1. IZDANJE SUBVERSIVE FILM FESTIVALA OD 14. DO 21. SVIBNJA 2023. Festival otvara dobitnik Zlatnog medvjeda Na Adamantu Nicolasa Philiberta

Zagreb, 4. svibnja 2023. – Natjecateljski i popratni program 16. Subversive Film Festivala održat će se od 14. do 21. svibnja u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC i MSU-u Zagreb te donosi okruglih pedeset filmskih naslova. Subversive Film Festival ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas i opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika. Filmovi će se natjecati za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Peter Grabher,  Nino Kovačić i Nina de Vroome.

Na Adamantu: Nitko nije savršen (film otvaranja) / Sur l’Adamant ; Fotografiju ustupio SFF

U nedjelju, 14. svibnja u kinu Tuškanac 16. SFF otvara ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda Na Adamantu: Nitko nije savršen cijenjenog francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta. Adamant je jedinstven plutajući dnevni centar za skrb smješten na rijeci Seini, u samom centru Pariza. Ekipa koja ga vodi opire se dehumanizaciji psihijatrije i svojim psihički raznolikim posjetiteljima pruža kombinaciju terapeutskih, edukativnih i kulturnih aktivnosti. No, upitno je koliko će još opstati u svijetu koji stremi savršenstvu zaboravljajući kako se ono nalazi upravo u nesavršenosti.

Igrana konkurencija donosi nove filmove Cristiana Mungiua, Aleksandara Sokurova, Hong Sang-sooa, Lava Diaza i drugih renomiranih autorskih imena

Ovogodišnji filmski program donosi najnovije filmove renomiranih autorskih imena. Jedan od najcjenjenijih predstavnika rumunjskog novog vala Cristian Mungiu donosi izvrsnu naturalističku dramu R.M.N. Stanje nacije koja postaje košmarna alegorija netolerancije. Dolazak novih radnika narušava mir u naizgled složnoj zajednici koja tvori multietničko transilvanijsko selo. Veliki Aleksandar Sokurov okušao se po prvi put u žanru animiranog filma ali na svoj specifičan način. Njegova fantastično-eksperimentalna Bajka prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Mussolinija, Josifa Staljina i Winstona Churchilla u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologiju, a prikazuje i Isusa i Napoleona. U Trokatnici korejski sineast Hong Sang-soo isporučio je još jednu naizgled jednostavnu no zapravo kompleksnu slagalicu međuljudskih odnosa (između oca i kćeri, filmskog redatelja i nekoliko važnih žena u njegovu životu) koja se, uz puno vina i sojua, odvija tijekom različitih životnih etapa u jednoj seulskoj kući. Izvan konkurencije prikazujemo posljednji film filipinskog maga Lava Diaza, Nakon plime, monumentalnu gangstersku sagu o uspješnom policajcu koji se hrva s utvarama iz prošlosti. Nonšalantna komedija Ničiji junak – koju je ugledni francuski časopis Cahiers du Cinéma uvrstio u top 10 filmova 2022. – vodi nas u gradić Clermont-Ferrand tijekom jednog terorističkog napada. Iskričavi queer autor Alain Guiraudie u svojem prepoznatljivom stilu obrađuje teme nemoguće ljubavi, društvene paranoje i neočekivane solidarnosti.

U selekciji i ostvarenja mladih autora koji pomiču granice filmskog jezika

Subversive Film Festival nastavlja pratiti i mlade autore koji svojim djelima otvaraju nove horizonte i pomiču granice filmskog jezika. S Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu dolaze nam dva zapažena debija. Švedska dramedija Dućan redateljice Ami-Ro Sköld kroz niz anegdota zaposlenika jednog supermarketa i njihove šefice Eleni koja ih drila do točke pucanja iscrtava sociološki potkovanu studiju radnih odnosa u neoliberalnoj ekonomiji, prožetu lutkarskom animacijom. Anarhistička satira Robinson Crusoe je seronja Benjamina Debooseresa pravedničkim gnjevom demontira imperijalističku ideologiju i kulturni mit o bijelom čovjeku koji je 28 godina živio sam na naseljenom otoku, „civilizirao“ autohtone stanovnike otoka i proglasio ga svojim vlasništvom. Ističu se i dva nagrađena ostvarenja s filmskog festivala u Locarnu – Mašinke, slojevita košmarna avantura Carlosa Conceiçãoa kroz priču o mladim vojnicima u Angoli suočava se s kolonijalističkim nasljeđem Portugala, dok zaigrana senzualna fantazija Spori kas redateljice Ann Oren u kojoj glavnoj junakinji izrasta konjski rep što inicira njezino seksualno buđenje.

