“70 godina filma pod zvijezdama u Puli” naziv je monografije Pulskog filmskog festivala nastale povodom jubilarne obljetnice, a priredile su je Lana Skuljan Bilić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Sanela Pliško iz Javne ustanove Pula Film Festival.

Inicijativa da se radi monografija krenula je od prethodne ravnateljice JU PFF-a Gordane Restović.  Tijekom dvogodišnjeg istraživanja brojnih fundusa arhiva, kinoteka, muzeja, filmskih centara, knjižnica i drugih institucija Hrvatske i susjednih zemalja, kao i posebno vrijednih privatnih arhiva i zbirki, autorice su monografiju pripremile kao bogati slikovno-dokumentarni vodič kroz 70 godina Pulskog filmskog festivala.

Fotografiju ustupio PFF

‘Ove malene 592 stranice tek su kap u moru bogate festivalske povijesti’, kaže Sanela Pliško, dodajući kako su se Lana Skuljan Bilić i ona u procesu rada na monografiji vodile time da trebaju stvoriti koncepcijsku platformu koja će otvoriti vrata drugim granama istraživanja. ‘Zajedničkim smo promišljenim filtriranjem dostupnih podataka uspostavile jasnu viziju djela. Realizacija nam je bila zanimljiva i izazovna i nakon nje osjetile smo skromni ponos’, kaže Pliško.

U najvećem odjeljku nazvanom “Biografija Pulskog filmskog festivala 1954. – 2023.” autorice su po jedno poglavlje posvetile svakom od dosadašnjih izdanja te izdvojile ključne elemente, poput toga koji su filmovi bili u glavnom programu, tko su bili pobjednici koje godine, ali i što je bilo u popratnom programu te na kojim sve lokacijama. Poglavlja su popraćena bogatim izborom rijetko viđenih fotografija i dokumentarne građe.

‘Dosta toga dosad nije bilo objavljeno i prezentirano. Jedan od najvećih izazova bio je napraviti izbor od šest fotografija koje bi ilustrativno predstavile svako izdanje Festivala. Bilo je teško odlučiti koje će biti konačne, a puno je toga što znamo da postoji, a što jednostavno nismo bile u mogućnosti prikazati zbog ograničenog prostora. Prvi put su gotovo svi plakati prikazani na jednom mjestu. Uz prikaz festivalskih izdanja po godinama, jedan od posebnih izazova bilo je pripremanje poglavlja o glavnim festivalskim nagradama. Kroz njega smo nastojale prikazati povijesni razvoj sustava nagrađivanja općenito, kako kroz tekst, tako i kroz ilustrativne materijale’, navodi Skuljan Bilić.

Monografija je strukturirana u pet tematskih cjelina. Svojim tekstovima vezanima uz Pulu znatno su doprinijeli Darko Dukovski pišući o društveno-povijesnom backgroundu Pule u drugoj polovici 20. stoljeća, potom Zvonko Maković tekstom o evoluciji vizualnog identiteta Festivala od 1954. do 2023. te pogovor Brune Kragića ‘Sedam desetljeća gledanja’ te drugi. Posebno poglavlje “Pula – grad sedme umjetnosti” posvećeno je festivalskim lokacijama koje pokazuje kako je Festival kroz godine utjecao na cjelokupni razvoj grada, osobito u turističkom i kulturnom sektoru. Od dvije svima poznate lokacije – Arene i hotela Riviere, do danas se proširio na sve dijelove Pule.

Grafički prijelom monografije potpisuje Enrika Vežnaver Vidović iz studija za vizualne komunikacije Na broju 8 iz Poreča.

Knjiga “70 godina filma pod zvijezdama u Puli” dolazi punih 45 godina nakon prve i dosad jedine festivalske monografije “207 festivalskih dana u Puli” filmskog kritičara i teoretičara filma Ranka Munitića objavljene 1978., povodom tada jubilarnog, 25. festivalskog izdanja.

Informacije o monografiji:

Lana Skuljan Bilić i Sanela Pliško
70 godina filma pod zvijezdama u Puliž

Dvojezično izdanje: hrvatsko – englesko
Godina izdanja: 2023.
Stranica: 591
Uvez: Tvrdi
Dimenzije: 27,5 x 21,5
Naklada: 500 kom
IzdavaČ Pula Film Festival
Suizdavač: Povijesni i pomorski mizej Istre
ISBN: 978-953-59647-7-3
Cijena: 40 Eura

[izvor informacije Pula Film Festival]