Drakula: Buđenje zla
The Last Voyage of the Demeter (2023.)
Redatelj: André Øvredal
Glume: Corey Hawkins, Aisling Franciosi, Liam Cunningham, Javier Botet, David Dastmalchian
Žanr: fantasy, horor
Trajanje: 118 min.
Država: SAD, Velika Britanija, Malta, Italija, Njemačka
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Zastrašujuća adaptacija jednog jezivog poglavlja popularnog horor romana Brama Stokera “Drakula”, u režiji Andréa Øvredala. Zastrašujuća priča o trgovačkom brodu Demeter, koji je unajmljen za prijevoz privatnog tereta – pedeset neoznačenih drvenih sanduka koji plove do Londona. Na tom putovanju čudni događaji zadese posadu koja pokušava preživjeti oceansko putovanje, svake noći praćeni nemilosrdnom prisutnošću na brodu. Kada Demeter konačno stigne do obala Engleske, to je pougljenjena, napuštena olupina, a od posade nema ni traga.

Drakula: Buđenje zla – Movie Site
The Last Voyage of the Demeter – IMDb


Pušteni s lanca
Strays (2023.)
Redatelj: Josh Greenbaum
Glume: Will Ferrell, Jamie Foxx, Isla Fisher, Randall Park, Brett Gelman, Will Forte
Žanr: animacija, avantura, komedija
Trajanje: 93 min.
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Psi koji govore na filmu su uglavnom ljupki, ali ne i u komediji redatelja Josha Greenbauma.
U filmu Pušteni s lanca psi psuju, rade nepodopštine i smišljaju kako se osvetiti lošem vlasniku.
Na prvi pogled, Pušteni s lanca je film koji ste vidjeli već toliko puta. Simpatični pas izgubi vlasnika, pa prolazi kroz nevjerojatnu avanturu kako bi mu se vratio… No, ovaj film nema nimalo te pretjerane slatkoće.
Kad Reggieja (Will Ferrell), naivnog, nemilosrdno optimističnog border terijera, napusti na opakim gradskim ulicama njegov nevaljali vlasnik Doug (Will Forte), Reggie je siguran da ga njegov voljeni vlasnik nikada ne bi ostavio namjerno. Ali jednom kada se Reggie spoji s bostonskim terijerom koji brzo govori i psuje Bugom (dobitnik Oscara Jamie Foxx), lutalicom koji voli svoju slobodu i vjeruje da su vlasnici naivčine, Reggie konačno shvaća da je bio u toksičnoj vezi i počinje doživljavati Douga kao bezosjećajnog ljigavca kakav je.
Odlučni u potrazi za osvetom, Reggie, Bug i Bugovi prijatelji — Maggie (Isla Fisher), pametna australska ovčarka koju je novo štene njenog vlasnika zanemarilo, i Hunter (Randall Park), tjeskobna njemačka doga koja je pod stresom zbog svog posla kao životinje za emocionalnu potporu—zajedno kuju plan i upuste se u epsku avanturu kako bi pomogli Reggieju da pronađe put kući… I natjera Douga da plati odgrizajući stvar koji voli najviše. (Savjet: to nije njegovo stopalo).

Pušteni s lanca – Movie Site
Strays – IMDb


Nestašna zubić vila
My Fairy Troublemaker (2022.)
Redatelj: Caroline Origer
Glasovi: Rina Radmilov, Ana Ćapalija, Gorna Malus, Daniel Dizdar, Ruben Carević, Zrinka Kušević, Nikola Dabac Tarek, Lovro Juraga
Žanr: animacija, avantura, komedija
Trajanje: 85 min.
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Violetta, drska i znatiželjna vila, završi zarobljena u ljudskom svijetu. Jedini način da se na vrijeme vrati kući je da se udruži s dvanaestogodišnjom djevojčicom po imenu Maja. Započinje uzbudljiva avantura. 10-godišnja Maja je bijesna. Umjesto da šeta šumom u bakinoj kući, sada mora živjeti u gradu, boriti se sa svoja dva dosadna polubrata i glumiti dobru djevojku za maminog novog dečka. Ne može vjerovati svojim očima kada joj se jednog jutra nespretna, smiješna, mala vila vrti oko glave tražeći mliječni zub koji bi trebala vratiti u vilinski svijet. Zove se Violetta i po prvi put u ljudskom svijetu beznadno pada na čokoladu i bilo što slatko, ubrzo zaboravljajući na svoju misiju i nasukavši se u Majinoj kući.

Nestašna zubić vila – Global Screen
My Fairy Troublemaker – IMDb


Puno radno vrijeme
À plein temps / Full Time (2021.)
Redatelj: Eric Gravel
Glasovi: Laure Calamy, Anne Suarez, Geneviève Mnich
Žanr: drama
Trajanje: 88 min.
Država: Francuska
Distribucija: FMFS

Sadržaj:
Julie, majka dvoje djece, živi u okolici Pariza, a radi u pariškom luksuznom hotelu. Uz iznimne napore i duge svakodnevne tranzite na relaciji selo-grad, jedva izdržava iscrpljujući životni ritam. Kada je pozovu na razgovor za posao kojem se dugo nadala, izbija nacionalni štrajk koji paralizira sustav javnog prijevoza. Krhka životna ravnoteža koju je uspostavila sada je ozbiljno ugrožena, a Julie započinje utrku s vremenom kako bi uspjela izbalansirati sve obaveze… Redatelj je snimanju drame o samohranoj majci koja se bori za bolji život pristupio kao snimanju trilera, time dodatno angažirajući gledatelja i stvarajući napetost koja ne popušta do zadnje sekunde filma. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

Puno radno vrijeme – Cineuropa
À plein temps / Full Time – IMDb


Gran turismo
Gran turismo (2023.)
Redatelj: Neill Blomkamp
Glume: Orlando Bloom, David Harbour, Djimon Hounsou, Geri Halliwell-Horner, Archie Madekwe
Žanr: akcija, avantura, drama
Trajanje: 135 min.
Država: SAD, Japan
Distribucija: Con Film

Sadržaj:
Prema istinitoj priči Janna Mardenborougha. Film je ultimativno ispunjenje snova mladog igrača Gran Turisma koji je svojim igračkim vještinama osvojio niz Nissanovih natjecanja kako bi postao stvarni profesionalni vozač trkaćih automobila. Jann Mardenborough (Archie Madekwe) je tinejdžer koji po cijele dane igra Gran Turismo igre, unatoč prigovorima svojim roditelja. No, kad dođe prilika za natjecanje koje održava GT Academy, Jann će dobiti priliku svoje gaming iskustvo iskoristiti za osvajanje glavne nagrade – ulazak u vode profesionalnih utrka!

Gran turismo – Movie Site
Gran turismo – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]