Slavljenje svjetla ima duboke korijene u ljudskoj prošlosti jer je povezano s prirodnim ciklusom proljetnog ekvinocija kojim se duljina dana izjednačava s duljinom noći, a nakon kojeg dani postaju duži i topliji nakon duge i tamne zime. Ovo se dešava u trenutku kada je zemljin ekvator točno u ravnini zraka sunca. Primjerice, smatra se da se prakticiralo slavljenje ekvinocija u Stonehengeu (3000 god. pr. n. e.), gdje se i danas ljudi okupljaju u istu svrhu. U Chichen Itzi (Meksiko, 7.-13. st.) piramida posvećena Kukulcánu služi kao vizualni simbol dana i noći. Svakog ekvinocija sunčane zrake kasnog popodneva stvaraju iluziju zmije koja se spušta sa sjevernog stepeništa. U Machu Picchu (Peru, 15. st.) na vrhu svete planine iznad Urubamba doline, nalazi se veliki ritualni kamen Intihuatana, što u prijevodu znači ‘mjesto gdje se sunce veže’ a postavljen je na način da njegova četiri ugla ukazuju na jednu od strana svijeta. Smatra se da predstavlja astronomski sat kalendara Inka. Poziciran je tako da točno u podne na dan proljetnog i jesenskog ekvinocija sjena nestane.

Suvremeni festivali svjetla organizirani u gradovima diljem Europe organizirani su iz različitih razloga ili imaju svoje začetke u povijesnim događajima. Primjerice, Festival Svjetla u Berlinu (od 2005.) održava se tijekom rujna i listopada i svake godine ima različitu temu na koju se doslovce svjetlosnim efektima želi skrenuti pozornost. Lyonski festival korijene vuče iz lokalnog povijesnog događaja. Naime, 1852. godine, usprkos socijalnih nemira, konstatnih poplava i radikanih urbanističkih promjena, odlučeno je podignuti kip Djevice Marije na brdu Fourvière. Iako je inauguracija zakazana za 8. rujna, odgođena je zbog poplava za 8. prosinca, na datum Proslave Bezgrešnog Začeća, ali zbog vemenskih nepogoda i taj datum je otkazan. Građani Lyona spontano su počeli paliti svijeće na prozorima i balkonima kao simbol zajedništva i solidarnosti te je taj dan odabran za održavanje Festivala svjetla.

Kopenhaški Festival Svjetla (KFS) godišnja je priredba kojom se svjetlosnim instalacijama transformira ‘tiha i hladna zimska tama u jedinstvenu svečanost umjetnosti svjetla, dizajna osvjetljavanja i iluminacije u centru Kopenhagena’. Festival se organizira u veljači, tijekom posljednja tri tjedna, a mi smo prisustvovali kanalskoj vožnji posljednjeg dana održavanja Festivala. KFS je neprofitna udruga koju je osnovalo nekoliko institucija: Tivoli, Stromma, VNR.tv i Louis Poulsen / D Studio Copenhagen. Vožnja brodićem s vodičem u organizaciji je Stromme, jedne od najvećih agencija za turizam i ekskurzije na području sjeverne Europe, koja redovito tijekom godine organizira Canal Tours, Copenhagen City Sightseeing, Copenhagen Panorama Excursions i Hop On – Hop Off u Kopenhagenu.

