Im Westen nichts Neues (2022.)
Redatelj: Edward Berger
Glume: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Brühl, Aaron Hilmer, Moritz Klaus, Adrian Grünewald
Država: Njemačka, SAD, Velika Britanija
Distribucija: Netflix

Na velikom platnu u posljednje vrijeme pojavila su se dva jako dobra filma s radnjom iz Prvog svjetskog rata, od kojih smo prvi gledali prije par godina. Specifičnost ‘1917.’-e (2019.) Sama Mendesa je da je film (dužine 119 minuta!) snimljen u jednom kadru. Mendes je odlično obavio ovaj redateljski zahtjevan posao, a neprimjetni rezovi između nekih scena, mogu se zanemariti, tako je radio i Hitchcock u ‘Konopcu’ (1948.).

Fotografija preuzeta s movie sitea Filma

Drugi film je ‘Na zapadu ništa novo’, njemačka (anti)ratna drama nominirana za devet Oscara. Posebna zanimljivost da je to Netflixova produkcija nominirana za Oscara za najbolji film i za najbolji međunarodni film. Film se također natječe i za najbolju kameru i najbolji adaptirani scenarij. Iako Akademijini glasači, često pod utjecajem lobiranja pojedinih filmskih kuća, znaju donositi čudne odluke, znaju prepoznati i filmove koji će biti značajan dio filmske povijesti.

‘Na zapadu ništa novo’ film je koji uranja u samu srž rata u kojem su mnogi morali sudjelovati. Radnja započinje 1917.-e kada se u Njemačkoj regrutiraju nove snage za odlazak na bojište, za borbu protiv Francuza. Bojišnica se ukopala već nekoliko godina i nema napretka ni sjedne ni s druge strane. Mladi regruti zaneseni su svojim sudjelovanjem u povijesnoj misiji i kliču kako će za par dana doći do Pariza. Stvarnost će ih brzo demantirati, čak i dobrovoljci koji dođu u rovove doživjet će trenutak prosvjetljenja, ali tada je kasno za povratak…

U filmu ‘Na zapadu ništa novo’ dojmljivo je prikazan apsurd rata, u kojem najviše ginu oni u prvim redovima. Oni koji vuku poteze najmanje su izloženi posljedicama, a što najbolje prikazano u završnici filma, kada neposredno prije nastupa dogovorenog i potpisanog završetka rata 11. studenog 1918. godine u 11:00 sati, njemački general naređuje završni napad na francuske trupe koje već slave završetak rata.

Film je snimljen prema popularnom istoimenom romanu njemačkog pisca Ericha Marie Remarquea (1898. – 1970.), koji je već prenesen na film, i to 1930. u režiji Lewisa Milestonea. Ljudska rasa ni iz ratnih tragedija nije ništa naučila, a nova verzija ‘Na zapadu ništa novo’ još je jedno upozorenje da ni na istoku nije ništa novo. Film u trajanju 148 minuta prikazuje apsurdne strahote koje čovjek može učiniti drugom čovjeku, s nizom drastičnih scena, film nije ugodan za gledanje, ali nosi snažnu poruku. Možda bi to mogao biti razlog da ga ove godine Akademijini glasači nagrade u kategorijama u kojima je nominiran (podsjetimo: najbolji film, najbolji međunarodni film, adaptirani scenarij, originalna glazba, kamera, zvuk, maska, vizualni efekti, zvuk).

Redatelj Edward Berger svoje znanje stjecao je radeći na televizijskim serijalima, spomenimo ‘Deutschland 83’ (2015.) i ‘The Terror’ (2018.). Snimio je i par dobro ocjenjenih filmova, ‘Jack’ (2014.) i ‘All My Loving’ (2019.).

Robert Jukić, Zagreb, 06.03.2023.

Informacije o filmu:

Na zapadu ništa novo
Amusement Park Films, Rocket Science, Sliding Down Rainbows Entertainment, 2022.
Trajanje: 148 min
Format: 2,39:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Atmos
Scenarij: Edward Berger, Lesley Paterson & Ian Stokell
Based on the novel by Erich Maria Remarque
Glazba: Volker Bertelmann
Još glume: Edin Hasanovic, Thibault de Montalembert, Devid Striesow, Andreas Döhler, Sebastian Hülk, Luc Feit, Michael Wittenborn, Michael Stange, Sascha Nathan, Tobias Langhoff, Anton von Lucke, Michael Pitthan

Film je pogledan u Kinu Kinoteka

Na zapadu ništa novo – Movie Site
Im Westen nichts Neues – IMDb