Od 11. – 24. srpnja 2023. pitoreskni istarski gradić Grožnjan ugostit će etablirane jazz glazbenike na festivalu Jazz is back! – BP, posvećenom velikanu hrvatske glazbene scene Bošku Petroviću.

„I ove godine festival će predstaviti mnoštvo sjajnih jazz glazbenika, kako domaćih tako i međunarodnih. S izvedbama koje sežu od tradicionalnog jazza do suvremenih fuzija, na programu će biti ponešto za svaki glazbeni ukus. Pripremite se za virtuozne improvizacije, zadivljujuće solo nastupe i fantastičnu atmosferu koju može pružiti samo jazz uživo u čarobnom okruženju prekrasnog Grožnjana.“ – poručuje organizatorica i glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović Kušan.

Fotografiju ustupio HGM

Sinergija umjetnosti, obrazovanja i turizma

Posebnost festivala Jazz is Back! – BP jest što u svom programu objedinjuje sve što se inače tijekom ljeta zbiva u Grožnjanu, točnije u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži. Tako se istovremeno s festivalom održava i Ljetna jazz škola u kojoj polaznike podučava izvanredna međunarodna ekipa mentora – Luis Bonilla, Boris Kozlow, Alex Sipiagin, Nelson Riveros, John Riley, dobitnici Grammy-a, Lea Lovenčić, Joe Kapolovitz, Jaka Kopač i Karlheinz Miklin Jr. Festival i škola ovog će ljeta okupiti sve generacije glazbenika iz dvadesetak zemalja s četiri kontinenta, a još veća raznolikost očekuje se među publikom koja redovito pohodi ovaj jedinstveni festival i dolazi iz svih krajeva svijeta. Zbog svojih iznimnih postignuća Jazz is back! – BP je 2008. godine osvojio nagradu Europske jazz federacije za najbolji mali (boutique) festival.

Važnost dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu prepoznaju i podržavaju partneri festivala Općina Grožnjan, TZ Istarske županije i Ministarstvo kulture i medija RH. Brojni pokrovitelji svojim doprinosom osiguravaju uspješnu sinergiju umjetnosti, obrazovanja i turizma, a među njima su Yamaha, Euro-Unit, Maraska, Pik, Carlsberg, San Rocco, Zigante tartufi, Atlantic – Boom Box, Alca, Adriatic Holidays, Valamar, Vila Poropati, Rockus Darovi, Studio Gašpar, Profil klet, Kulturizam, Tehnoline Telekom, Truba bar, Art hill, Eurostar – radio, 100% Istra – No stress Marketing, HRT, Glas Istre, Večernji list, Europlakat, Press clipping i Simbol grafika.

Zvijezde u usponu

Festival 11. srpnja otvara JM Jazz World Orchestra, jedan od najcjenjenijih i svakako najuzbudljivijih ansambala zvijezda u usponu pod vodstvom slavnog američko-kostarikanskog trombonista, skladatelja i pedagoga Luisa Bonille. Nedavno je orkestar objavio nosač zvuka Jazz Pops / Pop Swings koji je dostupan i na streaming platformama Apple Music i Deezer. Album predstavlja jedinstvenu zbirku koja, uz originalne skladbe Luisa Bonille, uspješno oživljava popularnu glazbu prošlog stoljeća te savršeno prikazuje snažnu energiju i zadivljujući talent mladih glazbenika koji dolaze iz različitih krajeva svijeta.

Hrvatska zvijezda u usponu na ovom sjajnom nosaču zvuka je Valdemar Kušan koji nastupa kao vokalni solist i solist na trubi. Talentirani Valdemar trenutačno je na magistarskom studiju u klasi Daniela Noesiga na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik u Klagenfurtu te radi na ostvarenju svog debitantskog albuma i svira s mnogim vrhunskim glazbenicima na domaćoj i međunarodnoj jazz sceni.

JM Jazz World Orchestra dolazi u Grožnjan 6. srpnja i nakon priprema započinje svoju turneju: https://www.jmjazzworld.com/ u sklopu koje je i koncert koji otvara ovogodišnji festival Jazz is back! – BP.

Program festivala

Svi koncerti se održavaju na slikovitoj grožnjanskoj terasi Belvedere i počinju u 21:30, a publika će imati priliku uživati u izvanrednim nastupima domaćih i međunarodnih jazz velikana.

11.7. JM Jazz World Orchestra & Luis Bonilla
12.7. “Noise” – Vojkan Jocić, Filip Pavić, Bojan Skočilić, Dorian Cuculić, Bruna Matić
13.7. “6 metara” – Vedran Ružic, Borko Rupena, Zvonimir Radišic
14.7. BP evening – Primož Grašic, Mario Mavrin, Blaž Jurjevcic, Tijan Grašic & special guest Georgie Fame
15.7. Drago Diklic
16.7. Grožnjan All Stars – Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Nelson Riveros, John Riley, Lea Lovenčić, Jaka Kopač, Joe Kapolovitz, Boris Kozlov, Karlheinz Miklin Jr.
17.7. MIMIKA Orchestra – “Altur Mur”
18.7. Ethno Croatia
19.7. Nelson Riveros – The Latin Side of Wes Montgomery
20.7. ”ENJ Society” – Michael Erian, Howard Curtis, Milan Nikolić, Daniel Nösig
21.7. Mike Sponza Blues Band
22.7. Radojka Šverko
23.7. Mičetić – Kostadinović – Črnčec trio
24.7. JM International Music School Finale – Students & Mentors

Aktivnosti Hrvatske glazbene mladeži pratite na www.hgm.hr i www.facebook.com/jmcroatia/ .