Pobjednici Berlinalea, CHP:DOX-a i Visions du Réela u dokumentarnoj konkurenciji

U dokumentarnoj konkurenciji najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea El Eco autorice Tatiane Huezo donosi sjetan portret ruralne obitelji i odrastanja u istoimenom selu na sjeveru Meksika, uz kadrove koji odjekuju velikom poetskom snagom.

Ističu se i ovogodišnji pobjednici CHP:DOX-a Majčevina Alexandera Mihalkovicha i Hanne Badziake i Sedam zima u Teheranu Steffi Niededrzoll. Prvi donosi studiju bjeloruske militarističke kulture kroz prizmu majke koja je izgubila sina, a drugi priču o krvnoj osveti i mladoj Iranki koja je tragičnim spletom okolnosti postala heroina borbe za ženska prava. Pobjednik sekcije Burning Lights na netom održanom festivalu Visions du Réel Knit’s Island vodi nas na virtualni otok na kojem se, usred bespuća interneta, razne gejmerske zajednice i pojedinci bore za opstanak. Avatari redatelja proveli su na njemu više od 963 sata a rezultat je fascinantan film koji isprepliće brutalnost, satirični humor i nježan osjećaj zajedništva, te na uznemirujuć način dovodi u pitanje granicu između stvarnog i virtualnog svijeta.

Srpski filmaši u gostima

U goste nam dolaze srpski filmaši Luka Papić i Srđa Vučo koji će predstaviti svoja dva zajednička filma. Začudni komad o autsajderu u potrazi za psom Bez prošle je godine osvojio VIsions du reel i Beldocs te impresionirao regionalne i međunarodne kritičare svojom originalnošću. Prizvan i pozvan je politička komedija s tragičnim posljedicama o četiri bivša predsjednička kandidata koji se prisjećaju svog učešća na prvim višestranačkim izborima u Srbiji 1990 godine.

Plaža Enchaquiarados donosi portret Vicky koja je ribar po danu a vlasnik bara po noći. Kada je bila dječak maštala je o tome da postane zvijezda sapunica a sada sanja o tome da se ponovno zaljubi. Sakupljači bilja Jumane Manne pokazuje kako za Palestince branje divlje biljke za’atar postaje nenasilan čin otpora protiv izraelskog režima. Doku-fikcija Suho tlo u plamenu donosi priču o polusestrama u brazilskoj faveli koje ilegalno crpe naftu i prodaju benzin tajanstvenim motociklistima.

Izvan konkurencije gledamo kratkometražni Terminal norte, posljednji film velike Lucrecije Martel o feminističko-glazbenom kolektivu u njezinoj rodnoj Salti te jedan od najboljih dokumentaraca proteklih godina Sve što diše. Pobjednik Sundancea i Cannesa bio je nominiran i za Oscara a donosi priču o braći koja brinu o ugroženoj ptici usred turbulentnih vremena u New Delhiju.

POPRATNI FILMSKI PROGRAM – Crni film u fokusu, Hommage Johnu Smithu i Kinematografije otpora

U sklopu popratnog filmskog programa donosimo retrospektivu Sve što ste htjeli znati o Crnom filmu (ali vas je bilo strah pitati) u selekciji kustosa Grega de Cuira. Cilj retrospektive je ispraviti povijesnu nepravdu i pozicionirati Crni film unutar službenih kanona filmske povijesti koja je i dalje dominantno i nepokolebljivo bjelačke puti. Žanrovski raznovrsna retrospektiva vodi nas u različita geografska područja i vremenska razdoblja, a zastupljena su ključna djela filmaša afričkog porijekla iz SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Senegala, Angole i Mauritanije.

Ovogodišnji Hommage posvećen je nagrađivanom britanskom avangardnom filmašu Johnu Smithu koji više od 50 godina stvara zaigrane eksperimentalne filmove svih oblika i formata. Smith će održati masterclass o ograničenjima i slučaju kao filmskim strategijama, popraćeno retrospektivom njegovih duhovitih minijatura koje transformiraju naizgled banalne svakodnevne događaje u poetične metafore ljudskog stanja.

U sklopu popratnog filmskog programa donosimo i novo izdanje Kinematografija otpora u suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić u MSU Black Boxu od 16. 5. do 25. 6. predstavlja se multimedijalni projekt Crvene šume slovenske umjetnice Nike Autor, nastao u suradnji s kolektivnom Newsreel Front, koji promišlja postavljanje žilet-žice po šumama uz granice Europske unije. Izložba istražuje šume kao geografske, prirodne, ali i političke prostore koji pružaju tajno utočište i razvijaju tajne solidarne prakse u različitim kontekstima, vremenima i erama.

Cjelokupni filmski program i raspored: https://subversivefestival.com/sf23-cat/film-festival/

[izvor informacije Subversive Festival]