Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split
Utorak, 19.9.2023. u 20:00 sati
Soljenje pameti: Pandemija kao idealan medijski događaj – Nataša Škaričić
“Zaraza” S. Soderbergha 

Od rujna u Kinoteci Zlatna vrata započinje program pod nazivom “Soljenje pameti”. Svakog ćemo mjeseca imati jednog zanimljivog gosta, koji će nam govoriti o temi iz njegovog/njezinog polja interesa i stručnosti, što će istovremeno biti i uvod u film iste tematike.

Fotografiju ustupio KZV

Naša prva gošća je novinarka Nataša Škaričić, koja se primarno bavi temama zdravstva, zdravstvenih politika ali i društvenih i etičkih perspektiva fenomena iz toga područja. Govorit će nam o epidemijama kao idealnim medijskim događajima.

Philip Strong, jedan od važnijih britanskih poslijeratnih sociologa medicine, opisao je kako su sve epidemije zaraznih bolesti, počevši od Crne smrti 14. stoljeća, pratile tri psiho-socijalne epidemije: straha, moraliziranja i djelovanja. U svijetu masovnih medija, sve tri funkcioniraju kao “idealan događaj” koji se samoreproducira u bezbroj kopija i time doprinosi instrumentalizaciji javnog interesa u komercijalne svrhe. Masmedijska prezentacija svjetske krize izazvane COVID-om govori da se prostor za refleksije političkih aspekata superdogađaja otvara samo rijetko, uglavnom kroz antagonizaciju desnice koja je sasvim preuzela ljudskopravaški diskurs.

U nastavku, prikazujemo film “Zaraza” Stevena Soderbergha, koji u maniri trilera prati širenje smrtonosnog virusa. Dok se znanstvena zajednica utrkuje u iznalaženju načina zaustavljanja epidemije, poseban izazov predstavlja dinamika kreiranja i upravljanja panikom, kao i pokušaji ljudi da u društvu koje se para po šavovima održe privid normalnog života. Glumački je postav zvjezdan – u glavnim su ulogama Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law i Laurence Fishburne.

Contagion – IMDb

[izvor informacija Kinoteka Zlatna vrata]