‘’Da bismo razumjeli sadašnjost, moramo razumijeti povijest. No, ona se interpretira. Interpretacija povijesti može biti drama, triler, melodrama, tragedija, vestern ili komedija. Sve to ima History Film Festival.’’

Sedmo izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 12. do 16. rujna 2023. u Rijeci. Dvadeset filmova iz službenog natjecateljskog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojega čine glumica, scenaristica i redateljica Lana Barić, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić i redatelj Igor M. Toholj. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, četiri će filma imati svoju svjetsku premijeru, sedam europsku, a devetnaest hrvatsku premijeru. Festival će osim u Rijeci, 13. i 14. rujna gostovati u Dvorani Zora u Crikvenici.

Fotografiju ustupio HFF

Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi većinom bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe.

Priče ovogodišnjih filmova vode nas od kolonijalnih osvajanja ispričanih kroz motiv ljute papričice na slavnoj Velasquezovoj slici, preko sjećanja iza slavne fotografije vijetnamske djevojčice s napalmom, Margaret Thatcher i uvođenja neoliberalnih ideja, sustava u kojemu i danas živimo, do sadašnjih vremena borbe za ljudska prava, migracija, rasnih i političkih sukoba prikazanih kroz film o rušenju spomenika i mitova zbog ideoloških neslaganja i naposljetku, ovogodišnji History Film Festival donosi nadahnutu priču o važnosti pripadanja zajednici u vremenu otuđenosti. Svi ti filmovi progovaraju o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo, a temelje se na iscrpnom istraživanju arhivskih materijala što je osobito važno u vremenima medijskih spinova i plasiranja lažnih vijesti.

Program u Art-kinu završava u subotu, 16. rujna. U 10 sati ujutro u atriju Art-kina održat će se tzv. kava s autorima tijekom koje će publika imati priliku upoznati i razgovarati s gostujućim autorima. Nakon posljednjeg večernjeg bloka filmova slijedi dodjela nagrada u deset kategorija.

Posebni programi

Glazbeni dokumentarci u HKD-u

U posebnom dijelu programa ovogodišnji je History Film Festival posvećen vezama glazbe i filma, glazbenim dokumentarcima, podžanru koji je posljednjih godina postao izuzetno popularan među publikom, ali i filmskim autorima. U srijedu, 13. rujna u HKD-u na Sušaku riječkoj će se publici predstaviti gostujući beogradski Dok’n’Ritam festival u sklopu kojega će se prikazati dva nagrađena dokumentarna filma.

Festival glazbenog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam filmski je festival osnovan 2016. godine u Beogradu. Kulturna povijest i utjecaj glazbe dva su neraskidiva pojma. Prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima s atraktivnim gostima koji stavom i stilom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem glazbenih knjiga i izdavaštva te raznim koncertima Dok’n’Ritam festival pruža jedinstvenu atmosferu i doživljaj svima koji ga posjete u Studentskom gradu.

Film Rainey (red. Miloš Tasić, 30’) inspirativna je priča o mladom niškom glazbeniku Marku Raineyju koji je usprkos invaliditetu uspio pobijediti vlastite strahove i tuđe predrasude te postao uspješan glazbenik, lokalna zvijezda te simbolj nade i upornosti. Svoje gostovanje u Rijeci Dok’n’Ritam će zaključiti nagrađenim filmom riječke redateljice Morane Komljenović Posljednjih 100 (red. Morana Komljenović, 35’) koji govori o zatvaranju kultnog kluba ‘’Palach’’ nakon 45 godina djelovanja.

U četvrtak, 14. rujna u velikoj dvorani HKD-a prikazat će se film Indexi (red. Zoran Kubura, Bojan Hadžiabdić, 108’), prvi dokumentarni film o legendarnim sarajevskim “Indexima” koji su u 40 godina karijere objavili samo dva studijska albuma. Početkom šezdesetih, a naročito sedamdesetih, njihove pjesme bile su gotovo nezaobilazan repertoar radio stanica u Jugoslaviji i svojevrsna rock lektira svih momaka s gitarama.

