IZLOŽBA VELIKANA SVJETSKOG STRIPA VRHUNAC BOGATOG PROGRAMA 29. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI, Slavni Milo Manara počasni gost, na Sajam dolazi i Tariq Ali

Uz sve velike autore koji su oblikovali sliku našeg Sajma, dolazak Umberta Eca 2006. godine povijesni je događaj za nas. Izložba Mila Manare u Svetim srcima, predstavljanje njegove knjige i gostovanje na Doručku s autorom upravo nas vraća u taj veliki trenutak kada je Pula bila obasjana Umbertom Ecom i kada smo zaista bili dio svijeta“, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

Fotografiju ustupio Sa(n)jam knjige u Istri

Milo Manara, jedan od najvećih svjetskih strip autora, počasni je gost ovogodišnjeg 29. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati do 24. studenog do 3.prosinca u Puli. U sklopu Sajma u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u subotu 25. studenog u 20.30. sati bit će otvorena velika Manarina izložba Između stripa, književnosti i filma. Vrhunac je to iznimno bogatog programa 29. Sajma knjige u Istri, a koji je premijerno danas predstavljen u Svetim srcima na konferenciji za novinare na kojoj su govorili Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji je i glavni partner Sajma i Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

  • Velika mi je čast najaviti izložbu slavnog Mila Manare, jednog od najvećih svjetskih strip autora i počasnog gosta 29. Sajma knjige u Istri u našem Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Zahvaljujući partnerstvu sa Sajmom, Arheolološki muzej Istre domaćin je izložbe velikog Mila Manare Između stripa, književnosti i filma, talijanske kustosice Paule Bristot, a koja će biti otvorena drugog dana 29. Sajma knjige u subotu 25. studenog u 20.30. sati, najavio je Darko Komšo te istaknuo da ova impresivna izložba, a koja će biti otvorena do kraja veljače 2024. godine, donosi različite vidove umjetničke osobnosti Mila Manare i predstavlja njegove veze sa svjetovima filma, književnosti, stripa i vizualnih umjetnosti uopće.

Izložba je podijeljena na tri glavna segmenta koji ističu umjetnički osobujan grafički stil Mila Manare. Prvi dio izložbe donosi Manarinu vezu s književnošću, odnosno s Umbertom Ecom kroz originalne crno-bijele table iz prvog toma knjige Il nome della rosa (Ime ruže, 2023.) koje prate Manarine reprodukcije u boji.

Drugi segment izložbe predstavlja Manarinu suradnju s slavnim redateljem Federicom Fellinijem i “njegovu duboku vezu s filmom koja se očituje u navodima glumaca i u Fellinijevom neposrednom oblikovanju storyboardsa za priče u stripovima Viaggio a Tulum (Put u Tulum) i Il viaggio di G.Mastorna, detto Fernet (Putovanje G. Mastorne zvanog Fernet).” U ovim se radovima glumac Marcello Mastroianni “ističe kao glavni lik i kao Fellinijev alter ego u tim oniričkim i psihodeličkim pričama.”

  • Kao arheologa posebno me zanima treći dio izložbe koji predstavlja iznimno vjerne reprodukcije djelâ Michelangela Merisija zvanog Caravaggio pri rekonstrukciji slikareva burnog života. Ovi su radovi, kako ističe kritika, posebno uvjerljivi i zadivljuje s kakvom su pažnjom i vjernošću prikazani povijesni detalji i prostori ondašnjeg dekadentnog Rima, kazao je Komšo.

Ističući da Manarine stripove, čita još od srednje škole, Komšo je istaknuo da je senzualni i erotski karakter, vezan uz Manarine ženske likove zastupljen u dijelu izložbe koji je posvećen Memorabilijama. Tu će biti predstavljen manji dio Manarinih objavljenih radova, plakata, kalendara, predmeta koji svjedoče o popularnosti i prisutnosti njegova djela i izvan područja stripa.

Posebno je naglasio da upravo ovakvim izvanserijskim izložbama kao što je izložba Mila Manare, a koja će biti otvorena u nazočnosti autora  Sveta srca ispunjavaju svoju misiju kulturnog centra.

