John Wick: Chapter 4 (2023.)
Redatelj: Chad Stahelski
Glume: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, George Georgiou

U kinima se prije 9 godina bez ikakve medijske pompe pojavio akcijski filmić “John Wick” s Keanu Reevesom u glavnoj ulozi. Nitko nije niti pomislio da će ovaj film s budžetom od svega 30 milijuna dolara baš poput “Brzih i žestokih” postati globalni fenomen i prava franšiza. S četvrtim filmom u kinima, franšiza je dosegnula svjetski kino prihod od skoro milijardu dolara!

Fotografija preuzeta s web stranice John Wick 4

Priča o plaćenom ubojici, koji je stjecajem okolnosti morao napustiti zasluženu mirovinu, kroz četiri filma vješto je izgradila intrigantni svijet kriminala (proširit će se u spin-off filmovima i TV seriji). No ono što je publiku najviše privuklo je karizmatični Reeves, kojemu je ovo uloga života nakon Nea iz “Matrixa”, te fascinatni akcijski prizori temeljeni na dugim kadrovima i spektakularno koreografiranim akcijskim prizorima inspiriranim hongoškim akcijskim filmovima i japanskim animeom. Redatelju Chadu Stahelskiju to nije strana stvar s obzirom da je na “Matrix” trilogiji bio koordinator kaskadera.

Ta mješavina je u “John Wicku 4” nadograđena predivnom fotografijom i raskošnim bondovskim lokacijama u New Yorku, Parizu, Osaki i Berlinu. Navedeno je završnom filmu “John Wick” sage omogućilo da postane, prema kritičarima i gledateljima, ne samo najbolji film iz sage, nego i jedan od najboljih suvremenih američkih akcijskih filmova.

Stoga je finalni obračun John Wicka s neslomljivim Visokim vijećem potrebno pogledati u najboljem kino formatu, a to je nedvojbeno 333 m2 veliko IMAX platno. Iako je običaj da se noviji filmovi prikazivani u IMAX-u okoriste višim formatom platna i tako pruže više vidljive slike u gornjim i donjim dijelovima, “John Wick 4” ima isti omjer stranica 2.39:1 kao i u regularnim kinima.

Film nije djelomično sniman IMAX kamerama kao neki drugi blockbusteri, već je prilagođen visokim standardima IMAX-a njihovom DMR tehnologijom. Iako nema nevjerojatnu oštrinu i detalje nativnog IMAX formata, kontrasti i boje su jednostavno – fantastične! Ne sjećam se niti jednog drugog filma, osim ‘Avatara’, koji je tako divno izgledao u IMAX-u. Gledati film nakon IMAX-a u običnom kinu bilo je pravi šok – izgledao je skoro negledljivo poput kakve loše piratske kopije.

Slično je i sa zvukom, s obzirom da je uvijek posebno miksan za zvučni sustav IMAX-a s 12 diskretnih kanala i sub-bassom, koji odnedavno ima i visinsku komponentu na stropu. Bassovi su jako naglašeni kroz cijeli film, bez obzira radi li se o zvučnim efektima ili glazbi, tako da se mogu osjetiti jake vibracije po cijelom tijelu za vrijeme gledanja. Pucnjevi su gotovo ritmički vezani uz glazbu, pa slušanje soundtracka nakon filma ne samo da nema karakterističnu bass komponentu, već bez pucnjave čak djeluje isprazno. Dakle, “John Wick 4” je zaista bombastično audio-vizualno iskustvo u IMAX-u.

Tihoni Brčić