudi napredovanje manipuliranja z navadnimi ljudmi. Glavni antagonist je slepo zmanipulirana množica, v kateri posamezniki prenehajo razmišljati« se glasi sinopsis predstave.

V torek, 7. novembra, je na festivalu gostovalo madžarsko gledališče Szolnok Szigligeti z znamenito Molièrovo komedijo Skopuh v režiji Mátéja Szabója, v kateri igra Zoltán Mucsi, dobitnik nagrade Jászai Mari. »S čim in kako nas to delo sooča, je zelo zapleteno vprašanje. Gre za stalen, nespremenljiv dejavnik, ki ga predstavlja oseba, prevladujoča v določenem mediju, in znotraj tega medija skupnost, katere življenje je vsekakor pod njenim vplivom in omejeno z njim. Vprašanje je, kako se lahko omenjena skupnost z njim poistoveti. Z obupom, oportunizmom, sostorilstvom, prevaro, navidezno podrejenostjo, uporom, zamrznitvijo. Struktura sopostavitve ljubezni in obsedenosti z denarjem je naravnost mojstrska. In vse se dogaja pred nami, kot na operacijski mizi, začinjeno z obilico humorja,« je dejal Máté Szabó, režiser predstave.

V sredo, 8. novembra, se je festivalskemu občinstvu predstavilo Narodno gledališče Luksemburg z uprizoritvijo Stoli v režiji Gáborja Tompe. V predstavi, ki temelji na drami Eugèna Ionesca, igrata francoski igralec in režiser Patrick Le Mauff ter romunska igralka Oana Pellea. »Besedilo, uprizorjeno v francoščini, ki jo izjemni talent obeh igralcev razbije na tisoč dimenzij, odmevov, fraz in poudarkov, pri čemer je Oana Pellea v vrhunski formi in odlično obvlada jezik, ki ji tako zelo ustreza. Mojstrstvo igre, režije in scenografije, višja raven razumevanja lastne vloge pri dekodiranju in rekodiranju Ionescovega besedila,« je o uprizoritvi zapisal Dan Boicea.

V petek, 10. novembra, ob 17. in 21. uri si bo festivalsko občinstvo v dvorani Studiu ogledalo uprizoritev Otroci Lucy Kirkwood v režiji Nine Šorak in v izvedbi treh izjemnih prvakov igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana: Silve Čušin, Saše Pavček in Janeza Škofa, ki je tudi za vlogo Robina prejel Borštnikovo nagrado za igro na 58. Festivalu Borštnikovo srečanje. »Trojica igralcev različnih karakterjev je medsebojno skrajno uigrana, njihov kolektivni izraz je skrbno dodelan, a hkrati izrazito izvedbeno naraven in sproščen, kar kljub jasno postavljeni četrti steni še vedno ustvarja toplino domačnosti in bližine,« je ob premieri uprizoritve Otroci, ki je bila septembra lani v Mali Drami, zapisala  Kaja Novosel.

V nedeljo, 12. novembra, ob 17. in 20. uri bo na sporedu zadnja predstava prvega tedna festivala, ki prihaja iz Poljske: Strašno smešno po motivih Strašno žalostno v režiji Ewe Kaim in produkciji Narodnega gledališča Helene Modrzejewske (Stary Teatr) iz Krakova. »Na podlagi igre Freda Apkeja smo zgradili popolnoma nov svet. Služila nam je kot ironično približevanje dveh ljudi, ki se spopadata s tragedijo izgube. Zastavili smo si vprašanja o možnosti tkanja vezi, bližine, občutljivosti, znova od začetka. S komedijo smo spregovorili o zelo težkem trenutku v njunem življenju, morda najtežjem,« je o predstavi povedala režiserka Ewa Kaim.

V soboto, 11. novembra, ob 17. uri bo v zgornji avli gledališča predstavitev nove knjige Adrienne Darvay Nagy z naslovom Az idő lenyomata: Tompa Gábor Hamletjei és az erdélyi reteatralizációi [Odtis časa: Hamleti Gáborja Tompe in reteatralizacija Transilvanije].

Med 6. in 12. novembrom bo program mednarodnega gledališkega festivala HTC230/STUDIO15/UTEFest20 obogatil tudi izbor uprizoritev v produkciji Madžarskega državnega gledališča v Cluju: Elektra, ki temelji na Sofoklejevi tragediji v režiji Botonda Nagyja; odrska priredba realističnega romana Zsigmonda Móricza Sorodniki v režiji Lászla Bocsárdija; Shakespearovo igro Romeo in Julija v režiji Attile Vidnyánszkyja ml., ki je že štiri sezone uspešnica na velikem odru gledališča in bo tokrat odigrana v posebej zasnovanem studijskem prostoru.

[izvor informacije SNG Drama Ljubljana]