Lala Raščić:
Egzoneracija tradicije
Izvedba za tri tepsije i glas

3.12.2022. u 12 sati
Muzej grada Zagreba
Ulaz slobodan

“Egzoneracija tradicije” je hibridni performativni projekt multimedijalne umjetnice Lale Raščić. Rad polazi od istraživanja tepsijanja kao poglavito ženskog tradicionalnog običaja – onog čija je baština gotovo i neočuvana – te ga postavlja u suvremeni kontekst. Kroz feminističku prizmu autorica istražuje nove mogućnosti korištenja tepsije kao idiofonog instrumenta izbavljenog iz konteksta instrumentalizirane tradicije i folkloriziranih praizvedbi.

Fotografije: iz video uratka “Počimalja” (2022.) ; Fotografiju ustupio Domino

Tepsijanje je tradicionalni, gotovo isključivo ženski običaj sviranja uz pomoć bakrenih pladnjeva, odnosno tepsija. Tepsijanju su se okretale žene radi cenzure nametnute patrijarhalnim društvenim normama u potrazi za alternativnim načinom da puste svoj glas uz pratnju instrumenta. Tepsijanjem su stvorile autentičan izričaj i utjelovile otpor i revolt kroz ovu protofeminističku gestu.

U performansu sudjeluje sama umjetnica Raščić, njezina dugogodišnje suradnica i folklorna pjevačica i tepsijašica Azre Pondro, i jedna mehanička tepsija. U Muzeju grada Zagreba 3. prosinca 2022. u 12 sati publika će po prvi put gledati i slušati tri tepsije u simultanoj simfoniji, čiji će zvuk uživo oblikovati Hrvoje Nikšić.

Autorica: Lala Raščić
Izvođačice: Lala Raščić, Azra Pondro
Umjetnička suradnica: Valentina Lazmanović
Oblikovatelj zvuka: Hrvoje Nikšić
Oblikovatelj svjetla: Tomislav Maglečić
Dizajn vizuala: Lala Raščić
Produkcija: Udruga Domino

Financijska podrška: Ministarstvo kulture i medija, Grad Zagreb

Zahvaljujemo Muzeju grada Zagreba: ravnateljici Aleksandri Berberih Slana i voditeljici marketinga i PR-a Ani Torić, Mjesnom odboru Voćarska i Zagrebačkom plesnom centru!

Lala Raščić (rođena 1977. u Sarajevu, živi i radi u Sarajevu i Zagrebu)  u svom stvaralaštvu multidisciplinarnim pristupom gradi, ali i ruši narative kroz verbalne video izvedbe, performativno-instalacijske ambijente, video projekcije, objekte, svjetlo, crtež i slikanje.

Njezini interesi često su okrenuti prema različitim povijesnim i suvremenim praksama storytellinga – nerijetko vezanih uz pitanje tradicije, pristupa očuvanju tradicije, rekontekstualizacije tradicionalnih praksi, pokušaje da se arhetipskim motivima udahne nov, suvremen život, kao i afirmacije vlastitog i/ili kolektivnog identiteta. Umjetnica gradi svoje radove oko pitanja feminizma, povijesti, novih čitanja tradicije i mapiranja njezinih tragova u današnjoj svakodnevici. Stvara na granici izvedbenog i multimedijalnog, kombinirajući istovremeno audio-vizualno, pokret, sliku i crtež te skulpturalne objekte.

Više na lalarascic.com.

[izvor informacije Domino]