Masterclass

U četvrtak, 14. rujna u 10 sati na Botelu Marina održat će se masterclass pod vodstvom redatelja Igora M. Toholja o potencijalu arhivskih snimaka kao sredstva kreativnog izražavanja u dokumentarnom i eksperimentalnom filmu. U ovoj multimedijalnoj prezentaciji prikazat će se isječci iz filmova Edwina Portera, Hansa Richtera, Billa Morrisona i Gustava Deutscha te dva nova naslova : Filmski dnevnici u kojima redateljica Milica Jovičić koristi stare amaterske snimke nastale u razdoblju između dva svjetska rata, te film Idu dani u kojima redatelj Igor M. Toholj putuje u prošlost vlastite obitelji i montira snimke iz privatne arhive uz pomoć umjetne inteligencije.

Izložba Nevjerni psi i druge priče: Riječki rock u 20 točaka

Je li Rijeka grad rock’n’rolla? Ako niste načistu s odgovorom na to pitanje, izložba Nevjerni psi i druge priče u Galeriji Kortil čarobna je pilula koja razrješava sve dvojbe. Što je najbolje, nije placebo. Njome se na jednom mjestu ulazi u cjelokupnu povijest riječkog rocka, počevši od sredine pedesetih godina 20. stoljeća i prateći ga u ključnim trenucima sve do današnjih protagonista koji mu obećavaju novu budućnost. A sve to ispričano u 20 točaka, što će reći u 20 poglavlja. Sinteza je to kakvu dosad nismo vidjeli i iza koje stoje godine istraživačkih predradnji.

Kako je moguće sedamdesetak godina gradske scene, i to bogate poput riječke, sa svim njenim protagonistima, žanrovskom raznolikošću, adrenalinskim koncertnim trenucima, diskografskim izdanjima, tradicijom okupljališnih mjesta i aklamacijskom potporom publike, kako je moguće sve to „ugurati“ u 20 izložbenih plakata, a da se priča o sceni doživi cjelovita i zaokružena? I da uspješno održava ravnotežu između otkrivanja pionirskih zasluga scene, prepoznavanja razvojnih procesa koji su je definirali i aromatičnih detalja koji dižu sve na novu razinu? Lako, ako znate da je priča o rocku priča o strasti. A njega na gradskoj sceni nikad nije manjkalo. Logika te strasti kaže: kada govorite o strasti, činite to na adekvatan način, dakle strastveno.

Izložba Nevjerni psi i druge priče je dokumentarno-strastveni vodič kroz sve što ste željeli i što se, zapravo, mora znati o riječkoj rock-sceni. Tim više što ona nije samo kronološki prva rock-scena u Hrvata, ona je prva rock-scena u kompletnom socijalističkom dijelu svijeta (naputak mlađima: Rijeka je pedesetih godina bila dio toga svijeta), štoviše prednjači i uzimajući u obzir zbivanja u dobrom dijelu srednjoeuropskih zemalja. Sve je krenulo u riječkom rock-klubu Husar 1957. i njemu je posvećen prvi izložbeni plakat. Plakati koji slijede stavljaju u prvi plan protagoniste koji su otvarali pionirske horizonte. Takvi su bend Uragani (prvi Yu rock-sastav), Ante Škrobonja (začinjavac rock-fotografije), Paraf (prvi punk bend u socijalističkom dijelu svijeta), sastavu Žele (prvoj hip-hop družini u Hrvata, a i mnogo šire), bendu Freek Tha Ho (prvoj ženskoj hip-hop ekipi). Jeste li znali da se pjesma riječkog sastava Toccata in re čuva u zbirci njujorške MOMA-e, toga međunarodnog hrama svjetske moderne i suvremene umjetnosti? Da je pjevačica Margareta Juvan pjevala s njemačkom grupom Inner Space, koja će ući u svjetski rock-panteon kao osnivač krautrocka? Da smo u Rijeci sredinom šezdesetih imali dva djevojačka benda? Da je riječku scenu, zahvaljujući djelovanju kluba Palach i sličnih okupljališta, obojio alternativan zvuk, premda je žanrovski potpuno razbarušena i može se reći kako u njoj žanrovski nema čega nema? Da je u Rijeci snimljena prva elektronička skladba u bivšoj državi? Da su u njoj i korijeni domaćeg jazz-rocka?

Dvadeset plakata izloženih u Kortilu 20 je putokaza za kretanje kroz priču o gradskoj rock-sceni. Svaki od njih poziva za putovanje u određenom smjeru i može se razviti u zasebnu izložbu. Njihova informativna lapidarnost, zadana odabirom sinteze kao izložbenog koncepta, nije njihova slabost, ona je plus, koji se može doživjeti i kao povlačenje za rukav da se u sljedećim izlagačkim koracima pretoči u nešto veće. Na sličnoj liniji je set probranih stotinjak prizora s potpisima riječkih fotografa, čiji je opus vizualno svjedočanstvo povijesti scene.