Izložba Između stripa, književnosti i filma Mila Manare dio je sajamskog programa Storie italiane, čiji su pokrovitelji Talijanski institut za kulturu iz Zagreba, Zajednica Talijana Pula, Talijanska unija, a glavni partner je Arheološki muzej Istre iz Pule.

  • Gostovanje Mila Manare jedan je od ključnih trenutaka ovogodišnjeg Sajma. Posebno nam je drago što ćemo na Sajmu predstaviti njegov strip Il nome della rosa (Ime ruže) nastao prema knjizi Umberta Eca. Uz sve velike autore koji su oblikovali sliku našeg Sajma, dolazak Umberta Eca 2006. godine povijesni je događaj za nas. Izložba Mila Manare u Svetim srcima, predstavljanje njegove knjige i gostovanje na Doručku s autorom upravo nas vraća u taj veliki trenutak kada je Pula bila obasjana Umbertom Ecom i kada smo zaista bili dio svijeta, kazala je Magdalena Vodopija.
  • Veliki Milo Manara, koji će otvoriti ovogodišnji Sajam, jedinstveni je umjetnik čije stvaranje zauvijek nosi duh slavne 1968. godine, duh slobode. To je i važna poveznica s ovogodišnjom temom Sajma – Život u oblacima, a koja za nas znači otvaranje prostora slobode, a u žarištu je strip, u kojem još uvijek unatoč nemirnim vremenima, pronalazimo onaj djelić slobode i nesputanosti u načinu izražavanja i umjetničkog stvaranja, kazala je Magdalena Vodopija.

Predstavljajući program ovogodišnjeg Sajma, koji će od 24. studenog do 3. prosinca u Domu hrvatskih branitelja, okupiti više od stotinu domaćih i inozemnih autora u stotinjak vrhunskih programa, Magdalena Vodopija je najavila da Milo Manara predvodi niz velikih strip autora koji dolaze na Sajam. Među njima je slavni autor stripova, slikar, animator, ilustrator Danijel Žeželj koji dolazi sa stripom Kao pas, a predstavlja se i izložbom Umjetnik u gladovanju, ciklusom radova inspiriranih Kafkom. Predstavit će se i u performansu Šesto čulo zajedno sa slovenskom pjesnikinjom i performericom Anjom Zag Golob i glazbenikom Dragom Ivanušom.

Na 29. Sajam dolazi i poznati ilustrator, osebujni strip majstor Dubravko Mataković sa svojom monografijom koja je pravo izdavačko čudo, u kratko vrijeme već je doživjela svoje drugo izdanje, a predstavit će se izložbom u Gradskoj galeriji Pula.

  • S ponosom najavljujemo i dolazak Zorana Janjetova. Ovaj slavni crtač europskih razmjera i dugogodišnji suradnik Alexandra Jodorowskog dolazi iz Novog Sada, a na Sajmu će predstaviti strip album Prije Inkala i svoju suradnju s Jodorowskim; kazala je direktorica Sajma te najavila dolazak Geto Ilustratora, likovnog umjetnika i svestranog ilustratora pravog imena Boban Savić, koji će zajedno zagrebačkim višestruko nagrađivanim autorom Matijom Pisačićem predstaviti film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali.

Naglasila je i da u Pulu dolazi i Mirko Ilić i najavljuje svoj povratak stripu. Iznimnu živost domaće i regionalne strip scene u Puli će predstaviti  trenutno najjača imena nove generacije strip umjetnika i ilustratora u programima Hop-Lektira i Pop-Lektira, koji su namijenjeni mladima. Gosti su: Korina Hunjak, Irena Jukić Pranjić, Marko Dješka, Saša Paprić, Marijana Stojčić i Đorđe Balmazović, Ena Jurov, Helena Janečić i Matija Pisačić. Valja istaknuti da je glavni selektor teme strip Ivica Ivanišević.

