Ovoga četvrtka, 16. ožujka 2023. s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija njemačke komedije Zbogom, Lenjine! u kojem redatelj Wolfgang Becker originalno i duhovito portretira  Berlinsku metropolu u tranziciji nakon pada Zida i ujedinjenja.

Alex živi u Istočnom Berlinu s majkom i sestrom. Nakon što ih je otac napustio ne vrativši se sa službenog puta iz Zapadne Njemačke, majka se u potpunosti posvećuje socijalističkom pokretu, vjerujući u pravdu za sve. Neposredno pred ujedinjenje, doživi infarkt i pada u komu. Budi se čudom nakon par mjeseci, a njezin nekadašnji svijet sada je daleka prošlost. Berlinski zid je pao, a Coca Cola, Mercedesi, Burger King i brojne vrste jogurta već su tu.

Fotografiju ustupio PFT

Prije projekcije film će najaviti, a poslije projekcije će s publikom film analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac te moderirati razgovor o komedijama zabune i simbolima tranzicije.

Svega petnaestak godina nakon pada komunističkih režima širom istočne Europe, izronila je, vrlo snažno, nostalgija za socijalističkim vremenima. U Njemačkoj ona je nazvana Ostalgie (igra riječi Nostalgie/Ostalgie, a označava nostalgiju za ‘istokom’, tj. Istočnom /Demokratskom Republikom/ Njemačkom i njezinim socijalističkim poretkom pod komunističkim režimom), a međunarodno najuspješniji, u Njemačkoj omiljeni njezin izdanak bio je film Zbogom Lenjine!.

Film režisera i koscenarista Wolfganga Beckera istovremeno je  nostalgičan ali i kritički propituje nostalgiju, odnosno bavio se tim nadasve zanimljivim fenomenom dobro poznatim i na prostorima bivše Jugoslavije. Becker je uspio vrlo vješto spojiti ne samo nostalgiju i njenu kritiku, nego i komediju i dramu, uključujući elemente romanse (ljubavnog filma), pa čak i natruhe tragedije.

Zbogom, Lenjine! je polučio silan uspjeh u Njemačkoj i na međunarodnoj sceni, i bio ne samo rado gledan nego i nagrađivan. Na Berlinskom festivalu dobio je nagradu Plavi anđeo, bio je nominiran za Zlatni globus u kategoriji stranog filma, dobio je Césara za najbolji film Europske unije, Europsku filmsku nagradu za najbolji europski film, europskog scenarista (Bernd Lichtenberg) i europskog glumca (Daniel Brühl), nagrade publike Europske filmske akademije za najboljeg europskog režisera, europskog glumca i europsku glumicu (Katrin Sass), Njemačke filmske nagrade za najbolji film, režiju, glavnog glumca, sporednog glumca (Florian Lukas), montažu, scenografiju i muziku, kao i nagradu njemačke publike.

Wolfgang Becker: Zbogom, Lenjine! / Good Bye Lenin!
igrani, Njemačka, 2003., 121 min
Uloge: Daniel Brühl (Alex), Katrin Sass (majka), Čulpan Hamatova (Lara), Maria Simon (Ariane), Florian Lukas (Denis), Alexander Beyer (Rainer)
Scenarij: Bernd Lichtenberg
Snimatelj: Martin Kukula
Glazba: Yann Tiersen
Montažer: Peter R. Adam

Program je realiziran u suradnji s filmskom edukacijskom platformom European Film Factory.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Good Bye Lenin! – IMDb

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]