47. SKAZ – Susreti kazališnih amatera Zagreba i 26. FZKA – Festival zagrebačkih kazališnih amatera
17. 03.- 02.04. 2023. – ulaz na sve predstave je slobodan
Centar Knap / Ivanićgradska 41a / www.knap.hr

Centar Knap, 47. godinu za redim organizira najznačajniju manifestaciju kazališnog amaterizma grada Zagreba SKAZ. Ove godine od 17. ožujka do 02. travnja u kazalištu Knap održat će se 47. Susret kazališnih amatera Zagreba i 27. Festival kazališnih amatera Zagreba- što široj publici te ljubiteljima amaterskog kazališta pruža kompletan uvid u djelovanje amaterskih kazališnih skupina s područja grada Zagreba. Publika će moći pogledati oko četrdesetak prijavljenih naslova, program 47. SKAZ-a čine produkcije studentskih grupa, mješovitih amaterskih družina, Kud-ova te dječjih grupa koje će svoje izvedbe prikazati u ranijim terminima dok će  izvedbe u večernjim terminima biti rezervirane za odraslu publiku.

Fotografiju ustupio KNAP

Da je SKAZ ključni događaj za razvoj zagrebačkog kazališnog amaterizma,  ove godine vidi se i po obimu prijavljenih naslova. Prema pristiglim prijavama može se zaključiti da će program biti nadasve zanimljiv i pokušati kroz izvedbeno, ako ne odgovoriti, a onda bar dotaknuti teme vezane uz razvoj suvremenih tehnologija pa do najtananijih pojavnosti koje se tiču emotivnog razvoja pojedinca ili zajednice.

U prilog tome da bi  ovogodišnje predstave uistinu mogle biti prava poslastica, govore i imena voditelja grupa koji su već bili mahom laureati na državnim ili gradskim natjecanjima ili su renomirani glumci te mladi kazališni redatelji,  koji su u profesionalne vode kročili upravo i zahvaljujući SKAZ- u.  Odluku o najboljoj predstavi donijet će Stručno povjerenstvo na čelu sa piscem i scenaristom te predsjednikom Društva hrvatskih književnika- Zlatkom Krilićem,  glumicom i docenticom- Marijom Kolb te glumcem kazališta Žar ptica i dramskim pedagogom- Markom Hergešićem.

Osim njih odluku o najboljoj predstavi ili predstavama,  jer na državno natjecanje s područja Grada Zagreba mogu biti izabrane i dvije,  donijet će i državan izbornica Dubravka Crnojević- Carić- glumica i profesorica. Nakon dogledanog izbora od pet najboljih predstava sa SKAZ-a,   FZKA uvijek završava svečanom dodjelom nagrade Najbolja daska, koja se od ove godine dodjeljuje u šest kategorija: Najbolja daska za glavnu glumicu, glavnog glumca, najbolji autorski tekst, inovativnu režiju te za Najbolju predstavu u cjelini, a od ove godine bit će dodijeljena nagrada za najbolju predstavu za djecu i mlade- Najbolja daskica.

Finalisti  Zagrebačkog festivala sudjelovat će na 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture koji će se održati u Vodicama od 12. – 14. svibnja te od 19. – 21. svibnja 2023. Ulaz na sve predstave SKAZ- a i FZKA je slobodan, a raspored s opisima predstava možete pronaći na web situ Centra Knap te nam se na taj način pridružiti u proslavi razvoja kazališnog amaterizma – jer ako voliš kazalište zauvijek si amater.

[izvor informacije KNAP]