Lokacije svjetlosnih instalacija su besplatne i mnogobrojne na području cijelog Kopenhagena i njegove okolice, ali vožnja brodićem, koja se plaća, omogućava pogled s kanala na brojne instalacije duž njegove obale, a neke, primjerice one ispod mostova, jedino je moguće doživjeti na ovoj jedinstvenoj plovidbi. Mi smo putovali predzadnjim terminom, a popunjenonst je bila maksimalna. Mjesta se mogu zauzeti unutar brodića, ali i izvan, na pramcu i krmi, a potonja, iako neugodnija zbog ustrajne zimske hladnoće, pruža izravniji i obuhvatniji pogled na instalacije. Svaki prolazak ispod mostova osvjetljen je drugom bojom određene simbolike. Najzanimljiviji trenutak doživjeli smo na samom kraju, kada je ruta završena prolazom ispod, nama, najdojmljivije instalacije ‘Fragments of reality’ talijanskog umjetnika Alessandra Lupija. Izrađena je od mnoštva ulomaka ogledala postavljenih na ribarskoj mreži. Prethodno smo je vidjeli šećući gradom s mosta, ali prolazak ispod nje i zvjezdanog noćnog neba pozadini intezivirao je dojam.

Fragments of Reality. Fotografija: Kopenhaški Festival Svjetla.

Na području grada tijekom KFS-a postavljene su brojn skulpture, instalacije, projekcije i iluminacije kreirane od strane etabliranih i novih svjetlosnih umjetnika, dizajnera svjetla, studenata i organizacija. Gradski prostori, ulice, trgovi, fasade, mostovi, groblja, parkovi i skrivene pozicije transformirani su na nove i zanimljive načine. Instalacije su uglavnom statične i fiksirane za određenu lokaciju, ali postoje i mobilne – poput iluminiranog vagona na kotačima za piće (‘From here to Eternity’ dizajnirao Arthur van der Zaag).

Caffe. Fotografija: Kopenhaški Festival Svjetla.

Dojmile su nas se i instalacije ispod mostova te skulpture ‘Nautilus’ Markusa Andersa iz Austrije, ‘Waves’ grupe Theaterpixels v. Frederik D. Hougaard i Claus Boysen iz Danske te ‘White Beams’ emitirane s tornja Gradske Vijećnice (Rådhus) KFSa, Båll & Brand i Arkitekturhovedstad 2023.

Nautilus. Fotografija: Kopenhaški Festival Svjetla.

Waves. Fotografija: Kopenhaški Festival Svjetla.

White Beams. Fotografija: Kopenhaški Festival Svjetla.

Tijekom festivala organizirana su popratna interaktivna i digitalna događanja, dostupna također kroz aplikaciju, poput lova na blago održanog 18. veljače s nagradama, tijekom kojeg je cilj obići 25 instalacija (nagrade se podižu u vagonu). Put je bio dugačak 8 kilometara te predstavlja vjerojatno najdulji danski događaj s tematikom svjetla. Ovogodišnji festival suradjivao je s Disnelyand Paris koji su ove godine slavili 30. godišnjicu osnutka – interaktivna aplikacija omogućavala je upload (vlastite) fotografije koja je zatim bila projicirana na Disneyjev zamak.

Program Festivala također je interaktivno dostupan na linku https://copenhagenlightfestival.org/wp-content/uploads/2023/01/CLF_program_2023.pdf a bio je i putem aplikacije Within 10 minutes tijekom trajanja Festivala.

Mnoge novije zgrade, kako stambene tako poslovne, izgrađene su visokim standardom s fasadama koje gotovo kompletno čine prozori, pogotovo na području Južne i Sjeverne luke, te su se svojim osvjetljenjem uklopile u grad osvjetljen festivalskim svjetlima i čak se doimale dijelom Festivala proširivši njegov areal više od predviđenog.

Vendi Jukić Buča i Berislav Buča
U Zurichu, 7. travnja 2023.

Izabrane reference
https://copenhagenlightfestival.org/what-is-cph-light-festival/
https://www.almanac.com/content/ancient-sites-aligned-solstice-and-equinox
https://en.wikipedia.org/wiki/Intihuatana
https://festival-of-lights.de/en/
https://www.fetedeslumieres.lyon.fr/en/page/story-behind-festival

*S obzirom da je teško bilo fotografirati tijekom noći na brodiću u kretnji, uključili smo u tekst i nekoliko službenih close-up fotografija.