Sajam će ugostiti Bracu Dimitrijevića, umjetnika svjetskih referenci, jednog od pionira konceptualne umjetnosti, koji će u programu Intime predstaviti svoju autobiografiju Louvre je moj atelje, ulica moj muzej.

Program 29. Sajma obilježit će i inozemni autori, ove godine dolaze velike svjetske zvijezde. Tariq Ali, zaista veliko svjetsko ime, na pulski Sajam stiže iz Londona. Pisac, filmski producent, scenarist, povjesničar, aktivist rođen je u Pakistanu, od kuda je emigrirao u Britaniju kako bi izbjegao zatvorsku kaznu na koju je osuđen kao organizator studentskih prosvjeda protiv pakistanske vojne diktature. Tariq Ali ikona je studentskih pokreta šezdesetih i oštar protivnik rata u Vijetnamu, jedna je od  ključnih intelektualnih figura moderne ljevice. U svojim radovima često promišlja suprotstavljenost zapadnog društva i islamskog svijeta. Ovaj intelektualac par excellence autor je brojnih knjiga o svjetskoj povijesti i politici, kao i pet romana okupljenih u Islamski kvintet, a na Sajmu će predstaviti roman Sjene narova drveta,

  • S Knjigom o knjižnici dolazi nam Susan Orlean, američka književnica i publicistkinja, nagrađivana autorica brojnih bestselera, prema čijem je romanu The Orchid Thief (Kradljivac orhideja) nastao film Adaptation (Adaptacija) s Nicholasom Cageom i Meryl Streep u glavnim ulogama. Naša gošća je stalna dopisnica New Yorkera, a surađuje s časopisima Vogue, Rolling Stone, Outside i Esquire, scenaristica koja u svojoj kolekciji ima i nagradu Emmy.

U našem programu Storie italiane gost je dobitnik nagrade Strega Mario Desiati koji će predstaviti knjigu Razdomljeni, a koja je već postala kultna posebno među tridesetogodišnjacima.

Slavenski đardin obogatit će naša gošća iz Bugarske Rene Karabaš, spisateljica, ali i kazališna redateljica i glumica, nova europska zvijezda čije su knjige prevedene na brojne svjetske jezike. Na Sajmu će predstaviti knjigu Ona koja ostaje. Piše o ostajnicama, virdžinama u Albaniji,  ženama koje su preuzimale ulogu muškaraca u patrijarhalnim sredinama, a to će biti i tema okruglog stola Nesvrstane: od virdžina do težakinja, najavila je Magdalena Vodopija.

Program Moć žene ove godine obogatit će njemačko-francuska spisateljica i prevoditeljica Anne Weber. Predstavit će knjigu Annettte, epska junakinja, suvremeni  ep o nevjerojatnom životu Anne Beaumanoir znanoj pod imenom Annette. Anne Weber ispisala je spomenik Annette, sudionici francuskog pokreta otpora i alžirskog pokreta za nezavisnost, ženi koja je izgradila doktorsku i znanstvenu karijeru, o njenom braku, velikim ljubavima i majčinstvu, ali i odu svim bezimenim junakinjama.

Najavljene su i velike premijere domaćih autora: Kristian Novak dolazi s novim romanom Slučaj vlastite pogibelij; Magdalena Blažević ovaj put se vraća velikoj temi izvanvremenske ljubavi u romanu Sezona berbe; Emir Imamović Pirke kreirao je iznimno živog antijunaka u svom Planu savršenog neuspjeha; Ivica Ivanišević svojim britkim stilom secira hrvatsku stvarnost u novoj knjizi Otmica razreda za književnost; s Borisom Dežulovićem hajdukovci će doći na svoje jer u Pulu stiže s Bilim librom 2.

Veliki umjetnik Darko Cvijetić predstavit će svoju poeziju u novom programu Bookstan predstavlja, a Andrej Nikolaidis, koji je gotovo član sajamske ekipe, knjigu Antonije napušta Boga, kazala je Magdalena Vodopija.