Autor izložbe Nevjerni psi i druge priče je Velid Đekić, ujedno autor dviju knjiga o riječkoj rock-sceni. Dizajner plakata je Mladen Stipanović, čiji potpis nosi velik broj omota diskografskih izdanja i plakata riječkih glazbenika.

Izložba se priređuje kao popratni program History Film Festivala, a bit će otvorena od 05. do 22. rujna. Tijekom izložbe u Galeriji Kortil prikazivat će se filmovi Bernardina Modrića posvećeni riječkoj rock sceni: Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana koji donosi sveobuhvatan presjek scene, Dugosvirajući rock – priča o riječkim rock veteranima okupljenima oko udruge LP Rock, obnavljanju starih bendova, prijateljstava i ljubavi prema glazbi, te Rock bozon o novijim snagama riječke rock scene poput benda Jonathan i novonastalim odnosima u svijetu glazbe, produkcije, medija i publike.

Ritam rock plemena – od Uragana do Urbana
red. Bernardin Modrić
Trajanje 86’
Proizvodnja: Istra film, 2005.

Ritam rock plemena” priča je o jednoj osebujnoj urbanoj sceni koja je oduvijek slovila za jednu od kvalitetnijih na području bivše Jugoslavije, a i danas je jedna od najvitalnijih. Film prikazuje povijest riječke rock scene od 60-ih godina prošloga stoljeća, kada su plesnjacima žarili i palili Uragani i Sinovi mora, a Saša Sablić i Dalibor Brun mamili uzdahe brojnih obožavateljica, preko Parafa, Termita, Mrtvog kanala, Laufera, Grča, Grada, Denis i Denis, Xenie, Ogledala, Transmisije, Regoča, VEPM, Leta 3 do ranih 2000-ih i grupa kao što su Father, ManDrill i Metrobolik, pokazuje kako Rijeka ima rockersku dušu i bogati kontinuirani glazbeni život dug dobrih četrdesetak godina. Prvi cjelovečernji film o rocku u Rijeci s podnaslovom “Od Uragana do Urbana” djelo je Bernardina Modrića, filmskog i TV redatelja, te nekadašnjeg urednika kulture časopisa “Val”, ujedno i jednog od najboljih poznavatelja riječke rock scene koju je i sam živio.

Za one koji će se ovim filmom prvi puta susresti s pričom o riječkoj rock sceni ideja uratka je vrlo jasna: Ri-rock ne znači samo lupanje po žicama i sat i pol koncertnog pražnjenja. Riječ je o svojevrsnom pogledu na svijet, načinu življenja u kojem se isprepliću entuzijazam, buntovništvo i strast, beskompromisnost i kreativnost. A to su brojne generacije riječkih rokera ne samo prirodno posjedovale nego i odavno shvatile i njegovale. Uostalom, još od punk početaka iz 1976. godine scenu su, uz rokere, činili i brojni umjetnici, dizajneri, fotografi, novinari i pjesnici, kao i brojni autentični subkulturnjaci. Tu su bili omladinski list Val, rock emisija Bura  Radio Rijeke, Gitarijada i legendarni Ri-rock festival, kultni klub Palach u samom središtu grada… Stoga nije čudno da su riječki rokeri postali kulturna baština i važan dio identiteta grada na Rječini.

Dugosvirajući rock
red. Bernardin Modrić
Trajanje: 43’
Proizvodnja: Istra film, 2021.

Dugosvirajući rock priča je o riječkim rock veteranima koji su se okupili oko udruge LP Rock, formirali nove bendove i obnovili nastupe pred svojim nekadašnjim obožavateljicama i obožavateljima. Koncerti na botelu Marina mjesto su druženja, obnavljanja starih veza, ljubavi prema glazbi i plesu te uživanja u jeseni njihovih života. Film je osvojio nagradu za najbolji film međunarodnog festivala glazbenih dokumentaraca DokuMfest. U svojem obrazloženju žiri navodi kako je riječ o toplom, nježnom i optimističnom filmu koji nadahnjuje nade u život rock glazbe.

Rock bozon
red. Bernardin Modrić
Trajanje: 37’
Proizvodnja: Istra film, 2021.

