1. studenog 2022. održana je Izborna skupština Hrvatskog glazbenog zavoda u dvorani Stančić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Članovi najstarije hrvatske udruge građana okupili su se na Izbornoj Skupštini kako bi izabrali Ravnateljstvo koje će djelovati u slijedećem mandatu u trajanju od četiri godine. Radno predsjedništvo Skupštine vodio je dugogodišnji član HGZ-a, skladatelj Antun Tomislav Šaban, inače glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja.

Izvješće o radu udruge podnijela je dosadašnja predsjednica Romana Matanovac Vučković, financijsko izvješće predstavila je tajnica Ravnateljstva Marija Saraga, a izvješće Nadzornog odbora obrazložio je predsjednik Mladen Boršić.

Konstruktivna obnova HGZ-a

Osim izbora, najvažnija tema Skupštine bila je konstruktivna obnova zgrade HGZ-a koja je u punom jeku i odvija se prema zacrtanim terminima.

„Ulažemo goleme napore kako bismo dobili ovu izazovnu utrku s vremenom i povukli sav novac koji nam je dodijeljen iz Fonda solidarnosti EU. Dogovorili smo dvosmjenski rad s izvođačima radova i to je jedno od važnih jamstava da će sve biti gotovo na vrijeme. Paralelno s konstrukcijskom obnovom radimo na projektu cjelovite obnove koja tek slijedi i za koju moramo osigurati značajna sredstva. Uvjerena sam da će se naš trud isplatiti i da će zgrada HGZ-a za koju godinu otvoriti svoja vrata ojačana i stabilna, potpuno uređena i vrhunski opremljena. Biti će to naš povijesni doprinos hrvatskoj kulturi i budućim generacijama.“ – rekla je Romana Matanovac Vučković.

Novo staro Ravnateljstvo

Jednoglasnom odlukom članova staro Ravnateljstvo je nagrađeno za sve što je u svom mandatu učinilo – od spašavanja udruge kojoj je prijetio financijski krah, preko vraćanja publike u najljepšu zagrebačku koncertnu dvoranu, do uspješnog prevladavanja kriza koju su nastale uslijed pandemije, potresa i poplave. Osobitu zahvalu članstvo je iskazalo zbog uspješnog tijeka konstruktivne obnove.

„Hrvatski glazbeni zavod uvijek je bio nešto novo, nešto vizionarsko i ispred svog vremena. Ovo je trenutak u kojem se možemo ponosno pohvaliti da će naša zgrada biti prva zagrebačka povijesna palača koja će uspješno okončati svoju obnovu nakon potresa.“ – istaknula je članica HGZ-a Seadeta Midžić.

Naredne četiri godine HGZ će voditi Romana Matanovac Vučković, Tamara Jurkić Sviben, Marija Saraga, Tonči Bilić, Jana Haluza, Zoran Juranić i Anđelko Krpan. Za novo staro Ravnateljstvo to će biti period velikih, kompleksnih projekata i još većih iskušenja jer udruga, osim članarina i donacija, nema vlastite prihode od trenutka kada je zgrada zatvorena krajem listopada 2021.

Najstarija udruga građana

Hrvatski glazbeni zavod osnovan je kao društvo ljubitelja glazbe, a prvi članovi upisani su u siječnju 1827., Do kraja te godine, u Zagrebu koji je tada imao desetak tisuća stanovnika, bilo je upisano čak stotinu i jedanaest članova što je predstavljalo 1% stanovnika!

HGZ je najstarija hrvatska i jedna od najstarijih svjetskih „živućih“ udruga građana. Osnovan kao građanska inicijativa, nije podržavljen u gotovo dva stoljeća neprekidnog postojanja i djelovanja – bio je i ostao udruga građana koja širi glazbenu kulturu i financira se isključivo iz vlastitih prihoda. Kolijevka glazbene naobrazbe, oblikovatelj koncertnog života grada, brižni čuvar glazbenog amaterizma – HGZ je sve to i mnogo više.

Zgrada HGZ-a s prvom koncertnom dvoranom u gradu sagrađena je 1876. donacijama građana i preživjela je dva katastrofalna potresa: 1880. i 2020. godine. U potresu 1880. u zgradi je došlo do oštećenja stubišta koje vodi u koncertnu dvoranu, a njegov popravak te neke manje zahvate u prizemlju izveo je glasoviti arhitekt Herman Bollé.

1989. zgrada je zaštićena kao spomenik kulture, a od 2002. kao kulturno dobro i upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

[izvor informacije Hrvatski glazbeni zavod]
[izvor informacije Zebra komunikacije]