Kao posebno važne autore, a koji su kolokvijalno uvršten u sajamsku rubriku „nije što su naši“, izdvojila je pulske autore . Svoje nove knjige na 29. Sajmu predstavit će Puljani, dugogodišnji suradnici Sajma – Leonida Kovač donosi Rasprizorenja, Andrea Matošević knjigu o filmu i Uljaniku Kolos Jadrana, a na programu je predstavljanje dvodijelne monografije Matije Ferlina koju su autorski osmislili Matija Ferlin, Mauro Ferlin, Tina Ivezić i Maja Kolar (Staging An/D Archive) te Leo Rafolt (M/F).

U kontekstu aktualne političke slike posebno će zanimljivo biti gostovanje Ozrena Žuneca, uvaženog sociologa i filozofa u čijem je znanstvenom fokusu fenomen rata, koji će u Razgovoru iza zavjese predstaviti knjigu Gutaljinščik: Pasternak, Machbet i logika Staljinove aposlutne diktature. Program Intime ugostit će i poznatog publicista Borisa Rašetu s knjigom Tito povjerljivo i osobno.

Iznimno intiman bit će i novi program Susret s autorom u kojem su na sceni sami – pisac, knjiga i publika, a prvi gost je poznati televizijski novinar  Aleksandar Stanković s knjigom Depra.

  • Cijeli jedan kozmos posvećen je na ovom Sajmu Istri. U prvom programu Sajma oprostit ćemo se od našeg dragog suradnika, Lectora Ludensa, velikog povjesničara Miroslava Bertoše s njegovom knjigom biografskih zapisa Trošenje života: gdje je život što ga izgubih živeći, što ju je posthumno objavila Hrvatska sveučilišna naklada, kazala je Magdalena Vodopija.

Tradicionalni program Istra ispod kore donosi Istarsko zlato svjetski poznatog producenta, dugogodišnjeg žitelja Poluotoka Mikea Downeya.

  • Živeći u oblacima mogli smo zamisliti i naš mali „sajam u sajmu“ Histrokozmos, naš mali planet kojim se krećemo prostorima slobode. U ovom programu koji je posvećen Franku Lukežu ugostit ćemo same mikrokozmose Istre – Tamaru Obrovac, Milana Rakovca, Robertu Razzi, Darija Marušića, Edija Maružina. Sajam ćemo zatvoriti zagledani u zvijezde: kao uvod u temu 30. Sajma – Mikrokozmos, kraj će označiti predavanje Ples mrtvaca hrvatskog znanstvenika, intelektualca, velikog astronoma iz Višnjana Korada Korlevića, zaključila je predstavljanje programa 29. Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Popis sudionika i sudionica, kao i detaljan sajamski program, objavljen je na službenoj web-stranici i društvenim mrežama Sa(n)jam knjige u Istri, a sve informacije o sajamskim programima, povijesti, gostima, moguće je pratiti na web stranicama: https://www.sanjamknjige.hr


29. SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI
Pulski festival knjiga i autora
PULA, Dom hrvatskih branitelja, od 24. studenog do 3. prosinca 2023.

Petak, 24. studenog 2023.

12.00 DHB
Otvorenje 29. Sa(n)jam knjige u Istri

18.00 DHB, Crveni salon
Puna je Pula
Miroslav Bertoša: TROŠENJE ŽIVOTA: Gdje li je život što ga izgubih živeći? (Hrvatska sveučilišna naklada)
Sudjeluju: Milan Rakovac, Slaven Bertoša, Anita Šikić, Vlaho Bogišić, Andrea Matošević

19.00 DHB, Crveni salon
Suton uz knjigu
Kristian Novak: SLUČAJ VLASTITE POGIBELJI (OceanMore)
Sudjeluju: Kristian Novak, Kruno Lokotar, Emir Imamović Pirke

20.00 DHB, Crveni salon
Život u oblacima
Manara – Eco: IL NOME DELLA ROSA / IME RUŽE (Oblomov Edizioni)
Sudjeluju: Milo Manara, Claudio Curcio, Andrea Matošević

Subota, 25. studenog 2022.

