Ona je rekla
She Said (2022.)
Redatelj: Maria Schrader
Glumci: Carey Mulligan, Zoe Kazan, Patricia Clarkson, Andre Braugher, Jennifer Ehle
Žanr: drama
Trajanje: 128 min.
Država: SAD
Distribucija: Editus

Sadržaj:
Hollywood je sad napokon spreman ispričati priču o ustrajnosti dviju novinarki koje su razotkrile jedan od najvećih seks skandala u filmskom svijetu. ‘Ona je rekla’ (She Said) film je zasnovan na bestseleru New York Timesa “Ona je rekla: Kako je objavljivanje priče o seksualnom uznemiravanju rasplamsalo pokret”. Carey Mulligan i Zoe Kazan u ovom filmu glume navedene novinarke New York Timesa, Megan Twohey i Jodi Kantor. Priča koju su razotkrile pokrenula je pokret #Metoo te razbila desetljeća šutnje o temi seksualnih napada u Hollywoodu i zauvijek promijenila američku kulturu.
Mulligan je osvojila nominaciju za Oscara zahvaljujući glavnoj ulozi u filmu ‘Djevojka koja obećava’ (2020.), filmu poznatom po načinu na koji se bavi temom seksualnog uznemiravanja. Uz nju glumi Kazan, poznata po svojim ulogama u drami ‘Zavjera protiv Amerike’ (2020.) i romantičnoj komediji ‘Moja ljubavna priča’ (2017.). Film ‘Ona je rekla’ režirala je dobitnica Emmyja Maria Schrader, a jedan od producenata je Brad Pitt sa svojom produkcijskom kućom Plan B.

Ona je rekla – Movie Site
She Said – IMDb


Rođeni lažljivac
Menteur / Natural Born Liar (2022.)
Redatelj: Olivier Baroux
Glumci: Tarek Boudali, Artus, Pauline Clement
Žanr: komedija
Trajanje: 95 min.
Država: Francuska
Distribucija: MCF d.o.o.

Sadržaj:
Tridesetpetogodišnji Jérôme radi kao prodavač jahti u Nici. Tridesetpetogodišnji Jérôme radi kao prodavač jahti u Nici, ali kako ljudi sve više provode vremena s njim otkrivaju da je on astronaut, prvak u karateu te vrlo blizak prijatelj s miss svijeta. Jérôme je zapravo kompulzivni lažljivac. Jednog dana on se budi i shvaća da su sve njegove laži koje je godinama pričao postale istinitima. I tek tada kreću prave nevolje…

Rođeni lažljivac – Rotten Tomatoes
Menteur / Natural Born Liar – IMDb


Šesti autobus
Šesti autobus (2022.)
Redatelj: Eduard Galić
Glumci: Zala Đurić, Marko Petrić, Maša Đorđević, Matija Prskalo, Josipa Anković,Toni Gojanović, Muhamed Hadžović, Filip Mayer, Josip Ledina, Andrej Dojkić, Žarko Potočnjak, Ermin Sijamija
Žanr: ratni, drama
Trajanje: 103 min.
Država: hrvatska
Distribucija: Duplicato Media d.o.o.

Sadržaj:
Tijekom pada Vukovara u jedan od autobusa ukrcani su zarobljeni branitelji i ranjenici, a čija se sudbina ni nakon 30 godina ne zna. Mlada Amerikanka pokušava pronaći čovjeka iz svoje prošlosti, koji nikad neće biti pronađen, i to tijekom najvećeg sukoba na europskom tlu od Drugog svjetskog rata – bitke za Vukovar. Riječ je o potrazi za identitetom i istinom na mjestu gdje je istina selektivna, neuhvatljiva i čak se boji. Ispod te potrage ključa potreba za vjerom, vezom i otkupljenjem.

Šesti autobus – HAVC
Šesti autobus – IMDb


Trokut tuge
Triangle of Sadness (2022.)
Redatelj: Ruben Östlund
Glumci: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly
Žanr: crna komedija
Trajanje: 128 min.
Država: Švedska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Turska, Grčka, SAD, Nizozemska, Švicarska, Meksiko
Distribucija: Zagreb film festival

Sadržaj:
Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće. ‘Trokut tuge’ razuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu. Film je nominiran i za Europsku filmsku nagradu u kategorijama naboljeg europskog filma, redatelja, scenarija, dok je uloga dekadentnog ruskog kapitalista Zlatku Buriću donijela nominaciju za najboljeg europskog glumca.

Trokut tuge – Movie Site
Triangle of Sadness – IMDb


Meni
The Menu (2022.)
Redatelj: Mark Mylod
Glumci: Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult, Hong Chau, John Leguizamo
Žanr: komedija, horor
Trajanje: 106 min.
Država: SAD
Distribucija: Blitz

Sadržaj:
Iznimno neobičan spoj horora, trilera i komedije redatelja Marka Myloda, autora serija kao što su “Shameless”, “Game of Thrones” i “Succession”, a cijela je priča smještena u svijet visoke kuhinje. Mladi par (Anya Taylor Joy i Nicholas Hoult) putuje na udaljeni otok kako bi večerali u ekskluzivnom restoranu u kojem je kuhar (Ralph Fiennes) pripremio raskošan jelovnik, uz nekoliko šokantnih iznenađenja.

Meni – Movie Site
The Menu – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexx, Kino Kinoteka, Art-kino Croatia, Kino Metropolis, IMDb i Moje karte]