EMOTIVNA OPERA ZA DJECU BRUNDIBÁR NA POZORNICI HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU.

Više od 1400 zagrebačkih i učenika iz Kutine i Gundinaca prisustvovat će operi Brundibar koja se izvodi povodom 80. godišnjice smrti Lee Deutsch, hrvatske dječje glumice židovskog podrijetla, umrle u svibnju 1943. godine nakon što su ustaške vlasti u suradnji s Nijemcima provele konačnu deportaciju Židova s prostora Nezavisne Države Hrvatske u koncentracijski logor Auschwitz. Lea je imala samo 16 godina kada je njezin život tragično prekinut za vrijeme transporta Židova prema koncentracijskom logoru.

Fotografiju ustupio CT

Opera se izvodi u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb, u partnersvu s Hrvatskim narodnim kazalištem u utorak 19. rujna 2023. u 17:00 i 19:00 sati u režiji Krešimira Dolenčića i Kristine Grubiše.

„Pjevajmo sad’ svi, od sveg’ smo jači mi“, ovim su stihom davne 1942. godine djeca završila praizvedbu „Brundibára“. Operu je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. „Brundibár“ su 1944. godine ponovno izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj. Opera je u logoru prikazana 55 puta. Gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama. Ova bajkovita opera progovara protiv svakog oblika tiranije i genocida kroz priču o djeci koja su iskusila nezamislive zločine.

Uz redatelja Krešimira Dolenčića i Kristinu Grubišu, iza hrvatske izvedbe „Brundibára“ su producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, Djevojački zbor Zvjezdice pod vodstvom maestra Zdravka Šljivca, Zoran Pribičević   i Božidar Peričić .

Praizvedba hrvatske opere održana je 27. siječnja 2018. na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu.

Predstava se izvodi uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Jadran film d.o.o.

Izvedbe dječje opere Brundibár izvode se s dopuštenjem Boosey & Hawkes Music Publishers Limited.

[izvor informacije Centar tolerancije]