Johanna Spyri – Petra Mrduljaš
HEIDI
u režiji Dražena Ferenčine

Zagrebačkom kazalištu lutaka predstavitlja novu premijeru, koja će se održati u petak 25. studenog 2022. u 19 sati. Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak 24. studenog 2022. u 18 sati. 

Zagrebačko kazalište lutaka predstavlja novu premijeru, netom prije nego što će se zaogrnuti božićnim ruhom. ZKL postavio je još jedan naslov rado čitan naslov u školama i obiteljima, a to je Heidi Johanne Spyri. Heidi živi s djedom visoko u planini, ali morat će radi školovanja poći u grad, koji je sušta suprotnost planinskome raju. Ondje vladaju pravila koja koče prirodnost i slobodu pa će se pokazati da je u takvome prostoru nemoguće zdravo rasti: ondje je djevojčica Klara vezana uz kolica i lišena dječje zaigranosti i mogućnosti za rast i razvoj, a malena Heidi bit će joj jedino veselje sve dok ne postane očito da će u klaustrofobičnome gradu čak i njezino svjetlo zgasnuti.

Fotografiju ustupio ZKL – Foto Ines Novković

U planini, kažu, ne treba duhovnika, jer planina je učiteljica koja poučava bez riječi. Upravo je zato, između ostaloga, planina česta metafora za ustrajnost, duhovnu bitku, izazov. Možemo li stoga doista posumnjati da su ondje za one otvorena srca moguća čuda, pa čak i to da malena Klara prohoda? Vjerujemo da će i djeca i odrasli u ovome uprizorenju doživjeti iscjeliteljsku moć prirode i prijateljstva (ili se podsjetiti na nju).

Predstavu je režirao Dražen Ferenčina, a dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš. Autorica lutaka je Neda Ilijević Vuković, scenografkinja je Dinka Jeričević, a skladatelj Nenad Brkić dok dizajn svjetla potpisuje Dražen Dundović.

U predstavi glume Katarina Perica Kirin kao Heidi te Marta Bolfan Ugljen, Anđelko Petric, Matilda Sorić, Ivan Bošnjak, Siniša Miletić i Ana Herceg.

Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 26.11.2022. u 11 i 18 sati te u nedjelju 27.11.2022. u 11 sati.

[izvor informacije Zagrebačko kazalište lutaka]