Zidne novine – radionica čitanja grada i produkcije urbanog hiperteksta

Pulska filmska tvornica i Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane građane te umjetnike i profesionalce iz Pule i okolice na interdisciplinarnu radionicu i produkciju urbanog hiperteksta Zidne novine koja će održati od 15. do 17. studenog 2022. u Klubu Pulske filmske tvornice.

Fotografiju ustupila PFT-a

Cilj radionice je istražiti dio pulske materijalne i nematerijalne urbane baštine, povijesne i društvene dinamike, kontraste i kontekste te povezati s gradskim arhitektonskim i graditeljskim naslijeđem, danas i nekad. Na osnovu toga polaznici će napraviti Zidne novine – urbanu instalaciju koja će rezultate našeg istraživanja izložiti ostalim građanima Pule u javnom i dijeljenom prostoru grada.

Trodnevna radionica osluškivanja grada i istraživanja njegove višeslojnosti održavat će svaki dan u periodu od 17.30 do 20.30, a voditelji su izvedbeni umjetnik, aktivist i producent Boris Bakal te montažer i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

Prijave za petnaest polaznika radionice Zidne novine Pula otvorene su do 12 sati ovog utorka 15. studenog 2022. godine, a prijavnica se nalazi na ovoj poveznici: bit.ly/ZidnenovinePula

Ostale informacije možete saznati na otvaranju izložbe Zidne Novine: Neispričani Zagreb 2006-2016 ovog ponedjeljka, 14. studenog 2022. u 17 sati u Dnevnom boravku DC Rojc.

https://www.facebook.com/events/667958954718554/

Boris Bakal je kreativni producent, kazališni i filmski redatelj, glumac, intermedijalni umjetnik, društveni i kulturni aktivist, interdisciplinarni javni povjesničar, kustos i pedagog te voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki. Tijekom više od četrdeset godina karijere stvara različite projekte koji su predstavili i/ili producirali festivali i manifestacije u više od 20 zemalja diljem svijeta. Od 2001. godine vodi udrugu Bacači Sjenki, međunarodnu umjetničku platformu koja je dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2011. godine osniva filmsku školu za djecu i mlade Frooom!, čiji se funkcionalni program filmskog medijskog i informatičkog opismenjavanja provodi u 11 gradova Hrvatske.

Dobitnik je nagrade ArtsLink te član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Udruženja Hrvatskih arhitekata (UHA), član ACHS (svjetskog udruženja za kritičko promišljanje baštine), član EEPAP-a (Istočno europske platforme za izvedbene umjetnosti) te CAA (američkog udruženja likovnih kritičara i umjetnika).

Marko Zdravković – Kunac tijekom gimnazijskih dana stvara i uči u KIT GRM-u (Kreativno istraživački tim Gradske radionice mladih). Osnivač je ritualnog teatra Menerik, a na MKFM-u završava više radionica dramskog i kreativnog pisanja. Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, ali krajem 90-ih postaje koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture (ATTACK), te suosnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) 1998. godine. Nešto kasnije, 1999. godine zajedno s grupom mladih filmaša i aktivista osniva Fade in (Fantastično dobru instituciju). Kao producent i novinar Fade in-a realizirao je preko 150 angažiranih reportaža za HRT te brojne druge projekte.

Tijekom sljedećih godina realizira brojne kazališne i filmske projekte te radi kao profesionalni montažer u raznim studijima i na lokalnim i državnim televizijama. Godine 2004. pokreće Pulsku filmsku tvornicu s ciljem poticanja razvitka filmske kulture, produkcije filmova te sustavne edukacije filmskih autora. Producent je četiri sezone TV emisije o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti Medionauti (2016.-2019.) te dvije serije autorskih kratkih dokumentarnih filmova Istarske štorije (2017.-2021.). Unutar PFT-a vodio je više od 20 radionica i producirao preko stotinjak filmova.

Program Zidne novine se provode Bacači sjenki kroz platformu Clubture uz partnerske organizacije Društveni Centar Rojc  (Pula), Pulska filmska tvornica (Pula), Udruga Kultura i edukacija – UKE (Lovinac) i ARLA – Udruga za promicanje urbane kulture (Đakovo).

Program Zidne novine financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova, Grad Zagreb i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz njihov program ‘Centri znanja za društveni razvoj’.


Šapat zidova – interdisciplinarna radionica za osnovnoškolce

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na besplatnu interdisciplinarnu radionicu udruge Bacači Sjenki pod nazivom Šapat zidova koja će se održati od 15. do 17. studenog 2022. u Klubu Pulske filmske tvornice.

Polaznici – od 8. do 13. godina –  kroz prizmu različitih profesija ( arhitektura, povijest umjetnosti, sociologija, film, novinarstvo..) naučit će promatrati svoj urbani prostor iz više motrišta, kako istražiti vidljive i nevidljive koreografije prostora i sam grad u kojem žive te prikupiti njihova audiovizualna obilježja. Polaznici u ovoj radionici uče promatrati svijet oko sebe, a i razumjeti grad i njegove prostore kao zajednički resurs svih građana.

Cilj radionice je pronjuškati i zabilježiti tragove gradske materijalne i nematerijalne urbane baštine, otkriti njezine povijesne i društvene dinamike i konotacije te povezati s konkretnim gradskim arhitektonskim i graditeljskim nasljeđem. Na osnovu toga polaznici će osmisliti mikro hipertekstualnu turu po dijelu Pule te na nju povesti svoje roditelje, prijatelje i ostale zainteresirane sugrađane.

Trodnevna radionica osluškivanja grada i istraživanja njegove višeslojnosti održavat će svaki dan u periodu od 14 do 16.30 sati, a voditelji su Boris Bakal ispred zagrebačke udruge Bacači sjenki te pulski kulturolog i umjetnik Igor Zenzerović.

Za prijavu molimo ispunite ovaj obrazac: bit.ly/SapatZidovaPula

Boris Bakal je kreativni producent, kazališni i filmski redatelj, glumac, intermedijalni umjetnik, društveni i kulturni aktivist, interdisciplinarni javni povjesničar, kustos i pedagog te voditelj međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki. Tijekom više od četrdeset godina karijere stvara različite projekte koji su predstavili i/ili producirali festivali i manifestacije u više od 20 zemalja diljem svijeta. Od 2001. godine vodi udrugu Bacači Sjenki, međunarodnu umjetničku platformu koja je dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2011. godine osniva filmsku školu za djecu i mlade Frooom!

Igor Zenzerović je kulturolog, izvedbeni umjetnik i predavač na mnogobrojnim kreativnim radionicama za sve uzraste i potrebe, s posebnim fokusom na mlade. Osnivač je i multimedijalnog i književnog foruma “Predvečer Poetike” koji provodi već četiri godine, za vrijeme lockdowna pokreće Digitalnu filmsku karantenu u Pulskoj filmskoj tvornici, autor je više kratkih zapaženih filmova, a sa svojim performansima nastupao je u brojnim gradovima poput Zagreba, Beograda, Amsterdama… Trenutno radi u udruzi ZUM gdje se bavi problemima mladih i zajedno s njima radi na rješavanju istih.

Program Šapat zidova financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

[izvor informacije Pulska filmska tvornica]