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Kristian Novak
Voditelj: Aljoša Pužar

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
Lukežijana
TOM PRVI: POSLOVICE
Sudjeluju: Milan Rakovac, Petra Lukež, Marko Percan, Bruno Krajcar, Anita Šikić, Roberta Razzi
Vinar: Klaudio Tomaz
Sommelieri: Sandi Paris i Emil Perdec

17.00 DHB, Kavana Mozart
Susret s publikom / Potpisivanje knjige
Aleksandar Stanković: DEPRA (Telegram)

18.00 DHB, Crveni salon
Moć žene
Anne Weber: ANNETTE, junakinjin ep (Sandorf)
Sudjeluju: Anne Weber, Nataša Medved, Aljoša Pužar

19.00 DHB, Crveni salon
Intime
Braco Dimitrijević: LOUVRE JE MOJ ATELJE, ULICA MOJ MUZEJ – Autobiografija (Fraktura)
Sudjeluju: Braco Dimitrijević, Seid Serdarević, Emir Imamović Pirke

20.30 Sveta Srca
Izložbe Sajma / Storie Italiane / Život u oblacima
Milo Manara: IZMEĐU STRIPA, LITERATURE I FILMA

Nedjelja, 26. studenog 2023.

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Milo Manara
Voditelj: Aljoša Pužar

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
PRistrani
Milan Rakovac: KUŽINA PRVANJA ossia kužina od verši (u nastajanju)
Sudjeluju: Milan Rakovac, Roberta Razzi, Peter-Piero Poletti
Vina: Poletti

18.00 DHB, Crveni salon
Puna je Pula
Andrea Matošević: KOLOS JADRANA: Industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća (Srednja Europa)
Sudjeluju: Andrea Matošević, Damir Agičić, Aljoša Pužar

19.00 DHB, Crveni salon
Suton uz knjigu
Magdalena Blažević: SEZONA BERBE (Fraktura)
Sudjeluju: Magdalena Blažević, Emir Imamović Pirke

20.00 DHB, Crveni salon
Razgovor iza zavjese
Boris Dežulović: BILI LIBAR 2 (Telegram)
Sudjeluju: Boris Dežulović, Ivana Perić, Aleksandar Holiga, Emir Imamović Pirke

Ponedjeljak, 27. studenog 2023.

10.00 DHB, Crveni salon
Hop-lektira
Korina Hunjak
Moderatori: Vjeran Juhas, Vibor Juhas

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Braco Dimitrijević
Voditelj: Aljoša Pužar

11.00 DHB, Crveni salon
Pop-lektira
Ivica Ivanišević
Voditelj: Emir Imamović Pirke

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
Saga o vinu
Mens Sana in Malvasia Istriana
Sudjeluju: Boris Dežulović, Ivica Matošević, Gianfranco Kozlović, Roberta Razzi
Vina: Matošević, Kozlović i vino iznenađenja

18.00 DHB, Crveni salon
Sa(n)jam knjige u knjižnici
Susan Orlean: KNJIGA O KNJIŽNICI (Sandorf)
Sudjeluju: Susan Orlean, Ivan Sršen, Emir Imamović Pirke

19.00 DHB, Crveni salon
Storie Italiane
Mario Desiati: RAZDOMLJENI (OceanMore)
Sudjeluju: Mario Desiati, Nataša Medved, Sanja Roić, Andrea Matošević

20.00 DHB, Crveni salon
Život u oblacima
Danijel Žeželj: KAO PAS (Bodoni)
Sudjeluju: Danijel Žeželj, Aljoša Pužar

21.00 Galerija Makina
Izložbe Sajma / Život u oblacima
Danijel Žeželj: UMJETNIK U GLADOVANJU

Utorak, 28. studenog 2023.

