Vrisak 6
Scream VI (2023.)
Redatelj: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Glume: Melissa Barrera, Jenna Ortega, Courteney Cox, Jasmin Savoy Brown, Mason Gooding, Hayden Panettiere
Žanr: horor
Trajanje: 123 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Nakon ponovnih ubojstava Ghostfacea četvero preživjelih napušta Woodsboro i započinje novo poglavlje u New Yorku. Najbrutalniji i najkrvaviji film kultnog horor serijala čiju glumačku postavu predvode Jenna Ortega iz serije Wednesday, Melissa Barrera, Courtney Cox, Mason Gooding, Jasmin Savoy Brown i Hayden Panettiere.

Vrisak 6 – Movie Site
Scream VI – IMDb


Noćni putnici
Les passagers de la nuit (2022.)
Redatelj: Mikhaël Hers
Glume: Tessa Thompson, Jonathan Majors, Michael B. Jordan, Florian Munteanu, Wood Harris
Žanr: drama
Trajanje: 111 min.
Država: Francuska
Distribucija: Zagreb Film Festival

Sadržaj:
Svibanj je 1981. i ulice Pariza pune su slavljenika nakon izborne noći, zrak je nabijen optimizmom i nadom. No Élisabet nije slavljenički raspoložena. Napustio ju je muž i ostavio je da se sama brine o njihovo dvoje djece. Ne znajući za poraz, Élisabet nalazi posao u kasnonoćnoj radioemisiji, a u okrilje svog doma prihvaća i novu članicu – tinejdžericu Talulu bez doma i obitelji. Iako će s njima ostati kratko, Talulah će ostaviti neizbrisiv trag u životima Élisabet i njezine djece. Ova lakonotna, optimistična drama premijerno je prikazana na Berlinaleu, a potom i u Karlovym Varyma.
O redatelju: Mikhaël Hers rođen je u Parizu 1975. Diplomirao je produkciju na filmskoj školi La Fémis, nakon čega je snimio tri uspješna kratka filma: Charell (2006.), Primrose Hill (2007.) i Montparnasse (2009.). Uspjehe je nastavio nizati i cjelovečernjim ostvarenjima: ‘Memory Lane’ (Locarno Film Festival, 2010.), ‘This Summer Feeling’ (Međunarodni filmski festival u Rotterdamu, 2016.), ‘Amanda’ (Venecijanski filmski festival, 2018.).

Noćni putnici – Berlinale
Les passagers de la nuit – IMDb


Punim plućima
Punim plućima (2022.)
Redatelj: Radislav Jovanov Gonzo
Glume: Tessa Thompson, Jonathan Majors, Michael B. Jordan, Florian Munteanu, Wood Harris
Žanr: drama
Trajanje: 92 min.
Država: Hrvatska
Distribucija: Duplicato Media

Sadržaj:
Iznenadni događaj dovodi do ponovnog okupljanja davno raspale grupe prijatelja. Oleg, Febra, Mišo, Danko, Zorka i Biba u svojoj su mladosti bili nerazdvojni: slobodni, spontani i neopterećeni obvezama odraslog života. Tijekom godina su razdvojili, odselili i izgradili vlastite živote. Deset godina kasnije, stari se prijatelji ponovno okupljaju na Olegovom sprovodu. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postaje noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena.

Punim plućima – F.I.L.M.
Punim plućima – IMDb


Marmaduke: Buntovnik na četiri noge
Marmaduke (2022.)
Redatelji: Mark A.Z. Dippé, Youngki Lee, Phil Nibbelink, Matt Philip Whelan
Glasovi: Radovan Ruždjak, Dražen Bratulić, Živko Anočić, Ruben Carović, Matko Knešaurek, Jasna Palić Picukarić, Ivan Đurićić, Goran Malus, Buga Marija Šimić, Jan Kovačić, Ana Magud, Tana Mažuranić, Mihael Kokot, Hiljson Mandela
Žanr: animirani
Trajanje: 88 min.
Država: SAD
Distribucija: Duplicato Media

Sadržaj:
Poznati stripovski junak, pas Marmaduke stiže na velike ekrane! Legendarni trener pasa vjeruje da ga može pretvoriti iz nedisciplinirane, ali simpatične njemačke doge u sljedećeg prvaka Svjetske izložbe pasa.
Naš junak je simpatična (ali izvan kontrole) njemačka doga koja je najsretnija kada se zabavlja sa svojom obitelji, Winslowima, pogotovo kada se igra „kauboja“ s devetogodišnjim Billyjem. No, koliko god se trudili, čini se da Winslowi jednostavno ne mogu spriječiti Marmadukea od njegovih tendencija da se uvali u nevolju.
Kada jedan od Marmadukeovih epskih neuspjeha postane viralan, ta video snimka privuče pažnju poznatog trenera kojeg zaokupi izazov pretvoriti Marmadukea u prvaka Svjetske izložbe pasa. Uslijedit će burna pustolovina, iako ne na način na koji su svi očekivali. Na kraju će Marmaduke i Winslowi shvatiti da najvažnija stvar u životu nije pobjeđivati, nego ostati vjeran sebi i onima koje voliš.

Marmaduke: Buntovnik na četiri noge – Wikipedia
Marmaduke – IMDb


Blizu
Close (2022.)
Redatelj: Lukas Dhont
Glume: Eden Dambrine, Gustav de Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker
Žanr: drama
Trajanje: 104 min.
Država: Belgija, Nizozemska, Francuska
Distribucija: MCF

Sadržaj:
Trinaestogodišnji Léo i Rémi dijele intenzivno i blisko prijateljstvo. Odrastaju u provincijskom gradiću Belgije, gdje se igraju, druže i rade na farmi cvijeća Léove obitelji. No kada krenu u viši razred škole, njihovo prijateljstvo dolazi u krizu. Suočen s uvredljivim komentarima Léo će početi zahlađivati odnose prema svome prijatelju, a promjena u ponašanju kulminirat će događajem koji će ih zauvijek promijeniti.
Mladi belgijski redatelj Lukas Dhont međunarodno se proslavio svojim dugometražnim prijencem ‘Djevojka’ iz 2018. godine, koja mu je donijela Zlatnu kameru za najbolji debitantski film i Queer palmu. U ‘Blizu’ se nastavalja baviti temom odrastanja, no ovoga puta istražuje načine na koji se fizička bliskost među dječacima stigmatizira od najranije dobi s emocionalno razornim posljedicama. Predvođen uistinu maestralnim glumačkim nastupima debitanata Edena Dambrinea i Gustava De Waela u ulogama Léa i Rémije te sjajne Émilie Dequenne u ulozi Rémijeve majke, Blizu je fascinantno režirano ostvarenje koje se s pravom našlo na popisima najboljih filmova prošle godine.
Film je osvojio Grand Prix na festivalu u Cannesu, bio je nominiran za četiri Europske filmske nagrade, a jedan je od kandidata za Oscara za najbolji film.

Blizu – A24
Close – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Kino Metropolis i IMDb]