Veliki majstor apstrakcije Sean Scully nazočit će otvorenju svoje izložbe Putnik u MSU-u u srijedu 16/11 te održati predavanje o svom radu  

U srijedu, 16. studenog 2022. godine u 19:30 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti otvara se velika retrospektivna izložba Putnik svjetski priznatog apstraktnog slikara Seana Scullyja, poznatog po monumentalnim djelima impozantnih dimenzija koje će zgrada MSU-a, kao jedna od rijetkih u Europi, prezentirati u njihovoj potpunoj raskoši. Umjetnik će osobno nazočiti otvorenju te će istog dana, u srijedu u 18 sati u muzejskoj dvorani Gorgona održati predavanje o svom stvaralaštvu s naglaskom na putovanja koja su uvelike utjecala na njegove slike, skulpture i fotografiju kojom se također strastveno bavi. Izložba Putnik sadržava šezdeset i četiri Scullyjeva antologijska djela koja čine vrijedan presjek njegovog stvaralaštva; autor retrospektive je Dávid Fehér – kustos za suvremenu umjetnost 20. stoljeća u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti, a kustosice izložbe u MSU su Jasna Jakšić, Ivana Kancir i Ana Škegro.

Sean Scully slika_travanj 2022 _foto Liliane Tomasko ; Fotografiju ustupio MSU

Zidovi i boje Maroka i Irske te dubrovački Lovrijenac među glavnim utjecajima na rad Seana Scullyja

Na dan otvorenja izložbe Putnik, u srijedu u 18 sati u dvorani Gorgona, umjetnik Sean Scully – izvrstan govornik i slikar koji cijelog života strastveno približava apstrakciju široj publici, održat će predavanje fokusirano na putovanja koja su uvelike utjecala na njegov rad. Među njima posebno mjesto zauzima studentsko putovanje u Maroko 1969. godine, posjet Jugoslaviji te posebno Dubrovniku godinu dana ranije, odlazak u Meksiko 1984. te posjet irskom otočju Aran 2005. godine. Scully se u Maroku nepovratno inspirirao strukturom tamošnjih zidova koju je u raznim varijacijama prenosio na svoja platna, te načinom na koji Marokanci u više ili manje ruralnim sredinama liče svoje kuće – kada im ponestane jedne boje, oni na istom zidu nastave posao s drugom, grubim potezima ličilačke četke. Pored zidova, inspiraciju je nalazio u marokanskim prugastim ćilimima, te tekstilu i tamošnjim repetitivnim ornamentima čiji su utjecaji vidljivi u Scullyjevim Nadrasterima, slikama guste, isprepletene, mrežaste strukture. Meksički zidovi slikara su se najviše dojmili zbog svojih boja – narančaste, plave, crne, ljubičaste, te promjenjive igre svjetla, odnosno Sunca na istima. Ta je igra rastvarala stroge kamene strukture u mekane, što je Scullyja uveliko inspiriralo u radu na serijama slika Zidovi svjetla i Zemljolinije koje važe za najznačajnije u slikarevoj karijeri u protekla dva desetljeća, a bit će izložene u zagrebačkom MSU-u.

Važan dio Scullyevog stvaralaštva čine skulpture – trodimenzionalne verzije njegovih slika. Neke od njih skulptorske su verzije rešetki – Nadrastera, dok se druge temelje na njegovim Zidovima svjetla. Putovanje u Jugoslaviju 1968, a posebno posjet Dubrovniku i tvrđavi Lovrijenac smještenoj na vrhu impresivne stijene okružene morem, uvelike je utjecao na Scullyjevo poimanje skulpture, rad na njima te izlaganju istih. Putovanje na irsko otočje Aran 2005. godine te proučavanje tamošnjih znamenitih i mitskih zidova građenih radi obrane od jakih vjetrova i zaštitu stoke na pašnjacima, rezultiralo je Scullyevom fascinacijom tim sirovim objektima specifične strukture u svim nijansama tamnosive te u konačnici i serijom fotografija.

Naposljetku, i sama retrospektivna izložba Seana Scullyja Putnik nazvana je po slikarevoj enigmatskoj seriji slika koje u sebi sadržavaju drugu sliku – umetak, unutrašnjost ili ‘Putnika’, a neraskidivo je povezana sa slikarovim osobnim iskustvom i ulogom putovanja i emigracije u njegovom životu: rođen u Irskoj, odrastao je u Engleskoj, a svjetsku je slavu postigao u Sjedinjenim Državama.

Impresivan opus Seana Scullyja, po riječima čuvenog kritičara Arthura C. Dantoa “umjetnika čije ime pripada na najkraću kratku listu najvećih slikara našeg vremena”, bit će izložen u zagrebačkom MSU-u do 12. ožujka 2023. godine.

Kratka biografija Seana Scullyja

Sean Scully rođen je 1945. godine u Irskoj. Odrasta u radničkom dijelu južnog Londona i pohađa lokalne samostanske škole te večernju školu pri Central School of Art u Londonu na kojoj razvija interes za figurativno slikarstvo koje će napustiti krajem 60-ih godina. Potpomognut stipendijom, početkom 70-ih godina po prvi put posjećuje SAD i pohađa sveučilište Harvard, a 1975. seli u New York gdje živi i danas. Tadašnje Scullyjevo stvaralaštvo karakterizira precizna geometrijska apstrakcija strogih linija od koje odustaje 1981. godine i usvaja karakteristični izraz mekih rubova. Godine 1983. umire njegov prvi sin Paul i nastaje antologijsko djelo Prazno srce / Empty Heart. Smrt sina je uvelike utjecala na njegov način rada – Scully svoja iskustva, osjećaje, dojmove prebacuje kroz unutarnji sustav tumačenja na platno u apstraktne kompozicije. Cijeli vremenski period od 1990. do 2016. godine radi u apstrakciji, a nakon 2016. njegovo se slikarstvo vraća figurativnome. Djela Seana Scullyja uvrštena su u mnoge muzejske zbirke diljem svijeta. Retrospektivna izložba Putnik u zagrebačkom MSU-u obuhvaća radove iz svih faza Scullyjevog rada.

[izvor informacije Muzej suvremene umjetnosti]