10.00 DHB, Crveni salon
Hop-lektira
Irena Jukić Pranjić
Moderatori: Vjeran Juhas, Vibor Juhas

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Mario Desiati
Voditelj: Aljoša Pužar

11.00 DHB, Crveni salon
Pop-lektira
Boris Dežulović
Voditelj: Emir Imamović Pirke

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
PRistrani
NOTA OCAT
Sudjeluju: Tamara Obrovac, Sean Poropat, Ivan Catalano, Roberta Razzi
Vinar: Milan Budinski

18.00 DHB, Crveni salon
Suton uz knjigu
Ivica Ivanišević: OTMICA RAZREDA ZA KNJIŽEVNOST (V.B.Z.)
Sudjeluju: Ivica Ivanišević, Boris Dežulović, Emir Imamović Pirke

19.00 DHB, Crveni salon
Slavenski đardin
Rene Karabaš: ONA KOJA OSTAJE (Buybook)
Sudjeluju: Rene Karabaš, Ivana Peruško

20.00 INK, Mala scena
Ljubljana bere / Život u oblacima / Performans
ŠESTO ČULO
/ Anja Zag Golob: DA NE (Sandorf) /
Sudjeluju: Anja Zag Golob, Danijel Žeželj, Drago Ivanuša
Uvodničar: Aljoša Pužar

Srijeda, 29. studenog 2023.

10.00 DHB, Crveni salon
Hop-lektira
Marko Dješka i Saša Paprić
Moderatori: Vjeran Juhas, Vibor Juhas

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Anja Zag Golob
Voditelj: Aljoša Pužar

11.00 DHB, Crveni salon
Pop-lektira
Marijana Stojčić i Đorđe Balmazović
Voditelj: Emir Imamović Pirke

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
Saga o vinu
Terre magiche
Sudjeluju: Ivica Ivanišević, Živko Skračić, Josip Barišić, Roberta Razzi
Vina: Agrolaguna

18.00 DHB, Crveni salon
Razgovor iza zavjese
Ozren Žunec: GUTALJINŠČIK: Pasternak, Macbeth i logika Staljinove apsolutne diktature (Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatsko katoličko sveučilište)
Sudjeluju: Ozren Žunec, Anita Šikić, Aljoša Pužar

19.00 DHB, Crveni salon
Bookstan predstavlja / Bijelo i crno more
Tariq Ali: SJENE NAROVA DRVETA (Buybook)
Sudjeluju: Tariq Ali, Emir Imamović Pirke

20.00 DHB, Crveni salon
Život u oblacima
Leo Rafolt, Hrvoje Duvnjak, Dubravko Mataković: DUBRAVKO MATAKOVIĆ – MONOGRAFIJA (Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo)
Sudjeluju: Dubravko Mataković, Hrvoje Duvnjak, Mladen Lučić-Luc

21.00 Gradska galerija Pula
Izložbe Sajma / Život u oblacima
Dubravko Mataković: JUFT!

Četvrtak, 30. studenog 2023.

10.00 DHB, Crveni salon
Hop-lektira
Ena Jurov
Moderatori: Vjeran Juhas, Vibor Juhas

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Susan Orlean
Voditelj: Aljoša Pužar

11.00 DHB, Crveni salon
Pop – lektira
Dubravko Mataković
Voditelj: Emir Imamović Pirke

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
PRistrani
VRAJŽA RACA: Razzi, Marušić, Franci, Orlić – mali cabaret za Dragu Orlića
Sudjeluju: Dario Marušić, Roberta Razzi
Vinar: Klaudio Ipša

18.00 DHB, Crveni salon
Bookstan predstavlja
Darko Cvijetić: NAKUPINE STRAHA (Buybook)
Sudjeluju: Darko Cvijetić, Emir Imamović Pirke

19.00 DHB, Crveni salon
Život u oblacima
Alexandro Jodorowsky, Zoran Janjetov: PRIJE INKALA (Fibra)
Sudjeluju: Zoran Janjetov, Boris Dežulović, Andrea Matošević

20.00 DHB, Crveni salon
Slavenski đardin / Okrugli stol
Nesvrstane: od virdžina do težakinja
Sudjeluju: Rene Karabaš, Andrej Nikolaidis, Ivona Orlić
Moderatorica: Ivana Peruško

Petak, 1. prosinca 2023.

