JazzHR Vas s veseljem poziva na prvi koncert u svojoj sezoni koji će biti održan 26. siječnja u 19:30 u Tvornici Kulture: Hojsak & Novosel feat. Theodosii Spassov

Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi već su godinama poznati našoj javnosti kao dva vrhunska instrumentalista. Osim što su sjajni virtuozi, pišu svoju glazbu baziranu na hrvatskoj tradiciji i njome osvajaju pozornice diljem svijeta. U šest godina djelovanja izdali su pet sjajnih albuma, surađivali s brojnim ansamblima, solistima i pjevačima od kojih se ističu Zagrebačka filharmonija, Tamburaški orkestar HRT-a, Gibonni, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Monika Leskovar, Pero Galić, Neno Belan, Elvis Stanić i mnogi drugi.

Fotografiju ustupio hojsaknovosel.com

Posebnu suradnju ostvarili su i s jednim od najvećih bugarskih glazbenika – Theodosiijem Spassovom. Ovaj poznati kavalist, vokalist, skladatelj i umjetnik nagrađen mnogobrojnim nagradama, od kojih se ističe i Grammy za suradnju s Ženskim radijskim zborom iz Sofije, proglašen je sa strane magazina „Newsweek“  jednim od najtalentiranijih glazbenika cijele istočne Europe, navodeći kako je ne samo preživio postkomunističku kulturološku pustopoljinu nego je izmislio potpuno novi glazbeni žanr. Spassov svojim virtuoznim sviranjem kavala (bugarskog tipa frule) spaja bugarsku tradiciju sa jazzom, uz vidljive utjecaje klasične glazbe, ali i glazbe drugih kultura i naroda, baš kao što Hojsak i Novosel to vješto čine svirajući tamburu i kontrabas.

Njihova suradnja počela je 2016., kada su Hojsak i Novosel na svom prvijencu „Bow vs Plectrum” pozvali Spassova da im gostuje na albumu, nakon čega su uslijedili i koncertni nastupi u Hrvatskoj i Bugarskoj. Jedan od tih nastupa bio je i koncert povodom obilježavanja 50 godina KKD “Ivana Brlić Mažuranić ” u Slavonskom Brodu  2.7.2022. godine, koji je snimljen te objavljen u siječnju ove godine kao njihov prvi live album – „Duckling Soup“ (Croatia Records, 2023). Na programu su originalne skladbe Hojsaka i Novosela, te originalne skladbe Spassova, kao i obrade hrvatskih i bugarskih tradicijskih pjesama i napjeva.

Koncertna promocija albuma 26.1.2023. u Tvornici kulture humanitarnog je karaktera te u organizaciji tvrtke GDi i njihove inicijative „Do Good“ prikuplja donacije za razvoj STEM projekata u hrvatskim srednjim školama.

[izvor informacije Hrvatsko društvo skladatelja]