U filmu Rock bozon promatramo zbivanja na današnjoj rock sceni na koju tragove ostavljaju novonastali odnosi u svijetu glazbe, produkcije, medija i publike. Riječke rock grupe („Jonathan“, „Moskva“, „Chasing Nord“, „The Black Room“ i „Sunshine Madness“…) uporno traže svoje mjesto pod suncem, ali kako je komercijalni potencijal njihovih ostvarenja minoran, a pravila ovovjekoga življenja nemilosrdna, najčešće se gase nakon tri-četiri godine djelovanja. Međutim, zahvaljujući njima rock još uvijek živi.


7th HISTORY FILM FESTIVAL

“To understand the present, we must understand history. However, it is interpreted. The interpretation of history can be a drama, thriller, melodrama, tragedy, western or comedy. History Film Festival has it all.”

The seventh edition of the History Film Festival – an international historical documentary film festival will be held from September 12 to 16 in Rijeka. Twenty films from the official competition program will be screened in Rijeka’s Art-Kino, where the audience will have the opportunity to meet and talk with numerous guest authors. The winners in nine categories will be decided by an international jury consisting of actress, screenwriter and director Lana Barić, screenwriter, director and film critic Rada Šešić and director Igor M. Toholj. At this year’s History Film Festival, four films will have their world premiere, seven will have their European premiere, and nineteen will have their Croatian premiere. Apart from Rijeka, the festival will be hosted in Dvorana Zora in Crikvenica on September 13 and 14.

The specificity of this year’s program is that the selected films mostly deal with historical themes and events after the Second World War. Although the horrors of that war should never be forgotten, we must turn to stories about people and events closer to our everyday lives in order to better understand the world around us.

The stories of this year’s films take us from the colonial conquests told through the hot pepper motif in Velasquez’s famous painting, through the memories behind the famous photo of the Vietnamese girl with napalm, Margaret Thatcher and the introduction of neoliberal ideas, the system in which we still live today, to the current times of the struggle for human rights, migrations, racial and political conflicts shown through a film about the demolition of monuments and myths due to ideological disagreements and finally, this year’s History Film Festival brings an inspiring story about the importance of belonging to a community in a time of alienation. All these films talk about people, events and ideas that shaped the world we live in, and are based on exhaustive research of archival materials, which is particularly important in times of media spin and fake news.

The program at Art-kino ends on Saturday, September 16th. At 10 A.M. in the Art-kino atrium, the so-called coffee with authors, during which the audience will have the opportunity to meet and talk with guest authors. After the last block of films in the evening, awards will be presented in ten categories.

Special programs

Music documentaries at HKD

In a special part of the program, this year’s History Film Festival is dedicated to the connections between music and film – music documentaries, a subgenre that has become extremely popular among audiences and filmmakers in recent years. On Wednesday, September 13, the guest festival Dok’n’Ritam from Belgrade will be presented to the audience at HKD na Sušaku in Rijeka, as part of which two award-winning documentaries will be shown.

Dok’n’Ritam music documentary film festival was founded in 2016 in Belgrade. Cultural history and the influence of music are two inseparable concepts. By showing quality films, inspiring conversations with attractive guests whose attitude and style support curiosity, the desire for research and intellectual improvement, the presentation of music books and publishing, and various concerts, the Dok’n’Ritam festival provides unique atmosphere and experience to all who visit it in the Student City.

The film Rainey (dir. Miloš Tasić, 30′) is an inspiring story about a young musician from Niš, Marko Rainey, who, despite his disability, managed to overcome his own fears and other people’s prejudices and became a successful musician, a local star and a symbol of hope and perseverance. Dok’n’Ritam will conclude its guest appearance in Rijeka with the award-winning film by Rijeka’s own director Morana Komljenović The Last 100 (dir. Morana Komljenović, 35), which talks about the closing of the cult club “Palach” after a 45 years run.

On Thursday, September 14, the film Indexi (dir. Zoran Kubura, Bojan Hadžiabdić, 108′), the first documentary film about the legendary band from Sarajevo – “Indexi”, who released only two studio albums in their 40-year career, will be shown in the large hall of HKD na Sušaku. At the beginning of the sixties, and especially in the seventies, their songs were an almost indispensable repertoire of radio stations in Yugoslavia and a kind of rock reading for all guys with guitars.