Ponajbolji mladi jazz glazbenici iz cijelog svijeta,u sklopu JM Jazz World Orchestra ( Svjetskog jazz orchestra glazbenih mladeži) iz Grožnjana kreću na svoju turneju 2023., pod vodstvom renomiranog američkog trombonista Luisa Bonille.

Ovaj orkestar  projekt je Međunarodne glazbene mladeži, a da bi sudjelovali u radu JM Jazz World Orchestra, glazbenici moraju proći oštru konkurenciju na audicijama. JM Jazz Orchestra 2023. čini 19  vrhunskih glazbenika iz 14 zemalja s 3 kontinenta. Njih je međunarodni žiri izabrao kao najbolje među 98 prijavljena glazbenika.

Snimke i fotografije proteklih izdanja o projektu mozete pogledati na https://www.jmjazzworld.com/media

https://vimeo.com/145484939
http://www.jmjazzworld.com/media
https://vimeo.com/266649502

Orkestar djeluje 13 godina, a nastupio je na brojnim festivalima poput Gaume jazz festivala i Brosella jazz festivala u Belgiji, North Sea Jazz festivala u Nizozemskoj, Montreux jazz festivala u Švicarskoj, Liburnija jazz festivala, ZG KUL na Tomislavcu i Močvara u Hrvatskoj i ATO jazz festivala u Bugarskoj, te je imao zapažene koncerte u Belgiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj, Italiji  i Sloveniji.

Značajna suradnja bila je i sa Brussels jazz orkestrom i Mariom Scnheider te nastup na Unicredito festivalu u Milanu s Gonzalom Rubalcabom.

Orkestar je također nastupao sa renomiranim glazbenicima kao sto su Renne Maning, Jim Rotondy, KarlHeinz MIklinom, Johnom Rilleym, Hectorom Martignonom i Andy Mc Kee -em, Alexom Sipiaginom, Dick Oattsom, Famadlu don Moye-om i drugima.

Unazad nekoliko godina orkestar svake godine nastupa i na Jazz is Back festivalu BP u Grožnjanu koji je postao i stalna adresa Orkestra.

Od mladih hrvatskih glazbenika u radu orkestra sudjelovali su Valdemar Kušan, truba, Hrvoje Kralj, kontrabas, Jakov Varezić, saksofon, Hrvoje Štefanić i Zvonimir Marković, tromboni te Borna Pehar, glasovir

Orkestar je 2019. godine snimio svoj prvi album Jazz Pops / Pop Swings koji je zbog pandemije izdan ove godine. Album savršeno prikazuje živu energiju i talent mladih glazbenika JM Jazz World Orchestra (svi mlađi od 26 godina), koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Predstavlja 10 zadivljujućih pjesama, jedinstvenu zbirku koja ponovno osmišljava popularnu glazbu iz prošlog stoljeća, uz prekrasne originalne skladbe Bonille. Putem ćete sresti Robertu Flack, Donnyja Hathawaya, Carole King, Georgea Michaela, Patsy Cline i Arianu Grande. JM Jazz World vješto kombinira zarazne ritmove i melodije ovih bezvremenskih klasika s vrhunskom sofisticiranošću koju samo veliki bend može pružiti.

Snimke s albuma možete poslušatti na: https://songwhip.com/jmjazzworldorchestra/jazz-pops-pop-swings

Umjetnički voditelj ovog ansambla je američki trombonist, skladatelj i pedagog Luis Bonilla. Porijeklom iz Kostarike, Bonilla je odrastao u Kaliforniji, te se školovao i specijalizirao za izvedbu velikog dijapazona glazbenih žanrova. Valja istaknuti da je svirao s velikanima kao što su McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Lester Bowie, Tom Harrell, Freddie Hubbard, Astrud Gilberto, Willie Colon, Toshiko Akiyoshi i mnogi drugi. Raznolikost žanrova koje izvodi, osim umijeća muziciranja, otkriva i njegovu sklonost ka istraživanju najkompleksnije i najzahtjevnije glazbe današnjice. Bonilla je član Vanguard Jazz Orchestra, svira i u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy. Zadnje dvije godine nastupa na turnejama s Philom Collinsom. Bio je redovni predavač na Manhattan School of Music i New England Conservatory, a od ove godine redovni je profesor na Kunst Univerzitetu u Grazu – jazz odjel.

Orkestar je ove godine na svojoj sesiji u Grožnjanu od 5.-11.7.2023. od kuda kreće na svoju turneju.

Koncerti
08.7. Liburnia jazz festival, Opatija, summer stage 21.30
09.7. Vinarija Vina Zigante
11.7. Jazz is Back Festival BP, Grožnjan, 21. 30  also live stream
12.7. La Vecia cantina, Poreč, Matka Laginje 2, 21.30
13.7. Jazz House Park Plaza Histria, Pula, 21.00
14.7. Parco Bosco Romagno – Cividale del Friuli, Italy 21.00

[izvor informacija HGM]