Premijera predstave “this is my truth, tell me yours”, autorskog projekta dramaturginje i spisateljice Jasne Žmak, održat će su petak, 19. svibnja, 2023. kao dio programa Vox Feminae festivala, u KunstTeatru. Autorica se u predstavi bavi svojim odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornost i anksioznost koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kada je, kao članica publike na predstavi “Mandićstroj” redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, Žmak u ovom Žmakstroju istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo. Iako naizgled nepovezane, teme tinitusa i patrijarhata postaju centralne okosnice ove predstave koja operira na granici stand-upa i izvedbenog predavanja. Stajući prvi put na scenu u ulozi izvođačice, Žmak se bavi pitanjima istinitosti i reprezentacije, participativnosti i odgovornosti, provodeći nas kroz vlastita dramaturška i seksualna iskustva postavljajući pritom sebi i publici pitanja o važnosti i smislu umjetničke proizvodnje u doba divljeg kapitalizma.

Fotografiju ustupio Kunst Teatar

Izvođačica je Jasna Jasna Žmak, oblikovatelj svjetla Anton Modrušan, podrška za pokret Ana Kreitmeyer, producentice su Romana Brajša, Špela Trošt (Via Negativa) i Barbara Zonta (Mesto žensk), fotografkinja Sanja Merćep, a dizajner Pavao Kuharić.

Predstava je nastala u koprodukciji Centra za dramsku umjetnost (Zagreb), Via Negativa (Ljubljana) i Društva Mesto žensk (Ljubljana), u partenstvu s KunstTeatrom (Zagreb), VoxFeminae festivalom (Zagreb) i Zavodom En-Knap (Ljubljana) uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova te Ministarstva za kulturu Republike Slovenije i Gradske općine Ljubljana.

Reprizne izvedbe su 21. i 23. svibnja 2023. te 5. i 7. srpnja 2023., a ulaznice su dostupne na platformi


Pozdrav,

ja sam Jasna i htjela bih te pozvati na svoju predstavu. To je moja prva autorska predstava i dosta sam uzbuđena oko nje.

Naslov predstave je “this is my truth tell me yours” što je zapravo citat citata, ali predstava nema veze s tim originalnim citatima, nego je više o nekim mojim istinama.

Jer ja inače radim kao spisateljica i dramaturginja, bavim se time već skoro 15 godina, ali, iskreno, u zadnje vrijeme sam počela razmišljati da se želim početi baviti nečim drugim. Jer mislim da je umjetnost dosta sjebana i jer me umjetnost dosta sjebala.

Ali onda sam napravila ovu predstavu, baš o tome kako me umjetnost sjebala, i zapravo sam shvatila da je to više neki love-hate odnos između mene i umjetnosti. I da mi je i dalje umjetnost često dost ok. (Iako me i dalje često nervira.)

Još neke teme kojima se u predstavi bavim su ženski orgazam, muška masturbacija, umjetnička odgovornost i zujanje u ušima. Spominjem i Konstraktu, Jana Fabrea, Olivera Frljića, Xanax, SPID i Isusa.

Uglavnom, bilo bi mi drago da dođeš na predstavu. (Dolje je i malo službeniji opis koji me producentica zamolila da napišem.)

Vidimo se,
jasna


autorica i dramaturginja: Jasna Žmak
izvođačica: Jasna Jasna Žmak
oblikovatelj svjetla: Anton Modrušan
podrška za pokret: Ana Kreitmeyer
producentice: Romana Brajša, Špela Trošt (Via Negativa), Barbara Zonta (Mesto žensk)
fotografkinja: Sanja Merćep
dizajner: Pavao Kuharić
produkcija: Centar za dramsku umjetnost, Zagreb & Via Negativa, Ljubljana & Društvo Mesto žensk, Ljubljana

partneri: KunstTeatar, Zagreb & VoxFeminae festival, Zagreb & Zavod En-Knap, Ljubljana

premijera: 19. svibnja 2023., KunstTeatar
reprizne izvedbe: 20. i 21. svibnja, 5. i 7. lipnja 2023., KunstTeatar

ulaznice: ulaznice.hr

Projekt je razvijan u okviru programa PARL – Performance Art Research Ljubljana 2022.

[izvor informacije KunstTeatar]