Masterclass

On Thursday, September 14 at 10 A.M. at Botel Marina, a masterclass will be held under the leadership of director Igor M. Toholj on the potential of found footage as a means of creative expression in documentary and experimental film. This multimedia presentation will show clips from the films of Edwin Porter, Hans Richter, Bill Morrison and Gustav Deutsch, as well as two new titles: Film diaries, in which director Milica Jovičić uses old amateur recordings made in the period between the two world wars, and the film Uploaded Memories with which director Igor M. Toholj travels into the past of his own family and edits footage from a private archive with the help of artificial intelligence.

Exhibition: ‘’Unfaithful Dogs and Other Stories: Rijeka’s Rock in 20 Points’’

Is Rijeka a city of rock’n’roll? If you are not clear about the answer to that question, the exhibition Unfaithful Dogs and Other Stories in the Kortil Gallery is a magic pill that resolves all doubts. Best of all, it’s not a placebo. It provides an introduction to the entire history of Rijeka’s rock scene in one place, starting from the mid-fifties of the 20th century and following it in key moments up to today’s protagonists who promise it a new future. And all this told in 20 points, that is to say in 20 chapters. It is a synthesis that we have not seen before and that is behind years of research work.

How is it possible to “squeeze” all of that into 20 exhibition posters, about seventy years of a city scene, rich as Rijeka’s, with all its protagonists, genre diversity, adrenaline concert moments, record releases, tradition of meeting places and acclamation support from the audience, and to experience the story of the scene complete and rounded? And that it successfully maintains a balance between discovering the pioneering merits of the scene, recognizing the development processes that defined it, and aromatic details that raise everything to a new level? Easy, if you know that the story of rock is a story of passion. And there was never a lack of him on the city scene. The logic of that passion says: when you talk about passion, you do it in an adequate way, passionately.

The exhibition Unfaithful Dogs and Other Stories is a documentary-passionate guide through everything you wanted and what you really need to know about the Rijeka rock scene. All the more so since it is not only chronologically the first rock scene in Croatia, it is the first rock scene in the entire socialist part of the world (hint to the younger ones: Rijeka was part of that world in the 1950s), moreover, it leads the way and taking into account the events in a good part of Central European countries. It all started in the Rijeka rock club Husar in 1957, and the first exhibition poster was dedicated to it. The posters that follow put in the foreground the protagonists who opened pioneering horizons. Such are the band Uragani (the first Yu rock band), Ante Škrobonja (the spice of rock photography), Paraf (the first punk band in the socialist part of the world), the band Žele (the first hip-hop band in Croatia, and much more widely), the band Freek Tha Ho (the first female hip-hop group). Did you know that the song Toccata in re by a band from Rijeka is kept in the collection of New York’s MOMA, that international temple of world modern and contemporary art? That the singer Margareta Juvan sang with the German group Inner Space, which will enter the world rock pantheon as the founder of krautrock? That we had two girl bands in Rijeka in the mid-sixties? That the scene in Rijeka, thanks to the activities of the club Palach and similar gathering places, was colored by an alternative sound, although it is completely messed up in terms of genre and it can be said that there is nothing missing in it in terms of genre? That the first electronic composition in the former state was recorded in Rijeka? That it also contains the roots of domestic jazz-rock?

The twenty posters displayed in Kortil are 20 signposts for moving through the story of the city’s rock scene. Each of them invites you to travel in a certain direction and can be developed into a separate exhibition. Their informative lapidary, given by the choice of synthesis as an exhibition concept, is not their weakness, it is a plus, which can also be experienced as a pull on the sleeve to turn it into something bigger in the next exhibition steps. On a similar line is a set of about a hundred selected scenes with the signatures of photographers from Rijeka, whose work is a visual testimony of the history of the scene.

The author of the exhibition Unfaithful Dogs and Other Stories is Velid Đekić, who is also the author of two books about the Rijeka rock scene. The designer of the posters is Mladen Stipanović, whose signature bears a large number of album covers and posters of musicians from Rijeka.

The exhibition is organized as a side program of the History Film Festival, and will be open from September 5 to 22. During the exhibition in the Kortil Gallery, Bernardin Modrić‘s films dedicated to the Rijeka rock scene will be shown: Rhythm of the rock tribe – from Uragan to Urban, which brings a comprehensive cross-section of the scene, LP Rock – a story about Rijeka’s rock veterans gathered around the LP Rock association, the renewal of old bands, friendships and love of music, and Rock bozon about the newer forces of the Rijeka rock scene, such as the band Jonathan, and the new relationships in the world of music, production, media and audience.

[izvor informacije History Film Festival]