1. FESTIVAL 25 FPS: Izazovi filmske arhivistike i čari recikliranih filmova u srcu novog simpozija

Drugo izdanje simpozija Analogni film u digitalnom dobu, filmsko-diskurzivnog programa posvećenog aktualnim temama u području analognog filma, očekuje nas na 19. izdanju festivala 25 FPS, a posvećen je izazovima regionalne i međunarodne filmske arhivistike te estetici recikliranih filmovima (eng. found footage).

Fotografiju ustupio 25 FPS

Simpozij obuhvaća dva posebno kurirana filmska programa te okrugli stol na kojem će sudjelovati stručnjaci za pitanja analognog filma: japansko-njemačka-umjetnica Sylvia Schedelbauer, kustos Austrijskog filmskog muzeja Jurij Meden, američki restaurator i nezavisni filmski umjetnik, te ovogodišnji član žirija Ross Lipman te Lucija Zore, filmska arhivistica iz Hrvatskog državnog arhiva. Raspravu će moderirati filmska kritičarka i kustosica simpozija Ejla Kovačević.

„Dolaskom digitalnog medija, celuloid je u javnom diskursu proglašen „zastarjelim“ medijem, te su brojni umjetnici koji rade s filmskom vrpcom svoju pažnju usmjerili upravo na dane dominantne, ekonomski motivirane diskurse holivudskih kuća, inkorporirajući u svoje radove stare filmove te različite snimke iz osobnih i javnih arhiva kako bi kritički sagledali i ukazali na neraskidivu spregu povijesti filmske umjetnosti, industrije i tehnologije“, kontekstualizira kustosica Ejla Kovačević.

Prvi filmski program donosi retrospektivu umjetnice Sylvije Schedelbauer koja ima prepoznatljiv, esejistički pristup filmu u kojem spreže osobne, povijesne i političke narative putem poetske manipulacije pronađenih i arhivskih materijala. Na rasporedu je u četvrtak 28. rujna u 14 sati. U drugom programu prepuštamo se selekciji kustosa Jurija Medena rijetko prikazivanih found footage ostvarenja koji nastaju van zapadnjačkih epicentara eksperimentalnog filma. Njih gledamo u petak 29. rujna u 14 sati.

Simpozij ćemo zaokružiti okruglim stolom na kojem će se biti riječi o filmskoj arhivistici, dostupnosti arhivske građe u Hrvatskoj i šire, očuvanju eksperimentalnog i neprofesijskog filma, te povijesnom značaju, estetskim dosezima i različitim uporabama recikliranog filma. Okrugli stol na rasporedu je u subotu 30. rujna u 12 sati.


  1. FESTIVAL 25 FPS: Prošireno kino uz audiovizualne rekonstrukcije i transformacije

Na 19. izdanju festivala 25 FPS poseban program performansa proširenog filma Expanded Cinema donosi dva izvrsna performansa s očaravajućim manipulacijama analogne slike i zvuka, uz uplive digitalnih formata.

U petak 29. rujna u 22:30 očekuje nas 40-minutni performans multimedijalnog španjolskog umjetnika Enriquea del Castilla naziva Umbráfono. U njemu umjetnik optičkim čitačem kreira zvuk iz svjetlosnih podražaja koji se projiciraju na fotoosjetljivu ćeliju. Oni nastaju prolaskom svjetlosti kroz filmske vrpce oblikovane u skladu s načinom na koji frekvencije zvuka koreliraju s ponavljajućim geometrijskim oblicima. Projekt se temelji na optičko-analognom sustavu očitavanja koji se od 1919. koristi u kinu za izvođenje filmskih zvučnih zapisa.

Subota 30. rujna u 22:30 donosi Aiomenu, pokušaj rekonstrukcije nepostojećeg mjesta iz skupa medijskih materijala, uključujući topografske podatke, fotogrametriju, analogni film, radioastronomske opservacije i terenske snimke. Audiovizualnu izvedbu za 16 mm film, digitalni video i elektronički zvuk potpisuje trio umjetnika, sound umjetnik Tin Dožić, grafički dizajner i multimedijalni umjetnik Andro Giunio i umjetnik Hrvoje Spudić.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr
Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS
Twitter: www.twitter.com/festival25fps
Instagram: www.instagram.com/25fps_festival
Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

[izvor informacije 25 FPS]