Interliber, međunarodni sajam knjiga, jedan od najznačajnijih u regiji i šire, ove godine održava se 45. put, 7. – 12. studenog 2023., na Zagrebačkom velesajmu! Nakladnička kuća Fraktura i nakladnička kuća Bodoni predstavit će se u posebno raskošnom ruhu, naslovima čiji su autori dobitnici najprestižnijih nagrada – poput Nagrade Booker International i domaćih nagrada tportala za najbolji roman, Nagrade Gjalski i Nagrade Fric – i to uz snižene cijene!

Fotografiju ustupio Interliber

Na policama našeg štanda u paviljonu 5 moći ćete pronaći najnovija izdanja Frakture i Bodonija, hit-naslove iz područja domaće i strane beletristike, publicistike, poezije i slikovnica za najmlađe, a u paviljonu 7 naslove koje ste propustili tijekom godina! Djela prevedena na brojne svjetske jezike, prepoznata kao suvremeni klasici, čekaju vas uz popuste do čak 80%!

Na Frakturinu štandu pronađite najljepšu posvetu Zagrebu osamdesetih – knjigu Kronika sretnih trenutaka teatrologinje, kazališne redateljice i spisateljice Snježane Banović. Autorica je uspjela zabilježiti ne samo svoju nego i mladost jednog društva – obilježenu krahom rigidnog socijalizma, naelektriziranu zvukom gitara i natopljenu duhanskim dimom. Kronika sretnih trenutaka provest će vas ulicama Zagreba mitskih osamdesetih godina kao nikad dosad!


 


Nakon nezaboravnih knjiga karikatura Oni i Oni 2, koje su osvojile srca domaće publike, slikarica Tisja Kljaković Braić predstavlja slikovnicu Pita moja mama imate li jedno jaje, objavljenu u izdanju nakladničke kuće Bodoni. Uz ovu urnebesnu slikovnicu upoznat ćete znatiželjnu djevojčicu Nastju, koja s prijateljima neprestano upada u avanture, i uroniti u prepoznatljivi svijet Tisje Kljaković Braić – humora, topline i beskonačne mašte.


Ako ste se zaželjeli karizmatične junakinje Lisbeth Salander, svakako posjetite Frakturin štand! Švedska autorica Karin Smirnoff romanom Djevojka u orlovim kandžama nastavlja maestralni serijal Millennium Stiega Larssona. Poznati junaci Larssonova svijeta – genijalna hakerica Lisbeth Salander i hrabri novinar Mikael Blomkvist – naći će se u mreži nasilja, koju autorica prikazuje briljantnim stilom, uz obilje akcije i iznenađenja.


Jedan od najvažnijih naslova domaće publicistike, kao i ovogodišnjeg Interlibera, jest Uvod u Jugoslaviju znanstvenika, redovnog profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i urednika više znanstvenih časopisa Dejana Jovića. Temeljen na arhivskoj građi i metodologiji znanstvenog istraživanja, lišen strasti i predrasuda te pisan prije svega za nove generacije – rođene nakon raspada Jugoslavije – posljednji naslov Dejana Jovića objašnjava što je bila i što je htjela biti Jugoslavija te daje odgovor na pitanje zašto se raspala.


Novi roman jedne od najzanimljivijih domaćih autorica Mihaele Gašpar Premještanje snova veličanstvena je ženska priča o snovima, traumi i svjetlu koje ipak pobjeđuje na kraju. Gabrijela, Anastazija i Katarina, tri naizgled potpuno drugačije junakinje, podijelit će sudbinu nasilja, boli, ali i nevjerojatne unutarnje snage. Mihaela Gašpar novim romanom daje glas onima koji ne govore, koji se srame svojih modrica i rana, te upozorava na “nevidljivi svijet” koji živi tik do nas.


Izdvajamo i…

  • izbor iz domaće beletristike:

Slobodan Šnajder Anđeo nestajanja

Julijana AdamovićOče, ako jesi

Kristijan VujičićU ime oca i sina i kćeri

Ivana ŠojatRogus

Magdalena BlaževićSezona berbe, U kasno ljeto (Nagrada tportala za najbolji roman)

Dora ŠustićPsi

Branko ŠömenMolitva za Jasenovac

Luka Ostojić Tišina u osinjaku

Valerija CerovecHotel Horizont

Miljenko JergovićTrojica za Kartal (Nagrada Fric za najbolju fikcijsku prozu)

Olja Savičević IvančevićLjeta s Marijom (Nagrada Grada Zagreba, Nagrada Štefica Cvek)

Zoran ŽmirićHotel Wartburg (Godišnja nagrada Grada Rijeke)

Ivan LovrenovićU sjeni fantoma (Nagrada Ksaver Šandor Gjalski)

  • izbor iz domaće publicistike:

Boris RašetaTito povjerljivo i osobno

Ivo GoldsteinPovijesni revizionizam i neoustaštvo – Hrvatska 1989. – 2022.

Vesna Vuk GodinaZablude feminizma

  • izbor iz domaće poezije:

Marija Andrijašević Temeljenje kuće

Lidija DedušJa se zovem Lidija Deduš

Zrinka PosavecMaria Callas se baca u more (Nagrada Dragutin Tadijanović)

  • izbor iz strane beletristike:

Lars Kepler Pauk

Douglas StuartMladi Mungo 

Elia Barceló Boja tišine

Juan Gómez-Jurado​​​​​ ​​Crvena kraljica

Anne Eekhout Mary

Mohamed Mbougar Sarr Najskrovitiji spomen na ljude

Hila BlumKako voljeti svoju kćer

Camille Laurens Djevojčica

Vanessa MontfortŽena bez imena

Georgi GospodinovVremensko utočište (Nagrada Booker International)

Mircea Cărtărescu – Solenoid  (Nagrada Iso Velikanović za književni prijevod Goranu Čolakhodžiću)

  • izbor iz nakladničke kuće Bodoni

Karina Schaapman Sam i Julija, Kazalište

Jorge BucayPut mudrosti

Lila Prap – Zašto

Svjetlan JunakovićČije su to šare?; Tko tu živi?; Tko to svira?

Posjetite nas na Interliberu i uživajte u najboljoj književnosti! Vidimo se u paviljonima 5 i 7!

[izvor informacije Fraktura]