Zagreb, 21. rujna 2023. – Dokumentarac El Shatt – nacrt za utopiju redatelja Ivana Ramljaka uvršten je u međunarodni natjecateljski program 66. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig. Nakon nagrada na Festivalu mediteranskog filma Split i Liburnia Film Festivalu te sjajnog prijema publike i gledanosti koja premašuje 6000 gledatelja, spomenuti dokumentarac nastavlja svoj bogat festivalski život.

Izuzetno sam sretan što je nakon potvrde kvalitete filma od strane publike stigla i ova od struke. DOK Leipzig jedan je od šačice najvažnijih festivala dokumentarnog filma na svijetu i biti u njegovoj službenoj konkurenciji velika je čast i prestiž,’ o uvrštenju u program DOK Leipziga kaže redatelj Ivan Ramljak.

Fotografiju ustupio FMFS

Natjecateljski program DOK Leipziga uključuje 22 dugometražna i kratkometražna dokumentaraca, koji su selektirani među više od 2700 prijavljenih filmova. DOK Leipzig je najstariji festival na svijetu posvećen dokumentarnom filmu.

Ramljakov dokumentarac El Shatt nacrt za utopiju govori o izuzetno važnom dijelu jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije – evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom II. svjetskog rata. Kroz zapanjujuće snimke svjedočimo činu Josipa Broza Tita koji je uz pomoć Saveznika organizirao evakuaciju tisuća ljudi u pustinju egipatskog poluotoka Sinaja stvarajući kompleks izbjegličkih logora. Ti su logori predstavljali svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će funkcionirati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat.

 Od početka kino distribucije u srpnju film je dosad pogledalo više od šest tisuća gledatelja. Pored toga, film je na Festivalu mediteranskog filma Split osvojio posebno priznanje i Nagradu publike dok je na 21. Liburnia Film Festivalu osvojio čak tri nagrade: Nagradu publike, Boris Poljak nagradu za najbolje snimatelja (za El Shatt nacrt za utopiju te za Dohvatiti sunce: El Shatt), a Jelena Maksimović za najbolju montažu.

U protekla tri mjeseca film El Shatt nacrt za utopiju prikazan je u više od 20 gradova uz niz projekcija, uključujući turneju po hrvatskim otocima i gradovima na Jadranu. Film se u narednom periodu nastavlja prikazivati u Zagrebu, Šibeniku, Zadru, Splitu, Visu, a projekcije će se održati i u Krku, Omišlju i Rovinju. Zagrebačke projekcije održat će se 23. rujna i 30. rujna u 17 sati u Dokukinu KIC te 28. rujna u kinu Tuškanac.

Ivan Ramljak pored režije potpisuje i scenarij. Snimatelj je Boris Poljak, a montažerka Jelena Maksimović. Za oblikovanje zvuka je bio zadužen Vladimir Živković, producent je Tibor Keser, uz koproducente Ivu Plemić-Divjak, Mladena Kovačevića i Sunčicu Fradelić. Film je nastao u produkciji kuće Kompot.

[izvor informacija IS]