Izdavačka kuća Indigo knjiga i Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR, jedna od najistaknutijih organizacija civilnog društva u Hrvatskoj na području okolišnih politika i klimatskih promjena, započeli su program edukativnih radionica na temu „Što se to događa s klimom?“ u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba. Radionice su dosad održane u Gradskoj knjižnici, knjižnici Kajfešov brijeg i knjižnici Dugave. Održavanje programa potpomogao je Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Program ekološke pismenosti „Što se to događa s klimom?“ za zagrebačke osnovnoškolce osmišljen je kao serija interaktivnih događanja koji se temelje na istoimenom edukativnom stripu namijenjenom djeci i mladima u izdanju nakladnika Indigo knjige iz Zagreba. Riječ je o popularno-znanstvenom stripu čiji su autori istaknuti norveški novinar iz područja ekologije Ole Mathismoen i nagrađivana ilustratorica Jenny Jordahl.

Fotografiju ustupio Zagreb.info

Zašto uopće dolazi do klimatskih promjena, koje su njihove posljedice te što mi možemo učiniti u vezi s tim, samo su neka od pitanja za čijim odgovorima tragaju glavni likovi stripa „Što se to događa s klimom?“. Na svom putovanju likovi susreću životinje, ptice i ribe koje im govore kako globalno zagrijavanje utječe na njihove životne uvjete te izbliza promatraju dramatične posljedice klimatskih promjena.

Ovaj strip upoznaje nas i sa sivim gradovima u kojima danas živimo i njihovom alternativom – zelenim gradovima, te na pametan, zabavan i svima razumljiv način pomaže djeci i mladima da lakše shvate ovu ozbiljnu i važnu temu i uvide kako svaki pojedinac može doprinijeti stvaranju čišćeg i zdravijeg životnog okruženja.

Medij stripa u današnjem svijetu fokusiranom na vizualno postaje sve važniji u ranom obrazovanju djece i sve se više govori o stripu kao književnoj vrsti koja motivira djecu na čitanje i upoznavanje svijeta, razvija maštu i pomaže djecu da razmišljaju „izvan okvira“. Cilj ovih radionica, osim što djeci približavaju problematiku klimatskih promjena, jest i poticanje na čitanje te kreativno razmišljanje i izražavanje. U okviru radionica djeca izvode različite pokuse, crtaju, u razgovoru s edukatorima iznose svoja zapažanja o klimatskim promjenama te daju tekstualne i slikovne prijedloge kako grad Zagreb učiniti zelenijim i ugodnijim za život. Na temelju prijedloga sudionika radionica sastavit će se Povelja mladih za zeleniji Zagreb i predstaviti gradskim vlastima.

Informacije o slikovnici:

Ole Mathismoen i Jenny Jordahl
Što se to događa s klimom?

Edukativni strip za djecu i mlade
Tekst: Ole Mathismoen
Ilustracije: Jenny Jordahl
Prijevod s norveškog: Željka Černok
Godina izdanja: rujan 2021.
Format: 28 x 20,5 cm
Broj stranica: 72
ISBN 978-953-831-806-1
Uvez: tvrdi
Cijena: 119,00 kn

SVI GOVORE O KLIMATSKIM PROMJENAMA, ALI O ČEMU JE TU, ZAPRAVO, RIJEČ? PROUČIMO ZAJEDNO KLIMATSKE PROMJENE I POGLEDAJMO DO ČEGA ONE MOGU DOVESTI. ZAŠTO UOPĆE DOLAZI DO KLIMATSKIH PROMJENA? KOJE SU NJIHOVE POSLJEDICE I ŠTO MI TU MOŽEMO UČINITI?

Što se to događa s klimom? edukativni je strip za djecu i mlade, namijenjen prije svega uzrastu od 8 do 12 godina. Autori Ole Mathismoen i Jenny Jordahl doslovno duboko zaranjaju u aktualnu klimatsku krizu i pobliže proučavaju što će se dogoditi, zašto se to događa, kakve će biti posljedice i što uopće možemo učiniti. Na pametan, zabavan i svima razumljiv način, autori nam pomažu da lakše shvatimo ovu ozbiljnu i važnu temu.

Glavni likovi putuju izmišljenim prijevoznim sredstvom Nautom, kroz vodu i zrak, diljem svijeta, ali i unatrag kroz vrijeme, do dinosaura i Vikinga. Na tom putovanju Jenny i Ole susreću životinje, ptice i ribe koje im govore kako globalno zagrijavanje utječe na njihove životne uvjete, te izbliza promatraju dramatične posljedice.

Jeste li znali da temperatura pijeska određuje spol malih kornjača koje će se izleći iz jaja položenih u pijesak? Ako se pijesak previše zagrije, neće se izleći mužjak. Sigurno znate da ptica kukavica svoja jaja polaže u gnijezda drugih ptica. No, zbog klimatskih promjena, u vrijeme kad kukavica stigne iz Afrike, u gnijezdima drugih ptica već su se izlegli mladi i ona se vraća nazad ne položivši svoja jaja.

O autorima:

Ole Mathismoen (1961.) najistaknutiji je norveški novinar na području ekologije, a iza sebe ima nekoliko knjiga o zaštiti okoliša. Dobitnik je Bergesenove nagrade koja se dodjeljuje za izvrsnost i zasluge na područjima od općeg značaja za čovječanstvo.

Jenny Jordahl (1989.) poznata je norveška ilustratorica, blogerica i autorica nekoliko stripova, među kojima i nagrađivanog stripa „Žene u borbi”, prevedenog na 26 jezika.

[izvor informacije Indigo knjiga]