The Survivor (2021.)
Redatelj: Barry Levinson
Glume: Ben Foster, Billy Magnussen, Vicky Krieps

Redatelj i producent Barry Levinson, najpoznatiji po oskarovskom ‘Kišnom čovjeku’ (Rain Man; 1988.) pretežito je posvećen angažmanu na televiziji, a povremeno uplovi i u filmske vode, pod čime mislim na filmove koji se prikazuju u kinima. ‘Ring opstanka’ ili u originalu The Survivor (Preživjeli), govori o Židovu Harryju Haftu (Ben Foster), koji je u njemačkim koncentracionim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata preživio tako što je boksao protiv svojih sunarodnjaka. Nakon rata dolazi u Ameriku gdje pokušava ostvariti boksačku karijeru. Naime, Harry je u ratnom vrtlogu izgubio voljenu ženu, a jedan od načina da je pokuša pronaći je meč sa svjetskim boksački prvakom Rockyjem Marcianom (Anthony Molinari) kojim bi dobio medijsku pažnju. Svjetski prvak ispočetka odbija meč protiv niže rangiranog izazivača, ali ipak pristane, tako da tvrdoglavi Harry počinje trenirati za predstojeći susret.

Fotografiju ustupio Cineplexx

Kombinirajući sadašnjost (u koloru) i prošlost (u crno bijelim slikama) Barry Levinson govori o čovjeku koji je preživio strahote rata i pokušava ostvariti sportski uspjeh u Americi. Preživjeli iz logora znali su kako je njihov zemljak preživio pod zaštitom njemačkog časnika koji je iz tih borbi izvlačio osobnu korist, pa od njih ne može očekivati podršku.

‘Ring opstanka’ je film koji plijeni zanimanje tematikom više nego uz korektno odrađen redateljski posao. Barry Levinson filmski je profesionalac koji zna kako napraviti dobar film, a Ben Foster odličan je u teškoj i zahtjevnoj naslovnoj ulozi, glumac koji je do sada uglavnom bio drugi na filmskoj špici. U nastavku teksta nekoliko je linkova tekstova o filmovima u kojima je Ben Foster glumio.

Robert Jukić, Zagreb, 21.10.2022.

Informacije o filmu:

Ring opstanka
New Mandate Films, BRON Studios, Creative Wealth Media Finance, 2022.
Trajanje: 129 min
Format:
Color: Color
Zvuk: Dolby Digital
Based on the book Alan Scott Haft
Scenarij: Justine Juel Gillmer
Glazba: Hans Zimmer
Još glume: Peter Sarsgaard, Saro Emirze, Danny DeVito, John Leguizamo, Dar Zuzovsky, Laurent Papot, Paul Bates, Svetlana Kundish, Sonya Cullingford, Michael Epp, Erik Contzius, Kingston Vernes, Sophie Knapp, Zachary Golinger, Charles Brice

Harry Haft

Ring opstanka – Movie Site
The Survivor – IMDb

FILM: KRIJUMČARI, akcijski krimić [osvrt Robert Jukić]

FILM: JEDINI PREŽIVJELI, ratni [osvrt Robert Jukić]

FILM: WARCRAFT – POČETAK, akcijski fantasy [osvrt Robert Jukić]

FILM: INFERNO, akcijski krimić [osvrt Robert Jukić]