10.00 DHB, Crveni salon
Hop-lektira
Helena Janečić
Moderatori: Vjeran Juhas, Vibor Juhas

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Tariq Ali
Voditelj: Aljoša Pužar

11.00 DHB, Crveni salon
Pop -lektira
Matija Pisačić
Voditelj: Emir Imamović Pirke

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
Saga o vinu / Okrugli stol
Béla Hamvas: FILOZOFIJA VINA
Sudjeluju: Sinan Gudžević, Vlaho Bogišić, Vladislav Bajac, Dragutin Lučić Luce
Moderator: Andrej Nikolaidis
Vinar: Damir Dobravac

18.00 DHB, Crveni salon
Razgovor iza zavjese
Leonida Kovač: RASPRIZORENJA (Sandorf)
Sudjeluju: Leonida Kovač, Paola Orlić

19.00 DHB, Crveni salon
Slavenski đardin
Andrej Nikolaidis: ANTONIJE NAPUŠTA BOGA (Vrijeme)
Sudjeluju: Andrej Nikolaidis, Emir Imamović Pirke

20.00 DHB, Crveni salon
Život u oblacima
Boban Savić-Geto, Matija Pisačić, Tvrtko Rašpolić i drugi: PUSTOLOVINE GLORIJE SCOTT: Umorstvo u katedrali (projekcija filma)
Sudjeluju: Boban Savić – Geto, Matija Pisačić, Paola Orlić

Subota, 2. prosinca 2023.

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Zoran Janjetov
Voditelj: Aljoša Pužar

12.15 DHB, Kavana Mozart
HISTROKOZMOS
Saga o vinu
Med i Teran
Sudjeluju: Sinan Gudžević, Nikola Benvenuti, Stiven Valenta, Roberta Razzi
Vina: Benvenuti, Valenta

17.00 DHB, Crveni salon
Intime
Boris Rašeta: TITO POVJERLJIVO I OSOBNO (24sata, Fraktura)
Sudjeluju: Boris Rašeta, Goran Gavranović, Aljoša Pužar

18.00 DHB, Crveni salon
Suton uz knjigu
Emir Imamović Pirke: PLAN SAVRŠENOG NEUSPJEHA (V.B.Z.)
Sudjeluju: Emir Imamović Pirke, Andrej Nikolaidis

19.00 DHB, Crveni salon
Život u oblacima
MIRKO ILIĆ: O stripu, ilustraciji i Miltonu Glaseru
Sudjeluju: Mirko Ilić, Mladen Lučić-Luc

20.00 DHB, Crveni salon
Život u oblacima
Matija Ferlin, Mauricio Ferlin, Tina Ivezić, Maja Kolar: STAGING AN/D ARCHIVE (Oaza)
Leo Rafolt: M/F (Oaza)
Sudjeluju: Matija Ferlin, Maja Kolar, Mauricio Ferlin, Iva Nerina Sibila, Andrea Matošević

Nedjelja, 3. prosinca 2023.

11.00 DHB, Kavana Mozart
Doručak s autorom
Leonida Kovač
Voditelj: Aljoša Pužar

12.15 DHB, Crveni salon
HISTROKOZMOS
Saga o vinu
30 godina: od Kalavojne do Vinistre
Sudjeluju: Veljko Ostojić, Ivica Matošević, Luka Rossi, Edi Maružin, Vlaho Bogišić, Roberta Razzi
Vina: vinari Vinistre
Sommelieri: Emil Perdec i Sandi Paris
Mini koncert: Edi East Trance Blues

17.00 DHB, Crveni salon
Dodjela nagrada Doktor Ivo Borovečki i objava finalista Književne nagrade Fric

18.00 DHB, Crveni salon
Istra ispod kore
Mike Downey: ISTARSKO ZLATO (KIC, Jesenski i Turk)
Sudjeluju: Mike Downey, Andrej Korovljev, Duško Čavić, Aljoša Pužar

19.00 DHB, Crveni salon
HISTROKOZMOS
PRistrani
Korado Korlević: Ples mrtvaca

[izvor informacije Sa(n)jam knjige u Istri]