Ovoga četvrtka, 25. svibnja 2023. s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija zabavnog i duhovitog prikaza rumunjske revolucije 12:08 Istočno od Bukurešta, nagrađivanog dugometražnog prvijenca istaknutog predstavnika rumunjskog novog vala Corneliua Porumboiua.

Film je snimljen 16 godina nakon pada komunizma u Rumunjskoj. Tada je rumunjsko društvo još uvijek bilo u tranziciji, a pitanja identiteta snažno su se osjećala u svim sferama politike, društva, gospodarstva i kulture.

Fotografiju ustupila PFT

Rumunjska filmska industrija prolazila je kroz dubok proces metamorfoze koja odražava to razdoblje tranzicije. Uz redatelje kao što su Cristi Puiu ili Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu je predstavnik rumunjskog minimalističkog filmskog pokreta, koji je nastao nakon 2000. Bio je to uspješan novi val s mnogim filmovima i priznanjem na velikim međunarodnim festivalima. Estetski, ovaj trend u rumunjskoj filmskoj industriji odražava nadogradnju talijanskog neorealizma i ponovno odaje priznanje autorskoj kinematografiji, u kojoj pojedinac preuzima pisanje, režiju, pa čak i produkciju filma. Iz te perspektive, rumunjski filmski pokret nakon 2000. može se usporediti s francuskim Nouvelle Vague.

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj kluba Marko Zdravković-Kunac

Sadržaj:
U rumunjskom provincijskom gradu pod nazivom Vaslui, 16 godina nakon revolucije koja je dovela do pada komunizma, svi se pripremaju za Božić. Kao i svake godine, 22. prosinca ljudi na televiziji i radiju govore o Revoluciji iz 1989. U tom kontekstu predstavljaju se tri glavna lika u filmu. Pișcoci, stari umirovljenik, sprema se sâm provesti još jedan Božić. Mănescu, učitelj povijesti s problemima u braku, čeka mjesečnu plaću kako bi otplatio svoje dugove. Jderescu, vlasnike lokalne TV postaje, zabrinut je zbog svoje televizijske emisije. Čini se da ga Božić baš i ne zanima. Zabrinut je zbog svoje emisije u kojoj želi ugostiti obične građane da raspravljaju o rumunjskoj povijesti.

Pișcoci i Mănescu na kraju se pojave u emisiji i upuste se u dugu humorističnu raspravu uživo o naizgled vječnom pitanju: Je li se revolucija doista dogodila u ovom gradu?

Corneliu Porumboiu rođen je 1975. godine u Vasluiju. Studirao je film na Sveučilištu I.L.Caragiale u Bukureštu, gdje je diplomirao 2003. godine. Dva kratka filma koje je režirao iste godine privukla su međunarodnu pozornost: Putovanje u grad (druga nagrada Cinéfondationa 2004.), a slijedi Liviu’s Dream. U svom prvom dugometražnom filmu, 12:08 istočno od Bukurešta, Porumboiu nudi vrlo humorističan pogled na rumunjsku revoluciju 1989. godine. Film je predstavljen u Cannesu gdje je osvojio nagradu Caméra d’Or. Sa suptilnim seciranjem rumunjskog društva nastavlja u filmu Police, Adjective, odabranim za nagradu Un Certain Regard 2009. godine (nagrada žirija i nagrada Fipresci).

Corneliu Porumboiu: 12:08 Istočno od Bukurešta/A fost sau n-a fost?
igrani, Rumunjska, Francuska, 2006., 89 min
Uloge: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru
Scenarist: Corneliu Porumboiu
Direktor fotografije: Marius Panduru
Montaža: Roxana Szel
Producenti: Daniel Burlac, Corneliu Porumboiu

Program je realiziran u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

12:08 East of Bucharest – IMDb

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]