Ovog četvrtka, 23. studenog 2022. s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazujemo film Splav u kojem redatelj Marcus Lindeen rekonstruira kontroverzni eksperiment iz 1973. kada je meksički antropolog Santiago Genovés ispitujući povezanost seksa i nasilja izolirao na splavu pet mladića i pet djevojaka. Dok su 101 dan plutali Atlantikom, njihovo ponašanje je u znanstvene svrhe precizno snimano 16 mm kamerom te se zbog toga cijeli eksperiment smatra svojevrsnim prototipom TV reality showa.

Fotografiju ustupila PFT-a

Gost večeri je performer, putnik i story editor brojnih hrvatskih TV realitya Damir Kantoci, a razgovor s njim o pogledanom filmu, postupcima rekonstrukcije i korištenja arhivskog materijala te njegovim iskustvima rada na bihevioralnim eksperimentima snimanim za potrebe zabavnog televizijskog programa vodit će domaćin Kluba Marko Zdravković-Kunac.

Poslije razgovora slijedi druženje uz muziku, spotove i kratke filmove po odabiru DJ vitez Horney-a.

U filmu ‘Splav’ redatelj suočava preživjele članove eksperimenta. Na njima se pod budnim okom znanstvenika, proučavala sociologija nasilja, agresije i seksualne privlačnosti. Iako je projekt u medijima postao poznat kao “splav za seks”, nitko nije mogao predvidjeti razvoj događaja tijekom tromjesečnog putovanja. Film uključuje arhivske materijale i ponovno okupljanje živućih članova ekspedicije 45 godina kasnije, otkrivajući nepoznate dijelove priče o neobičnom eksperimentu.

Marcus Lindeen: Splav/ Flotten
Dokumentarni, Danska/Njemačka/SAD/Švedska, 2018., 97 min

Scenarij: Marcus Lindeen
Kamera: Måns Månsson
Montaža: Dominika Daubenbüchel, Alexandra Strauss
Glazba: Hans Appelqvist
Producent: Erik Gandini

Marcus Lindeen je umjetnik, pisac i redatelj. Studirao je na Dramskom institutu u Stockholmu, a debitirao je djelom Regretters, kazališnoj drami i dokumentarnom filmu koji je osvojio brojna priznanja, uključujući i nagradu za najbolji europski dokumentarni film u Berlinu 2010. godine. Njegov drugi film Accidentes Gloriosos premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2011. godine osvojivši nagradu za najbolji film srednjeg metra. Film Splav posljednje je njegovo ostvarenje koje je osvojilo nagrade na brojnim svjetskim festivalima.

Damir Kantoci originalni je član legendarne alternativne kazališne skupine Schmrtz teatar, a od 2000. Nove grupe i glazbene skupine Zvonko i gradski ured za kulturu. Dugogodišnji član Autonomne tvornice kulture ATTACK. Osim rada u kazalištu, dugi niz godina radi kao freelance video montažer na raznim dokumentarnim filmovima i glazbenim spotovima. Koautor edukativnog filma o spolnosti i spolno prenosivim bolestima “Jutro poslije”. 2004. godine ulazi u svijet reality showova u funkciji story editora na projektima “Big brother”, “Farma”, “Ljubav na selu”, “Život na vagi”…

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

Flotten – IMDb

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]