Policijski istražitelj Avraham Avraham kojem je Oferova majka podnijela prijavu o sinovljevu nestanku nije zabrinut – jer tinejdžeri svojevoljno bježe od kuće. U Izraelu općenito nema uzbudljivih serijskih ubojstava, nasilnih otmica ni drugih spektakularnih zločina, a Holon, sivi satelitski gradić u orbiti Tel Aviva, definitivno nije New York. Ovakav svoj stav istražitelj Avraham Avraham morat će preispitati narednog dana, a rutinska potraga za Oferom postaje iz sata u sat sve neizvjesnija i zagonetnija. Od početnog tapkanja u mrtvoj točki istraga će krenuti u najnevjerojatnijim smjerovima, a na jedan od njih uputit će Oferov susjed i privatni učitelj engleskog jezika, neostvareni pisac, koji u Oferovu iznenadnom nestanku pronalazi spisateljsku inspiraciju. Hoće li to pomoći u razrješenju slučaja ili će ga dodatno zakomplicirati – istražitelj Avraham nije siguran, ali to je jedini njegov značajniji trag.

Fotografiju ustupila Fraktura

Detektivski roman Nestao Drora Mišanija, najpopularnijeg izraelskog pisca krimića, prvi je dio nagrađivanog i na dvadesetak jezika prevedenog serijala o nesvakidašnjem istražitelju neobičnog imena Avrahamu Avrahamu. U naizgled rutinskoj istrazi nestanka koja postupno izmiče kontroli slijedimo zajedno s Avrahamom najneočekivanije tragove, sklapamo mozaik slučaja, ali i izraelskog života u predgrađu, sa svim karakternim nijansama njegovih žitelja, i stižemo do uzbunjujućeg rješenja. Rješenja koje će nas natjerati da preispitamo sve što smo uzimali zdravo za gotovo o nevinosti, krivnji i načinima na koje nam istina izmiče.

“Mišani je stvorio novog nezaboravnog junaka, izraelskog detektiva Avrahama Avrahama. Obrat na kraju toliko je neočekivan da je dostojan vrhunskih romanopisaca.”
Spinetingler Magazine

“Izniman debitantski roman… Mišani svoju stručnost za kriminalistički žanr izvrsno primjenjuje u kombiniranju proceduralnog i zagonetnog s vještim pogrešnim usmjeravanjem.”
Publishers Weekly

“Promišljena studija karaktera dobrog čovjeka duboko mučenog problemima nevinosti i krivnje.”
New York Times

“Čitatelji uzbudljivih misterija smještenih na neobičnim mjestima željno će iščekivati planirane nastavke serijala.”
Richmond Times-Dispatch

“Vrlo uvjerljiv debi, s potpuno neočekivanim razrješenjem.”
Guardian

“Subverzivni pogled na standardnu policijsku proceduru u kriminalističkom romanu koji tjera na razmišljanje.”
Irish Times

“Izrael se vratio na kartu kriminalističke beletristike!”
Die Welt

“Obećavajući prvijenac koji izbjegava klišeje žanra.”
Politiken

“Uistinu originalno i jedinstveno!”
Dast Magazine

Dror Mišani (1975.) izraelski je pisac trilera, prevoditelj i znanstvenik specijaliziran za povijest detektivskih romana. Prvi roman u nizu o policijskom inspektoru Avrahamu Avrahamu objavio je 2011., a niz od tri knjige preveden je na više od dvadeset jezika donoseći Mišaniju status pisca bestselera. Nakon te trilogije, 2018. objavio je roman Tri. Dobitnik je Nagrade Bernstein za roman godine na hebrejskom, Nagrade Martin Beck za najbolji kriminalistički roman preveden na švedski, kao i nagrade kritike za najbolji kriminalistički roman preveden na francuski, a bio je u užem izboru za više cijenjenih nagrada, među kojima su Nagrada Sapir i francuski Grand Prix de littérature policière. Surađuje i na ekranizacijama svojih romana. Živi s obitelji u Tel Avivu gdje predaje na sveučilištu.

Informacije o knjizi:

Dror Mišani
Nestao
Prvi slučaj Avrahama Avrahama

Naslov izvornika: תיק נעדר (Tik Ne’edar)
Jezik izvornika: hebrejski
Prijevod: Laila Šprajc
Broj stranica: 248
Vrsta uveza: meki
Visina: 225 mm
Težina: 320 g
Datum izdanja: kolovoz 2022.
ISBN: 978-953358502-4

[izvor informacije Fraktura]