Wolfram Eilenberger
Plamen slobode: Spas filozofije u mračnim vremenima 1933.–1943.

Njemački filozof i pisac Wolfram Eilenberger piše popularne knjige o filozofima jer ga zanima primjena filozofskih ideja u svakodnevnom životu.

Fotografiju ustupila Fraktura

Prije nekoliko godina dobio je brojne nagrade i priznanja za knjigu Doba čarobnjaka: veliko desetljeće filozofije 1919.–1929. o poznatim filozofima Walteru Benjaminu, Ernstu Cassireru, Martinu Heideggeru i Ludwigu Wittgensteinu. Ovih je dana u Frakturi objavljena njegova nova knjiga Plamen slobode: spas filozofije u mračnim vremenima, 1933. – 1943. o životnom putu i filozofiji, odnosno ranim filozofskim djelima poznatih filozofkinja Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt. Obje je knjige prevela Ines Meštrović.

Svoju knjigu Plamen slobode Wolfram Eilenberger predstavit će u obliku predavanja.

Govorit će o Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt – o povezanosti njihovih misli u jeku Drugog svjetskog rata i svih strahota koje je on sa sobom donio. Ove su četiri velike misliteljice svaka na svoj način promišljale velika filozofska pitanja – odnos pojedinca i društva, muškarca i žene, spola i roda, slobode i totalitarizma, Boga i čovjeka. Pitale su se koji je smisao individualnosti u svijetu koji je toliko kolektivan i određen postupcima drugih. Kako živjeti slobodno i ostati moralna osoba u vrijeme kad se drugačijost može platiti životom? Što je altruizam, a što egoizam, i koja je odlika poželjnija za osobu koja želi izrasti u slobodnog i mislećeg pojedinca? Kako ostvariti uspješan ljubavni odnos, a pritom ne izgubiti sebe?

Događaj se odvija uz potporu Goethe Instituta Hrvatska. S njemačkog jezika simultano prevodi Ines Meštrović.

Četvrtak, 17. 11. 2022. u 19 sati
Knjižara Fraktura, Ulica kneza Mislava 17, Zagreb
Ulaz je slobodan.

Saznajte više

Vijesti: Shuggie Bain postaje TV serija! Saznajte više

Akcije: Sajamski popusti u Frakturi Saznajte više

[izvor informacije Fraktura]