John Wick: Chapter 4 (2023.)
Redatelj: Chad Stahelski
Glume: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, George Georgiou

Posljednji, četvrti film u Keanu Reevesovoj franšizi “John Wick”, uz regularno kino verziju također nudi monumentalnu IMAX i imerzivnu 4DX verziju filma. 4DX ne nudi gigantsko platno i posebno miksani zvuk IMAX-a, no zato nudi pomicanje sjedala, strujanje vjetra, prskanje vodom, zračne mlaznice, bljeskanje svjetla i diranje nogu.

Oni koji su već iskusili 4DX znaju da filmovi poput “Johna Wicka”, u kojima ima puno borbi i akcijskih prizora (u “John Wicku 4” ih zaista ima i to skoro neprekidno u dugim sekvencama), nisu baš najpogodniji za 4DX iskustvo. Osim ako se ne žele razbiti bubrežni kamenci, što je navodno bio slučaj s jednim gledateljem prije par godina. Naime, svaki udarac, pucanj ili nagli pokret sjedala poprate naglim trzajem, što vrlo brzo ne postaje samo naporno, nego neugodno i mučno. Jednom rječju – brutalno iskustvo.

To ne znači da film nema dobrih imerzivnih trenutaka, kao na primjer scena u noćnom klubu Himmel und Hölle. Nakon uvodnog okršaja s vlasnikom, Wick izlazi na plesni podij na otvorenom koji je odvojen vodenom zavjesom. Tada gledatelje poprska vodena maglica i zapuhne lagani vjetar. Što se tiče vaših osjetila, jednostavno se nalazite u klubu s Wickom!

Mlaznice zraka pojavljuju se kao simulacije metaka koji pršte na sve strane, a efekt ovisi o poziciji i razini začepljenosti mlaznica. Miris paljevine je slatkasti kao i većina ostalih mirisa, no i takav je efektan u prizoru žigosanja ruku na užarenom kotlu.

Stroboskopska svjetla su dosta aktivna pri pucnjavi kroz cijeli film. To je vrlo jednostavan način postizanja prostornosti dvorane i imerzija s filmom. Aktivno je i škakljanje nogu plastičnim uzicama pri dnu sjedala. Da bi osjetili uzice morate uvijek prvo provjeriti da li ih vaše sjedalo uopće ima. Obično su se koristile pri povlačenju likova po podu, padanje po stepenicama i sl. Neobično je bilo korištenje uzica za simuliranje vožnje automobila po pariškom kružnom toku Arc de Triomphe (!?).

To je bila propuštena prilika za simuliranje vožnje automobilom, s obzirom što su 4DX montažeri ostvarili u “Brzim i žestokim 8”. Tamo je paljenje automobila, brundanje mašine, davanje gasa, te sam osjećaj vožnje po različitim površinama (asfalt, snijeg i led) fantastično izvedeno pokretom i vibracijom sjedala.

Mogućnost simulacije letenja sjedalima je također propuštena prilika u briljantnoj sceni u napuštenoj kući pred kraj filma, kada se kamera neprimjetno digne u zrak i prati Wickovu žestoku borbu iz ptičje perpektive. Umjesto fluidnog osjećaja letenja s kamerom, 4DX montažeri nas doslovno maltretiraju naglim trzajevima sjedala na svaki pucanj i udarac, izbacujući nas iz elegantnog akcijskog prizora.

Tihoni Brčić

John Wick 4 – Movie Site
John Wick: Chapter 4 – IMDb