Bros (2021.)
Redatelj: Nicholas Stoller
Glume: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Ts Madison, Monica Raymund, Guillermo Díaz
Država: SAD
Distribucija: Editus

Romantična ljubavna priča između dva muškarca. U holivudskoj mašineriji preferira se politička korektnost, pogotovo u sadašnjim vremenima. Do prije nekoliko godina drama u kojoj su homoseksualni parovi (ženski i muški) bili glavni likovi, bili su rezervirani u pravilu za uži krug gledatelja, osim u iznimnim slučajevima, kao što je primjerice izvrsna komedija ‘Krletka’ (pritom mislim na američki remake ‘The Birdcage’ iz 1996. u režiji Micea Nicholsa). Noviji filmovi te tematike opterećeni su teškim dramama, dok se u slučaju ‘Buraza’ radi o komediji, ali s humorom baziranim na dijalozima punim opisa seksualnog odnosa dvojice muškaraca. Spomenut ću i dobar televizijski serijal ‘Kronike Times Squarea’ (u originalu ‘The Deuce’ (2017. – 2019.) u kojem su kroz razvoj američke pornoscene prikazivani i homoseksualni parovi, ali bez ekspliciranja njihovih odnosa.

Fotografiju ustupio Editus

Glavni likovi ‘Buraza’ dvojica su muškaraca (Billy Eichnerm & Luke Macfarlane), koji se povremeno sreću u homoseksualnim krugovima i završavaju u krevetu, uglavnom vezani strašću, ne želeći priznati da tu ima nešto više od toga, jer posao je ispred svega. Njihova povremena veza postaje im i izazov, jer u nju se polako uključuju prijatelji i obitelji. Radnja filma smještena je u srednji sloj američkog društva, koji je u pravilu bez financijskih problema. Situacije i dijalozi iz takvog okruženja, a scenaristi ovog filma to forsiraju, seksualno su eksplicirani, pa i ne čudi da je film dobio predikat 15 (ne preporuča se mlađima od 15 godina). Problem je da sve to skupa i nije toliko smiješno, bar ne autoru ovog teksta.

Ono šte gledamo na velikom platnu stvarali su i neki od holivudskih djelatnika homoseksualnog usmjerenja, tako da ‘Burazi’ dobivaju na autentičnosti onoga što gledamo na velikom ekranu. Billy Eichnerm koji se opredjeljuje za svoj spol, kao glavni glumac i nositelj radnje i jedan od scenarista, zaslužan je za realizaciju filma podjednako kao i njegov redatelj.

Redatelj (i producent) Nicholas Stoller uspješan je redatelj komedija ‘Preboljeti Sarah Marshall’ (2008.), ‘To je rock’n’roll!’ (2010.), ‘Vječni zaručnici’ (2012.), ‘Susjedi iz pakla’ (2014.) i ‘Susjedi iz pakla 2’ (2016.), te animiranog ‘Rode’ (2016.).

Robert Jukić, Zagreb, 06.11.2022.

Informacije o filmu:

Burazi
Universal Pictures, Apatow Productions, Stoller Global Solutions, 2022.
Trajanje: 115 min
Format: 2,39:1
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Scenarij: Billy Eichner & Nicholas Stoller
Glazba: Marc Shaiman
Još glume: Guy Branum, Miss Lawrence, Dot-Marie Jones, Jim Rash, Eve Lindley, Jai Rodriguez, Amanda Bearse, Debra Messing, Peter Kim, Justin Covington, Symone, Ryan Faucett, Becca Blackwell

Film je pogledan u multipleksu Z Centar

Burazi – Movie Site
Bros – IMDb